Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини
Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини

Дата: 26.01.2023

Автор: портал Реформа Державного Управління

Фото: "Мануела Зьоллер-Вінклер"

Інтерв'ю з пані Мануелою Зьоллер-Вінклер, колишньою державною секретаркою, міжнародною експерткою проєкту «U-LEAD з Європою»

Чому так важливо мати уніфікований закон загальної дії про адміністративну процедуру?

У європейському розумінні, загальний і основоположний Закон про адміністративну процедуру, який побудований на принципах верховенства права, має першочергове значення для побудови демократичних відносин між державою та її громадянами.

Завдяки уніфікованому Закону «Про адміністративну процедуру» загальної дії всі органи влади – на рівні держави чи місцевого самоврядування – отримують загальноприйнятні інструкції щодо того, як вони мають налагодити свої процеси прийняття рішень відповідно до принципу верховенства права.

Таким чином, визначення на законодавчому рівні єдиних правил для адміністративних процедур, відмова від різних спеціальних постанов, за якими мають працювати різні рівні влади, забезпечує справедливість і правову чіткість й визначеність, прозорість як для влади, так і для громадян. Також це запобігає свавіллю, стримує корупцію й робить так, щоб органи влади й громадяни мали рівні права.

Зі свого боку влада зобов’язується:

  • поважати права громадян;

  • виконувати свої обов'язки перед громадянами;

  • спілкуватися з громадянами на рівних;

  • виявляти справедливе ставлення;

  • не допускати свавілля у своїх діях;

  • діяти прозоро;

  • надати громадянам право бути вислуханими до прийняття щодо них негативного рішення;

  • пояснювати громадянам свої дії та рішення;

  • консультувати громадян щодо необхідних кроків у адміністративній процедурі;

  • своєчасно вирішувати питання, які хвилюють громадян.

Громадянам же надається правове підґрунтя, за яким вони можуть:

  • з упевненістю відстоювати свої права перед владою;

  • вести переговори з владою на рівних;

  • відстоювати свої права на владу;

  • визнавати та вимагати від органів влади виконання обов'язків;

  • бути захищеними від свавільних дій з боку держави;

  • розуміти дії та рішення влади.

 

 Чому такий Закон «Про адміністративну процедуру» є особливо важливим для органів місцевого самоврядування?

Для демократичних держав, які вже мають або лише прагнуть до дієвих децентралізованих структур, наприклад як Україна та Німеччина, й ратифікували Європейську хартію місцевого самоврядування, особливе значення  цього Закону є очевидним.

Розуміння децентралізованої держави полягає в тому, що публічні послуги мають надаватися якомога ближче до громадян. Цей принцип субсидіарності (делегації повноважень) закріплено, наприклад, у статті 4 Європейської хартії місцевого самоврядування. Це означає, що публічні функції, як правило, повинні виконуватися на місцевому рівні врядування. У світлі Європейської хартії місцевого самоврядування найбільш локальним рівнем є рівень місцевого самоврядування.

Це означає наступне: у демократичній децентралізованій державі рівень місцевого самоврядування є найважливішим для надання громадянам основних адміністративних послуг. Саме тут здійснюється велика кількість адміністративних проваджень у найрізноманітніших сферах, які закінчуються рішенням, що задовольняє або не задовольняє запит громадянина чи компанії. Усі ці рішення мають ухвалюватися згідно з принципом верховенства права.

Прозорі, зрозумілі правила та правова визначеність також мають велике значення на місцевому рівні для залучення інвесторів: підприємцям потрібна стабільна та надійна законодавча база для організації бізнесу, створення робочих місць та інвестування коштів на місцевому рівні.

Тому, тим важливіше, щоб саме органи місцевого самоврядування повинні були й могли по суті дотримуватися чітких і зрозумілих прозорих правил взаємодії у кожній адміністративній процедурі.

 

Чому для органів місцевого самоврядування важливо мати один єдиний закон загальної дії з адміністративної процедури?

Впевненість у правильності процедури підвищує правову визначеність і, таким чином, дає змогу органам місцевого самоврядування працювати ефективно, відповідально та згідно з принципом верховенства права на благо своїх громадян.

Чим складніші, деталізованіші та специфічніші правила, тим більший ризик помилки в їх реалізації: органу влади, а також громадянам важко розібратися у широкому спектрі спеціальних нормативних актів. Адміністративні органи вже мають проблеми з коректним застосуванням по суті вірно створених правил. Громадянам же ще важче зрозуміти складні та різні правила, знати свої права та виконувати свої обов’язки. Чим легші та диференційованіші процедурні норми, тим краще люди зможуть реалізувати свої права, як  повноправні та відповідальні громадяни.

Важливо, щоб органи місцевого самоврядування з їх різноманітними сферами відповідальності та повноваженнями могли керуватися спільними для всіх адміністративних органів чіткими, прозорими і зрозумілими правилами при вирішенні будь-якої адміністративної справи. Це дає місцевій владі впевненість у правильності дій, незалежно від предмета окремого адміністративного провадження. Водночас громадяни таким чином захищені від процедурних помилок.

 

Яке значення має закон про адміністративну процедуру для місцевого самоврядування в Німеччині?

За даними громадського опитування в Німеччині у 2019 році:

  • 84% населення мали справу принаймні з одним адміністративним органом;

  • 57% опитуваних мали справу з кількома адміністративними органами;

  • 93 % громадян один або кілька разів контактували з органами місцевого самоврядування (у Німеччині це муніципалітети: (громади) та райони).

 

Запити із якими громадяни зверталися до адмінорганів стосувалися:

  • реєстрації зміни місця проживання;

  • реєстрації шлюбу та народження;

  • видачі посвідчень особи або візи;

  • довідок про стан здоров’я;

  • дозволів на паркування;

  • надання соціальних пільг, таких як житлова допомога;

  • реєстрація транспортних засобів;

  • дозволів на будівництво;

  • ліцензії на підприємницьку діяльність або її заборони;

  • розрахунку податку на підприємницьку діяльність для компаній;

  • питання щодо дитячих садків і шкіл;

  • водопостачання, вивезення сміття та багато іншого.

 

Це свідчить про те, що в Німеччині публічні послуги, які є важливими для громадян у їхньому повсякденному житті, є відповідальністю місцевого самоврядування (тобто муніципалітетів і районів).

З цього також можна зробити два висновки.

По-перше, особливе значення має існування справедливого адміністративно-процедурного законодавства, заснованого на принципі верховенства права, яке діє на місцевому рівні. Саме на рівні місцевого самоврядування громадяни найбільше відчувають переваги такого законодавства, адже найчастіше контактують саме з місцевими адмінорганами.

З іншого боку, це також показує наскільки важливо мати єдиний уніфікований закон загальної дії щодо адміністративної процедури. Місцеві адміноргани, як і громадяни, лише виграють від того факту, що для численних звернень громадян з надзвичайно різних питань, які стосуються різноманітних галузей права, існують основоположні єдині правила надання послуг, а не різний набір правил і процедур для кожного конкретного випадку. Це створює прозорість, забезпечує рівне дотримання принципу верховенства права в усіх процедурах і надає всім залученим особам визначеність дій.

 

Що відбувається, якщо правил гри не дотримуються (тобто орган влади порушує норми німецького Закону «Про адміністративну процедуру»)? 

Конституція Німеччини (переклад з нім.Grundgesetz - Основний закон) гарантує кожному, хто стверджує, що його або її права були порушені органом влади, право на судовий захист. З цієї гарантії ефективного правового захисту випливає обов'язок судів переглядати оскаржувані рішення органів влади також на предмет дотримання адміністративно-процедурних вимог.

Таким чином, зацікавлений громадянин чи юридична особа може звернутися до суду з позовом, щоб змусити суб'єкта владних повноважень поважати правила адміністративної процедури, тобто його процедурні права.Як один із можливих наслідків, органу влади доведеться розпочати нове адміністративне провадження та ухвалити наприкінці нове рішення по справі особи. Або ж він буде зобов’язаний виправити або надолужити певні кроки згідно з процедурою, а також перевірити, чи потрібно буде скоригувати ухвалене рішення, враховуючи внесені процедурні зміни. 

Відповідно до Закону «Про адміністративну процедуру», суди мають обов’язкові критерії, що застосовуються до всіх процедур, за якими вони повинні перевіряти, чи адміністративна процедура була проведена належним чином і без порушень закону.

Водночас влада та громадяни знають про те, як важливо дотримуватися правил гри й вимагати їх дотримання. Влада регулярно наголошує на дотриманні правил з власної ініціативи, оскільки зацікавлена ​​в тому, щоб її рішення залишалися в силі й не були скасовані судами через процедурні помилки.

  

Які принципи верховенства права лежать в основі німецького Закону «Про адміністративну процедуру»? 

Закон «Про адміністративну процедуру» у Німеччині заснований на чітких принципах, зокрема, на:

1) Принципі верховенства права та законності у адміністративній процедурі. Він має дві важливі сторони: з одного боку, адміністративний орган повинен дотримуватись верховенства права, тобто не порушувати правових норм. По-друге, він повинен визнавати застереження, викладені в законі. Це означає, що він не може втручатися в права третіх сторін без законних на те повноважень.

2) Принципі рівного ставлення. Він охоплює заборону дискримінації та вимогу проявляти однакове ставлення до рівнозначних речей[v17] [PVGU18] . Останнє, також значить, що існує вимога диференціації, тобто різні речі не можуть отримувати однакове ставлення;

3) Принципі пропорційності. Він поширюється на всі рішення органів влади, як і заборона прояву свавілля, включаючи принцип здійснення належного розсуду, оскільки є простір для ухвалення рішень.

  

Який основний зміст закону про адміністративну процедуру в Німеччині? 

Загалом, німецький закон про адміністративну процедуру регулює всі дії, які виконують адміністративні органи, а також способи, як вони можуть їх виконувати. Зокрема, у центрі загальної адміністративної процедури лежать такі принципи:

1. Розгляд адміністративних справ має відбуватися швидко та ефективно;

2. Перебіг адміністративного провадження має бути вільним від будь-якого стороннього невідповідного впливу. Таким чином, працівники органів влади, які самі могли б отримати пряму вигоду чи шкоду від ухваленого рішення, усуваються від розгляду конкретної адміністративної справи. У цьому контексті важливо уникати будь-якої упередженості. Це стосується випадків, де через певні обставини конкретної справи, неупередженість дії адміноргану більше не може гарантуватися, з огляду на можливу перевагу чи недолік, яке це рішення матиме для третьої особи;

3. Розпочавши адміністративне провадження, орган має здійснити службове розслідування й зібрати відповідні факти й необхідні документи. При цьому орган має враховувати всі обставини, які мають значення для конкретної справи та є як несприятливими, так і сприятливими для відповідної сторони при ухваленні рішення;

4. Органи влади зобов'язані піклуватися про права залучених осіб. Таким чином, вони повинні заохочувати громадян звертатися до органів із заявами, подавати документи та декларації, а також допомагати виправляти помилки в поданих документах, якщо такі були допущені випадково або через незнання. Жодній особі не має бути відмовлено в реалізації її права через допущення помилки або незнання процедури;

5. Адміністративний орган зобов'язаний вислухати особу, права або інтересу якої стосується справа. Це означає, що орган повинен надати заінтересованій особі можливість прокоментувати всі фактичні та правові питання, які він вважає доречними в конкретній справі, перш ніж ухвалити рішення щодо неї. Це дає можливість особі вплинути на хід та результат провадження, оскільки адмінорган має взяти до відома її думку та серйозно врахувати її у своєму рішенні. Рішення також може ґрунтуватися лише на обставинах, які заінтересована особа мала можливість прокоментувати заздалегідь;

6. Адміністративний орган зобов'язаний надати заінтересованій особі доступ до матеріалів справи, якщо такий доступ необхідний для обстоювання або захисту її законних інтересів. Це право на ознайомлення з матеріалами гарантує, що залучена сторона може отримати всю необхідну інформацію, щоб мати можливість ефективно брати участь в адміністративному провадженні та висловити власну позицію на слуханні. Водночас це забезпечує прозорість та рівноправний обмін інформацією між адміністративним органом та заінтересованою особою. Для того, щоб також ефективно забезпечити право особи на ознайомлення з матеріалами справи, адмінорган зобов’язаний зберігати їх належним чином й у повному обсязі;

7. Заінтересована сторона має право на те, щоб її приватна інформація – зокрема інформація, що належать до особистої сфери життя, а також комерційні таємниці - не розголошувалися адмінорганом без її дозволу;

8. Якщо орган влади ухвалив рішення на користь або проти інтересів громадянина чи компанії, він повинен повідомити про таке рішення відповідну сторону. Доки про таке рішення не буде повідомлено сторону, що зазнає впливу від нього, воно не набуває чинності;

9. Зміст рішення органу має бути викладений чітко й конкретно;

10. Адмінорган повинен обґрунтувати своє рішення на користь чи проти інтересів громадян чи бізнесу. Заінтересована особа повинна бути в змозі зрозуміти з обґрунтування всі факти та правові міркування, які, на думку влади, є істотними для рішення. Якщо існувало декілька пробілів у однозначному трактуванні справи, з обґрунтування має бути зрозуміло, що орган визнає це, якими міркуваннями він керувався при заповненні цих пробілів, а також як саме він забезпечив дотримання принципу пропорційності у такому випадку.

 

Якими були передумови до ухвалення Закону «Про адміністративну процедуру» у Німеччині?

У Німеччині Закон «Про адміністративну процедуру» набув чинності на федеральному рівні в 1977 році. Закон ґрунтувався на досвіді, який свідчив, що дуже важливо, аби саме парламент, як найвищий прямо обраний законодавчий орган, який представляє інтереси народу, визначав вимоги до належної адміністративної процедури, яка відповідала б принципам верховенства права, а не залишав це питання на розсуд судів і, тим більше, самих органів влади.Тож тільки таким чином органи влади мають універсальні, загальнообов’язкові вказівки щодо того, як діяти. І лише таким чином громадяни можуть бути певні у своїх правах і мати можливість упевнено їх відстоювати ще на етапі розгляду справи й ухвалення рішення, а не лише постфактум у подальшому судовому спорі.

Через таке його фундаментальне значення, Закон «Про адміністративну процедуру» також іноді називають «Основним законом про адміністрацію», посилаючись на Конституцію Німеччини («Основний закон»).

У зв’язку з федералізмом у Німеччині, Федеральний закон про адміністративну процедуру поширюється виключно на адміністративні дії федеральних органів влади. Крім того, існують адміністративно-процедурні закони земель, які застосовуються до відповідних земельних органів та органів місцевого самоврядування у відповідних землях.

Але важливим є те, що федеральні землі або ухвалили положення Федерального закону про адміністративну процедуру здебільшого дослівно, або оголосили норми Федерального закону про адміністративну процедуру такими, що безпосередньо застосовуються в їхньому законодавстві. З одного боку, звичайно, вимоги принципу верховенства права щодо справедливої адміністративної процедури є єдиними по всій Німеччині. З іншого боку, різні процедурні правила створюють правову невизначеність, і необхідно уникати того, щоб громадяни та представники бізнесу мали справу з різними правилами, звертаючись до різних федеральних, державних і місцевих органів самоврядування. З цієї причини адміністративно-процедурні закони Федерації та земель завжди розробляються спільно.

Таким чином, навіть у Федеративній Республіці Німеччині є надзвичайно важливим та гарантується те, щоб єдине адміністративно-процедурне законодавство було юридично стандартизовано та стосувалося всіх адміністративних органів по всій країні. А також щоб воно рівноправно та однаково застосовувалося щодо всіх громадян.

 

Даний матеріал є передруком. Читайте оригінал на порталі Реформи Державного Управління.

28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
29.02.2024
Правовий куточок. Лютий 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 29.02.2024 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
31.01.2024
Правовий куточок. Січень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.01.2024 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
31.12.2023
Правовий куточок. Грудень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.12.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
27.11.2023
Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС?
Про роз’яснення змін для ОМС з набранням чинності Закону України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
#законодавство
#боротьба з корупцією
Перейти
30.11.2023
Правовий куточок. Листопад 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.11.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
17.11.2023
Деколонізація топонімії: громади мають реалізувати її до січня 2024 року
Як саме органи місцевого самоврядування мають виконувати Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
#дерусифікація
#новини
#законодавство
Перейти
15.11.2023
Магдебурзьке право в Україні: історичне коріння децентралізації
Центр середньовічних виставок та GIZ підписали угоду про співпрацю щодо поширення історії магдебурзького права в Україні.
#магдебурзьке право
#новини
#німеччина
Перейти
31.10.2023
Правовий куточок. Жовтень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.10.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Правовий куточок. Вересень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.09.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
05.09.2023
Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти "водними ресурсами"
Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися учасники обговорення "Кава з експертами", яке відбулося на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
#новини
#законодавство
Перейти
05.09.2023
Інфографіки: розробка планів відновлення
Експерти U-LEAD проаналізували законодавство та підготували для вас інфографіки, які зображають етапи й терміни планів відновлення, складові цих планів та хто їх розробляє.
#відбудова
#законодавство
Перейти
28.08.2023
Громади та експерти U-LEAD розібрали новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами
Під час заходу у форматі «Кава з експертами» громади Полтавщини, Харківщини та Черкащини обговорили з експертами Програми U-LEAD з просторового планування та управління природними ресурсами новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами та підходи до управління водними ресурсами.
#новини
#законодавство
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
31.07.2023
Правовий куточок. Липень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.07.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
30.06.2023
Правовий куточок. Червень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.06.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
04.07.2023
Набуває чинності закон «Про управління відходами»
Фахівці U-LEAD пропонують вам інфографіку, присвячену пов'язаним змінам, вимогам та обов'язкам до органів місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
Правовий куточок. Травень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.05.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
30.04.2023
Правовий куточок. Квітень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.04.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
27.03.2023
Новий закон дав громадам додаткові інструменти у сфері пожежної охорони
U-LEAD ознайомлює зі змінами у законодавсті та пояснює їхнє значення.
#новини
#законодавство
#добровільні пожежні бригади
Перейти
27.03.2023
Правовий куточок. Березень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 27.03.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#дайджест
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
28.02.2023
Правовий куточок. Лютий 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 28.02.2023 р.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
27.02.2023
Про території, де можна не сплачувати деякі види податків - розмова з експертами на Харківщині
Регіональний офіс Програми спільно з Головним управлінням ДПС у Харківській області організував інформаційну сесію для понад 40 громад.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD у партнерстві Державною податковою службою роз’яснюють громадам законодавчі новації
Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
01.02.2023
Законодавча підтримка: громади можуть створювати місцеві та добровільні пожежні охорони
Про останні зміни у законодавстві, організацію та забезпечення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів у нашому матеріалі.
#добровільні пожежні бригади
#новини
#законодавство
Перейти
31.01.2023
Правовий куточок. Січень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.01.2023 р.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
Перейти
23.12.2022
Рівень підтримки децентралізації в Україні сягнув рекордної позначки!
76,5% населення України вважають, що реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізацію) потрібно продовжувати і що реформа зіграла позитивну роль у спротиві широкомасштабному російському вторгненню.
#децентралізація
#реформа місцевого самоврядування
#соціологічне дослідження
#новини
Перейти
31.12.2022
Правовий куточок. Грудень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.12.2022.
#законодавство
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#дайджест
Перейти
30.11.2022
Правовий куточок. Листопад 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.11.2022.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
31.10.2022
Правовий куточок. Жовтень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.10.2022.
#ПРАВОВИЙ КУТОЧОК
#законодавство
#дайджест
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи