Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми

Дата: 03.11.2021

Автор: Алевтина Седоченко

Фото: "з відкритих джерел"

Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи.

Реформа системи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році, потребує комплексного підходу до її впровадження в основних напрямках:

  1. нові норми і порядок організації харчування в закладах освіти,
  2. підготовка кваліфікованих кухарів,
  3. організація закупівель,
  4. забезпечення їдалень у закладах освіти необхідним обладнанням,
  5. комунікація нових підходів до організації харчування і змін у шкільному меню.

Органи місцевого самоврядування приділяють основну увагу саме першим чотирьом пунктам вищезазначеного переліку. Втім, часто випускається з поля зору комунікація як важливий елемент, що сприяє успішній імплементації змін на місцях. Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи загалом. Адже саме комплексна комунікація новацій в системі шкільного харчування сприяє формуванню культури здорового харчування не тільки в закладах освіти, а й в родинах, популяризації культури здорового харчування в суспільстві.

Зазвичай, коли ми говоримо про комунікацію, то, насамперед, маємо на увазі такі поняття як зв'язок, залучення спілкування, взаємодія тощо. Але для органів місцевого самоврядування комунікація має ще один важливий аспект – можливість впливати на те, як громадськістю будуть прийняті та підтримані ініціативи та дії ОМС. Тому для успішної комунікації змін у шкільному харчуванні, варто проаналізувати цільові аудиторії, тобто групи людей, з якими ми хочемо спілкуватися, зрозуміти їхні потреби і мотивацію. Це допоможе сформувати підхід до системної комунікації з різними цільовими аудиторіями з урахуванням факторів, які є для них важливими.

В цьому контексті комунікація з учнями шкіл щодо змін в підходах до харчування, нового меню, необхідності формування правильних харчових звичок є вкрай важливою, якщо не ключовою. Адже саме діти є тими, хто користуватиметься результатами реформ і тими, хто може вплинути на формування культури здорового харчування у родині, а з рештою і у суспільстві.

Впродовж жовтня 2021 р. Програма "U-LEAD з Європою" на базі своїх регіональних офісів провела низку практичних семінарів і консультацій для представників органів місцевого самоврядування, директорів шкіл щодо впровадження реформи шкільного харчування. Експерти Програми Сергій Дятленко і Алевтина Седоченко разом із учасниками заходів напрацювали підходи до інформування і активного залучення школярів до просування принципів і практик здорового харчування – "18 ідей для дітей", деякі з яких представлено в цій презентації (ЗАВАНТАЖИТИ).

13.02.2024
Вплив повномасштабного вторгнення на освіту: дослідження
U-LEAD разом з партнерами дослідили, як велика війна повпливала на нашу освіту. За результатами, учні набагато застресованіші і помітно менш щасливі, ніж вважають їхні батьки, а вчителі масово заявляють про погіршення успішності.
#війна
#освіта
#аналітика
Перейти
06.02.2024
За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл
Ці школи у містах і селах Харківської, Чернігівської та Київської областей безпосередньо постраждали від російського вторгнення чи окупації. Організатори прагнули зробити їх навіть кращими, ніж вони були до війни.
#війна
#освіта
#відбудова
Перейти
31.01.2024
U-LEAD та «Сміливі» відновили Балаклійський ліцей на Харківщині
У співпраці «U-LEAD з Європою» та БФ «Сміливі» та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії відбудовано Балаклійський ліцей №5.
#освіта
#війна
#відбудова
Перейти
11.01.2024
Зорянська громада з Рівненщини запровадила фінансову автономію у сфері освіти
Фінансова автономія у сфері освіти може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад  вводиться посада бухгалтера, або - громадою створюється спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада з Рівненщини обрала для себе другий варіант та поділилася своїм позитивним досвідом.
#бухгалтерія
#освіта
#новини
Перейти
22.12.2023
Про.Спільноти: безпечне освітнє середовище
Звіт про масштабний проєкт, що охопив майже вісім тисяч учасників-освітян, завдяки чому чверть мільйона дітей навчатимуться у безпечніших освітніх закладах.
#освіта
#безпека
#новини
#навчальні програми
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
11.12.2023
Розбудова прозорості та запобігання корупції в закладах охорони здоров’я
Як забезпечити прозоре функціонування лікарні та що заслуговує окремої уваги під час антикорупційних змін — відповіді на ці питання у аналітичному матеріалі від експертів U-LEAD.
#охорона здоров’я
#боротьба з корупцією
#аналітика
#поради
Перейти
06.12.2023
У громадах мають з'явитися "спеціалісти із безпеки в освітньому середовищі"
Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі: хто він та які його функції? Аби роз’яснити мету запровадження такої посади, Програма U-LEAD організувала захід для громад країни спільно з Управлінням ювенальної превенції Національної поліції України.
#освіта
#безпека
#омс
Перейти
05.12.2023
Малокомплектні школи у громадах: загрози і маніпуляції, шанси і можливості
Чи завжди якість освіти у селі неналежного рівня? Чи можливо зробити малокомплектний навчальний заклад успішним і потрібним громаді?
#освіта
#аналітика
Перейти
17.11.2023
Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?
Енергетика – це сфера, в якій Україна потребує негайних раціональних рішень та впровадження інновацій. І хоча на рівні громад є розуміння, як це втілювати, проте бракує коштів. Рішення – гранти та конкурси. Як на них податись та написати заявку - читайте поради експертів U-LEAD.
#грант
#аналітика
#енергетична безпека
Перейти
10.11.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 2): розбудова інтегрованої системи
Про механізми вирішення проблем охорони здоров'я, наведених у першій частині матеріалу, про інтегровану систему ОЗ та приклади її успішного втілення.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
07.11.2023
Здоров’я громади як цілісна система: впровадження інтегрованої медичної допомоги
Що таке інтегрована медична допомога та наскільки стан здоров'я громадян насправді залежить від системи охорони здоров'я? Відповіді на ці питання — у аналітичному матеріалі від наших експертів.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
31.10.2023
Як молочне тваринництво та громадські пасовища формують продовольчу безпеку?
Для підвищення компетентності жителів громад у галузі молочного тваринництва Програма U-LEAD організувала декілька заходів, під час яких експерти роз'яснили, як ця галузь впливає на продовольчу безпеку та місцеву економіку.
#аналітика
#поради
#продовольча безпека
Перейти
31.10.2023
Громада, дружня до бізнесу: як і для чого громадам працювати над проєктами з підтримки та розвитку підприємництва?
Читайте про те, як органам місцевого самоврядування залучати кошти міжнародних фондів на власні проєкти та розвивати спроможності до освоєння цих коштів.
#аналітика
#омс
#війна
#відбудова
Перейти
31.10.2023
Громадам Полтавщини роз’яснюють, якими мають бути заходи із безпеки учасників освітнього процесу
Які існують вимоги до облаштування безпечного простору в закладах освіти та які приміщення не можуть бути використанні як укриття? Відповіді на ці питання громадам Полтавщини дали фахівці місцевого Головного управління ДСНС України на заході, що відбувся за підтримки Програми U-LEAD.
#новини
#освіта
#безпека
Перейти
20.10.2023
На Харківщині в тестовому режимі почали роботу чотири нові Цифрові освітні центри «Вулик»
Ініціатива U-LEAD передбачає створення 25 цифрових навчальних центрів у Миколаївській, Харківській, Київській та Чернігівській областях для покращення доступу до цифрової освіти
#новини
#освіта
Перейти
06.10.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 1)
Аналітичний матеріал про проблеми нашої Охорони здоров'я, що тягнуться ще з СРСР, лікарні, існування яких не доцільне, та про реформу системи ОЗ, яка має з усім цим впоратися.
#охорона здоров’я
#аналітика
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
28.09.2023
Організація послуг з психічного здоров’я та реабілітації на рівні громади
Цей аналітичний матеріал присвячено потребі і методам моніторингу психічного здоров'я, пошуку та наданню допомоги.
#охорона здоров’я
#аналітика
#поради
Перейти
21.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування – аналітичний звіт
У дослідженні, проведеному Growford Institute за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування
#фінанси
#бухгалтерія
#аналітика
Перейти
11.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування України: аналітичні підсумки
У цьому великому аналітичному матеріалі наші експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.
#аналітика
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
11.09.2023
Про форми та режими освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році
Відкрийте для себе увесь спектр варіантів навчання ваших дітей у аналітичному матеріалі від національного експерта з освіти.
#аналітика
#освіта
Перейти
27.07.2023
“Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати вже цього літа”, — експерт U-LEAD
Створення мережі закладів старшої школи має завершитися 1 вересня 2027 року. Про кроки, які необхідно здійснити засновникам комунальних ліцеїв, прогнози та ризики, а також кращі практики дізналися учасники інформаційної сесії «Освітня діяльність громад у літній період».
#освіта
#поради
Перейти
18.07.2023
Розбудова системи якості медичної допомоги в громадах
Медичну допомогу в Україні аж ніяк не можна назвати найкращою. У цьому матеріалі наші експерти відверто говорять про невизнання медичних помилок та ризики при лікуванні. Якщо громада хоче серйозно покращити якість своїх медичних послуг — як правильно оцінити цю якість та які важливі етапи на шляху до її покращення?
#охорона здоров’я
#поради
#аналітика
Перейти
10.07.2023
Аналітика: Координація реконструкції та відновлення з політикою регіонального розвитку в Україні
Читайте матеріал про поєднання відбудови України з політикою її регіонального розвитку, про виклики, вертикальну та горизонтальну координації, про наявні фінансові інструменти та планування відновлення на регіональному та місцевому рівнях.
#відбудова
#війна
#аналітика
Перейти
07.07.2023
Звіт: "У пошуках «стратегій успіху» в післявоєнній Україні"
Цей матеріал — скорочена версія Звіту про реформу місцевого самоврядування у повоєнній Україні, а саме про актуальні стратегії реконструкції в контексті надзвичайних ситуацій та з урахуванням місцевості (матеріал доступний лише англійською).
#аналітика
#війна
#відбудова
Перейти
19.06.2023
Інфраструктурний етап медичної реформи: що найбільше турбує громади
Які проблеми хвилюють представників місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я та на які питання вони шукають відповіді — у нашому матеріалі.
#охорона здоров’я
#омс
#запитання - відповідь
#аналітика
Перейти
23.06.2023
Як побудувати ефективну систему управління та реалізації коштів ЄС - уроки Польщі
Читайте у аналітичному матеріалі про підготовку до вступу в ЄС у контексті децентралізації, регіональної політики та координації структурних інструментів.
#поради
#міжнародна співпраця
#аналітика
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD
Завершення навчального року 2022-2023, оцінювання учнів, що вчилися у двох школах та формування річної оцінки — про це та інше в нашому матеріалі.
#освіта
#війна
#поради
#школи
Перейти
15.05.2023
Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?
Як правильно завершити найважчий у нашій історії навчальний рік та чи мусять ОМС компенсувати дітям втрачені можливості?
#війна
#освіта
#поради
#школи
Перейти
11.05.2023
У трьох областях України буде відновлено 12 шкіл за підтримки U-LEAD
В рамках ініціативи U-LEAD «Відбудова місцевих шкіл задля стійкості» 12 громад, які постраждали від війни, у Чернігівській, Київській та Харківській областях отримають фінансування на відновлення місцевих шкільних систем від Служби зовнішньополітичних інструментів (FPI) Європейської Комісії.
#відбудова
#школи
#освіта
Перейти
31.03.2023
Сертифікація педагогів — процедура, яку громадам необхідно налагодити
Експерти U-LEAD допомагають громадам напрацьовувати сучасні підходи та методики для вдосконалення системи освітніх послуг.
#освіта
#новини
Перейти
06.03.2023
Як адміністративні штрафи за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху розподілялись між бюджетами у 2022 році
З початку лютого 2023 року 10% штрафів за порушення ПДР зараховуватимуться до бюджетів громад. Експерти «U-LEAD з Європою» проаналізували дані за 2022 рік та виявили основні диспропорції у розподілі таких надходжень у минулому році.
#правила дорожнього руху
#аналітика
Перейти
26.01.2023
Переваги децентралізації: більшість громад Луганщини відновили навчальний процес
Двадцять територіальних громад з Луганщини отримали освітню субвенцію та продовжують надавати освітні послуги, попри війну та тимчасову окупацію частини області. Це стало можливим завдяки релокації ОМС в більш безпечні регіони країни та можливостям, що надала їм децентралізація влади.
#освіта
#новини
Перейти
23.11.2022
За підтримки U-LEAD чотири громади Прикарпаття підписали договір про міжмуніципальне співробітництво
Галицька, Більшівцівська, Бурштинська та Дубовецька територіальні громади спільно фінансуватимуть Інклюзивно-ресурсний центр.
#освіта
#новини
Перейти
18.11.2022
Що робить громади стійкими – перші уроки після 24 лютого
Вже очевидно, що повномасштабне вторгнення в Україну відбувається далеко не за початковим сценарієм. Про малообговорюваний, але критично важливий чинник, що допоміг країні вистояти - у спеціальному матеріалі від Vox Ukraine.
#аналітика
#війна
Перейти
09.11.2022
U-LEAD навчає освітні заклади громад фінансовій автономії
Інформаційну сесію, присвячену фінансовій автономії освітніх закладів, організували для громад Харківщини. Говорили також і про бухгалтерське обслуговування автономних закладів освіти та особливості трудових відносин з працівниками освітніх закладів в умовах воєнного стану.
#освіта
#фінанси
#поради
Перейти
28.09.2022
Е-договір оренди землі. Як з цим інструментом працювати орендодавцю – місцевій раді?
Андрій Погорілий розглядає процес укладання договору оренди земельної ділянки з позиції орендодавця – органу місцевого самоврядування.
#аналітика
#поради
#оренда землі
Перейти
09.09.2022
Безпечне освітнє середовище: школярі впродовж навчального року можуть змінювати форму навчання
Навчання під час війни є викликом для вчителів й для школярів. Проте створення безпечного освітнього середовища є одним з основних завдань для організаторів освітнього процесу та органів місцевого самоврядування.
#освіта
#школи
#поради
Перейти
20.12.2021
Чи слід платникам податків сплачувати ПДФО за місцем проживання?
Де українці живуть, працюють і сплачують податки - це новий збірник, що містить результати дослідження, проведеного U-LEAD та SKL International.
#ПДФО
#аналітика
Перейти
01.11.2021
Збереження здоров'я громади як основна мета її керівників
В цій статті йтиметься про часто неусвідомлену потребу кожного з нас – збереження власного здоров'я
#аналітика
#охорона здоров’я
#секторальні реформи
Перейти
16.07.2021
Перші земельні торги у формі електронних аукціонів вже оголошено
У даній статті йде мова про основні законодавчі нововведення щодо організації та проведення земельних торгів в електронній формі, зокрема, розглянуто перші практики впровадження даного інструменту.
#земельна реформа
#цифровізація
#аналітика
#просторове планування
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи