Що робить громади стійкими – перші уроки після 24 лютого
Що робить громади стійкими – перші уроки після 24 лютого

Дата: 18.11.2022

Автор: Vox Ukraine

Фото: "Freepick"

Вже очевидно, що повномасштабне вторгнення в Україну відбувається далеко не за початковим сценарієм. Про малообговорюваний, але критично важливий чинник, що допоміг країні вистояти - у спеціальному матеріалі від Vox Ukraine.

Ви читаєте передрук статті, оригінал на сайті voxukraine.org

Спротив України у загарбницькій війні рф викликав спочатку здивування, а зрештою і захоплення у мільйонів людей по всьому світу. Більшість аналітиків пояснює успіх України майстерністю ЗСУ, військовою й економічною підтримкою країн-партнерів, а також національною мобілізацією та патріотизмом українців, які віддано захищають свою країну. Тим не менш, існує ще один чинник, який часто оминають в аналітичних матеріалах.

Це ефективність інституцій, зокрема, на рівні територіальних громад. Йдеться про специфічну ефективність, яку ми далі в тексті будемо називати стійкістю. Саме цей чинник сприяв здатності органів місцевого самоврядування, волонтерів і місцевого населення співпрацювати для боротьби із шоками, з якими стикаються територіальні громади.

Вивчення стійкості територіальних громад до викликів війни та вплив на це реформи децентралізації – це частина довготривалого дослідження Центру соціологічних досліджень, вивчення децентралізації і регіонального розвитку KSE Institute у партнерстві з Програмою “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією

Стійкість у громадах

Під стійкістю територіальних громад наша команда розуміє здатність органів виконавчої влади адаптуватися до різних шоків повномасштабної війни (у перші 9 місяців). Таким чином, ми беремо до уваги той факт, що повномасштабна війна – це не один єдиний шок, а скоріше джерело шоків різної інтенсивності, тривалості та комплексності у різних сферах для різних громад. Для початкового розуміння, які передумови та практики сприяють стійкості в громадах, у серпні-вересні 2022 року ми провели 8 глибинних інтерв’ю з представниками чотирьох категорій громад:

  1. Громади, які зазнали окупації й були деокуповані в результаті вдалих контрнаступальних дій української сторони.
  2. Громади, які на момент інтерв’ю перебували в окупації (респонденти виїхали з цих громад і знаходились у безпеці). 
  3. Тилові громади, які знаходяться відносно близько від лінії фронту. 
  4. Тилові громади, які значно віддалені від лінії фронту.

Статистичні дані (скориговані на інфляцію) свідчать, що громади по-різному реагують на економічні шоки від повномасштабного вторгнення. Так, у абсолютної більшості громад зменшився загальний обсяг власних податкових надходжень. Тільки кілька десятків громад змогли утримати його на довоєнному рівні або підвищити. Серед них, наприклад, громади, де є видобувна промисловість і які не були уражені в ході обстрілів, або галузі, на виробничі ланцюги яких обстріли не вплинули. 

Водночас, частка власних надходжень (всіх доходів окрім трансфертів з інших бюджетів) у загальних доходах громади знижується із територіальним наближенням до районів ведення бойових дій. У громадах близьких до цих районів частка власних доходів впала на 40-60 в.п. (у зв’язку із зупинкою підприємств та евакуацією частини населення), тоді як у громадах, які знаходяться далі від боїв, частка власних доходів знизилася на 10-20 в.п., а в деяких – навіть виросла. 

Рисунок 1. Зміна частки власних доходів громад без військового ПДФО у загальній структурі доходів громади (березень-липень 2022 порівняно з аналогічним періодом минулого року), скориговано на інфляцію. Джерело даних – openbudget.

З інтерактивною картою ви можете ознайомитися на voxukraine.org

Ми також бачимо суттєву варіативність серед громад, які знаходяться в тилу. У деяких громадах частка власних надходжень в бюджеті знизилася до 20 в.п. протягом березня-липня 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а в деяких цей показник виріс до 20 в.п. Якщо здійснити розрахунки без військового ПДФО, відмінність, хоч і не така суттєва, залишається. В межах однієї області деякі громади підвищили частку своїх власних доходів на 5-10 в.п., в той час як інші зменшили на 3-7 в.п. (рисунок 1). 

Надходження від ПДФО військових суттєво пом’якшили зниження ресурсів у розпорядженні територіальних громад. Якщо у 2021 році ПДФО військових становило 4% від загальної суми власних надходжень, то у 2022 році ця частка майже 29%. Зростання відбулося і в реальному вимірі – у 5 разів (рисунок 2). Той факт, що розташування військових частин на території України не залежить від рішень громади, ставить територіальні громади в нерівні умови подальшого економічного розвитку, адже одним громадам доводиться докладати значно більших зусиль для наповнення бюджету, ніж іншим.

Рисунок 2. Річна зміна власних доходів громади (за період березень-липень 2021 та 2022), скоригована на інфляцію

Отже, відрізняються не лише громади, які знаходяться у військовій зоні та в тилу, але й тилові громади між собою. Щоб розібратися в цій непростій ситуації, ми почали пілотне дослідження і побачили, що для успішного протистояння вже наявним та новим викликам громади потребують довгострокової підтримки й обміну досвідом

Нижче ми наводимо висновки з інтерв’ю, щоб описати шоки, з якими зіткнулися різні громади, та фактори, від яких залежало реагування громад на ці шоки. Ідентифіковані шоки переважно відповідають елементам національної стійкості, визначеним у Концепції забезпечення національної системи стійкості, запровадженої РНБО України у серпні 2021 року. 

Шок 1. Загроза інституційній стійкості

Неочікуваність початку повномасштабного вторгнення, психологічний шок та розгубленість людей. Цей шок створював додаткові виклики для управління громадою у перші дні великої війни. Для більшості очільників громад, із якими ми говорили, повномасштабне вторгнення було неочікуваним, тому реагування на цей шок залежало від: 

  • Готовності керівництва громади залишатися в громаді та працювати в умовах воєнного стану
  • Здатності швидко змінювати режим роботи та працювати понаднормово (так, окремі громади створили чи вже мали координаційний чат, здійснювали регулярні збори представників виконавчої влади та інших дотичних структур)
  • Рівня підготовки до екстреної ситуації (вторгнення): 
  • наявності власних або адаптації національних планів для спротиву під час воєнного стану; 
  • проведення обговорень щодо сценаріїв дій громади у випадку можливих криз (вторгнення);
  • фактичної матеріальної підготовки – можливості сформувати запаси (пального, води, медикаментів), їхні обсяги; забезпечення транспортними засобами для евакуації населення та/або ввезення гуманітарної допомоги 

Отримані уроки: незважаючи на розуміння важливості інституційної стійкості, окремі громади і після вторгнення не затвердили програми спротиву й не проводять обговорень на випадок погіршення безпекової ситуації, нових шоків та сценаріїв можливих дій  у випадку їх реалізації.

Шок 2. Безпеково-мобілізаційний

Ризик ракетних ударів був і залишається в усіх регіонах України; в багатьох регіонах було зафіксовано діяльність диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ). І хоча  безпосередньо бойові дії відбувалися не в усіх областях України, необхідність мобілізувати населення для фінансової та іншої допомоги ЗСУ зберігається. 

Реагування на цей шок залежало від: 

  • Швидкості формування сил територіальної оборони Збройних сил України та добровільних формувань територіальних громад; 
  • Місткості захисних споруд цивільного захисту до вторгнення та швидкості створення/модернізації нових;  
  • Обсягів допомоги місцевої громади ЗСУ та добровольчим формуванням.

У червні-серпні 2022 цей шок проявився у необхідності створити та перевірити укриття в навчальних закладах у короткий проміжок часу та з обмеженими можливостями фінансування для початку очного навчання з 1 вересня. 

Отримані уроки: окремі громади вказували, що згуртованість, здобута в процесі добровільного утворення громади і “відвоювання права на її самостійне існування”, сприяли бажанню місцевих мешканців допомагати ЗСУ та іншими захисним формуванням. Отже, заходи, що сприяють згуртованості, мають залишатися “на часі” в громадах. Такі заходи включають залучення громадян до ухвалення рішень та/або об’єднання людей навколо спільних питань/проблем (наприклад, громадські бюджети участі). Це можуть бути проекти залучення жителів до створення публічних просторів (наприклад, такі є серед минулорічних переможців всеукраїнського конкурсу “Кращі практики місцевого самоврядування”). У селищних та сільських громадах – це часто спільні проекти декількох громад чи створення кооперативів у межах однієї громади. 

Шок 3. Інформаційно-комунікаційний

У соціальних медіа та чатах широко розповсюджувалися неправдива інформація та фейки, які сіють паніку серед місцевого населення (часто така інформація з’являється й досі). Якщо місцева влада цьому не протидіяла, то мала наплив неактуальних запитів до поліції та на лінії оперативного зв’язку.  

Реагування на цей шок полягало в: 

  • регулярності комунікації з мешканцями громади, публікацій лише перевірених новин та взаємної допомоги в межах громади; 
  • можливості та частоти зустрічей (обміну інформацією та досвідом) з іншими громадами.

Отримані уроки: навіть маленькі громади створили та активізували ведення соціальних мереж для офіційного інформування населення. Позитивною також є тенденція організації неформальних партнерських стосунків між сусідніми громадами та спільна протидія ІПСО та фейкам. На жаль, окремі громади сьогодні перестали комунікувати з населенням так часто, як на початку вторгнення, що призвело до незадоволеності населення. Представники громад, із якими ми спілкувалися, відновили комунікацію на запит мешканців. 

Шок 4. Гуманітарний (значна кількість внутрішньо переміщених осіб)

Якщо в перші місяці шок полягав у терміновій необхідності швидко знайти тимчасовий притулок для значної кількості людей, забезпечити їх їжею та медикаментами,  то наразі виклик полягає у наданні постійного житла, соціальній інтеграції та працевлаштуванні ВПО. 

Реагування на цей шок полягало у: 

  • Створенні можливостей для внутрішньо-переміщених осіб (ліжко-місця, місця у навчальних закладах для дітей, психологічна/юридична/інша підтримка)
  • Кількості переміщених підприємств та кількості створених робочих місць

Отримані уроки: окремі громади як переваги згадували їхній досвід відкритості до ідей громадських організацій та бізнесу до повномасштабного вторгнення, бо така співпраця дозволила організувати коаліції за напрямками роботи набагато швидше, і відповідно краще інтегрувати ВПО. Горизонтальні зв’язки, започатковані на різноманітних навчаннях та форумах, на думку представників громад,  допомогли відреагувати на цей виклик. 

Шок 5. Загрози для критичної інфраструктури

Деякі громади переживали цей виклик у вигляді додаткового навантаження на критичну інфраструктуру внаслідок швидкого зростання кількості населення та рівнів споживання комунальних послуг (у тилових громадах), в той час як в інших громадах викликом став захист інфраструктури та необхідність її  швидкого відновлення у випадках обстрілів.  

Реагування на цей шок полягало залежало від: 

  • Швидкості мобілізації ресурсів, зокрема закупівлі генераторів 
  • Диверсифікованості джерел постачання електроенергії до моменту вторгнення

Отримані уроки: окремі громади згадували, що інвестиції в обладнання комунальних підприємств сприяли швидшому та більш якісному реагуванню на перебої у наданні комунальних послуг. 

Шок 6. Економічний

Вже згаданий економічний шок був зумовлений обмеженням бюджетних трансфертів під час перших тижнів війни, зниженням податкових доходів, закриттям бізнесів тощо. 

Реагування та цей шок залежало зокрема від: 

  • Перерозподілу коштів спеціального фонду
  • Рівня співпраці з іноземними партнерами (отримання грантів)
  • Рівня комунікації з бізнесами для отримання фінансової підтримки від приватного сектору та релокації підприємств

Отримані уроки: громади вказують, що їхня проактивність – заохочення перереєстрації переміщених осіб, які є ФОП, у громаді, контактування бізнесів із пропозиціями релокації тощо – приносить відповідні результати – збільшення податкових надходжень порівняно з першими місяцями війни. 

Шок 7. Необхідність швидкого відновлення життєзабезпечення на деокупованих територіях

На звільнених територіях великі площі критичної інфраструктури, житла та соціальної інфраструктури знищені, значна частина території – замінована. 

Реагування та цей шок залежало від: 

  • Можливості здійснити оцінку збитків для планування майбутньої відбудови
  • Можливості мобілізувати кошти та зв’язки для проектів відновлення та реконструкції

Отримані уроки: аналогічно до інших шоків, досвід громад свідчить, що наявність горизонтальних зв’язків із бізнесом, міжнародними партнерами та іншими агентами дозволяє швидше та якісніше вирішувати проблеми, спричинені цим шоком. 

Висновки

Пілотні інтерв’ю з невеликою кількістю респондентів демонструють, що починаючи з повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 лютого, громади зіткнулись із широким спектром шоків. Відповіді на деякі з шоків громади почали готувати ще до війни, на інші – вже в процесі. Наступна частина нашого дослідження полягає у зборі статистичних даних, щоб оцінити вплив виявлених шоків на громади та перевірити, які фактори впливають на стійкість громад до цих шоків. 

Центр соціологічних досліджень, вивчення децентралізації та регіонального розвитку вболіває за громади. Ми розуміємо, що в кожної громади була своя специфічна ситуація, і не все, що ми описали, може бути релевантно для кожної громади. Наше дослідження спрямоване на обговорення та поширення інформації щодо кращих та невдалих практик управління громадами задля розвитку стійкості в громадах.
Автори статті: Марина Рабінович, Андрій Дарковіч
Автори мапи з економічними показниками: Валентин Гацко, Ігор Піддубний, Сергій Титюк
Редактори: Тимофій Брік, Мирослава Савісько
15.03.2024
Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови
Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий документ у березні 2024. Відтепер Межівська громада – одна з перших в Україні має план відновлення та відбудови.
#війна
#відбудова
Перейти
13.03.2024
У п'яти областях переселенці можуть отримати підтримку з працевлаштуванням або відновленням бізнесу
Проєкт «Підтримка відновлення соціальної та фінансової стійкості громад, постраждалих від війни на сході та заході України» реалізують у Хмельницькій, Сумській, Тернопільській, Харківській та Полтавській областях. Ця ініціатива вплине на розвиток громад та інтеграцію в них вимушених переселенців.
#війна
#відбудова
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
05.03.2024
Відродження надії: роль Програми U-LEAD у відбудові українських громад
Дізнайтеся про масштабний Механізм підготовки проєктів для громад, що допоможе Україні у відбудові і вплине на життя сотень тисяч мешканців.
#війна
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
28.02.2024
Рекордний врожай під час війни: Зноб-Новгородська громада про досвід створення Аграрної служби
Під час війни важливість продовольчої безпеки неможливо переоцінити. Зноб-Новгородська громада на Сумщині за підтримки Програми U-LEAD створила Аграрну сервісну службу й змогла не тільки забезпечити мінімальний запас продукції для незахищених верств населення, а й перевиконати заплановане — зібрати рекордний врожай.
#продовольча безпека
#війна
Перейти
27.02.2024
Громади не можуть підтримувати переселенців лише гуманітарною допомогою
За даними Мінсоцполітики на третьому році повномасштабної війни кількість внутрішньо перемішених осіб (ВПО) в Україні досягла майже 4,9 млн. людей. Половині з них нема куди повертатися. Безпечніші громади, які прихистили ці мільйони, стикаються з труднощами. Але існують механізми та інструменти для того, щоб ВПО стали частиною громади, її «точкою росту».
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#омс
#поради
Перейти
13.02.2024
Вплив повномасштабного вторгнення на освіту: дослідження
U-LEAD разом з партнерами дослідили, як велика війна повпливала на нашу освіту. За результатами, учні набагато застресованіші і помітно менш щасливі, ніж вважають їхні батьки, а вчителі масово заявляють про погіршення успішності.
#війна
#освіта
#аналітика
Перейти
08.02.2024
Італійські муніципалітети підтримають своїх колег з України через ініціативу «Мости довіри»
Пари мерів-компаньйонів з Італії та України презентують свої спільні стратегії, зобов'язуються працювати разом та планують докладати зусиль до нашої післявоєнної відбудови.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#війна
#відбудова
Перейти
06.02.2024
За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл
Ці школи у містах і селах Харківської, Чернігівської та Київської областей безпосередньо постраждали від російського вторгнення чи окупації. Організатори прагнули зробити їх навіть кращими, ніж вони були до війни.
#війна
#освіта
#відбудова
Перейти
31.01.2024
U-LEAD та «Сміливі» відновили Балаклійський ліцей на Харківщині
У співпраці «U-LEAD з Європою» та БФ «Сміливі» та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії відбудовано Балаклійський ліцей №5.
#освіта
#війна
#відбудова
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
11.12.2023
Розбудова прозорості та запобігання корупції в закладах охорони здоров’я
Як забезпечити прозоре функціонування лікарні та що заслуговує окремої уваги під час антикорупційних змін — відповіді на ці питання у аналітичному матеріалі від експертів U-LEAD.
#охорона здоров’я
#боротьба з корупцією
#аналітика
#поради
Перейти
05.12.2023
Малокомплектні школи у громадах: загрози і маніпуляції, шанси і можливості
Чи завжди якість освіти у селі неналежного рівня? Чи можливо зробити малокомплектний навчальний заклад успішним і потрібним громаді?
#освіта
#аналітика
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
24.11.2023
Наталія Петренко: окупанти зривали наклейки європейських донорів у нашому селі
Інтерв'ю з очільницею Шульгинської сільської військової адміністрації та представницею Всеукраїнської Асоціації ОТГ, що взяла участь у конференції ACT NOW у Брюсселі.
#інтерв'ю
#війна
#міжнародна співпраця
Перейти
17.11.2023
Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?
Енергетика – це сфера, в якій Україна потребує негайних раціональних рішень та впровадження інновацій. І хоча на рівні громад є розуміння, як це втілювати, проте бракує коштів. Рішення – гранти та конкурси. Як на них податись та написати заявку - читайте поради експертів U-LEAD.
#грант
#аналітика
#енергетична безпека
Перейти
10.11.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 2): розбудова інтегрованої системи
Про механізми вирішення проблем охорони здоров'я, наведених у першій частині матеріалу, про інтегровану систему ОЗ та приклади її успішного втілення.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
07.11.2023
Здоров’я громади як цілісна система: впровадження інтегрованої медичної допомоги
Що таке інтегрована медична допомога та наскільки стан здоров'я громадян насправді залежить від системи охорони здоров'я? Відповіді на ці питання — у аналітичному матеріалі від наших експертів.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
31.10.2023
Як молочне тваринництво та громадські пасовища формують продовольчу безпеку?
Для підвищення компетентності жителів громад у галузі молочного тваринництва Програма U-LEAD організувала декілька заходів, під час яких експерти роз'яснили, як ця галузь впливає на продовольчу безпеку та місцеву економіку.
#аналітика
#поради
#продовольча безпека
Перейти
31.10.2023
Громада, дружня до бізнесу: як і для чого громадам працювати над проєктами з підтримки та розвитку підприємництва?
Читайте про те, як органам місцевого самоврядування залучати кошти міжнародних фондів на власні проєкти та розвивати спроможності до освоєння цих коштів.
#аналітика
#омс
#війна
#відбудова
Перейти
26.10.2023
U-LEAD враховує потреби громад Донеччини та продовжує їхню інституційну підтримку
Програма працює над підтримкою громад на всіх підконтрольних українському уряду територіях.
#війна
#відбудова
Перейти
06.10.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 1)
Аналітичний матеріал про проблеми нашої Охорони здоров'я, що тягнуться ще з СРСР, лікарні, існування яких не доцільне, та про реформу системи ОЗ, яка має з усім цим впоратися.
#охорона здоров’я
#аналітика
Перейти
28.09.2023
Організація послуг з психічного здоров’я та реабілітації на рівні громади
Цей аналітичний матеріал присвячено потребі і методам моніторингу психічного здоров'я, пошуку та наданню допомоги.
#охорона здоров’я
#аналітика
#поради
Перейти
21.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування – аналітичний звіт
У дослідженні, проведеному Growford Institute за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування
#фінанси
#бухгалтерія
#аналітика
Перейти
11.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування України: аналітичні підсумки
У цьому великому аналітичному матеріалі наші експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.
#аналітика
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
11.09.2023
Про форми та режими освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році
Відкрийте для себе увесь спектр варіантів навчання ваших дітей у аналітичному матеріалі від національного експерта з освіти.
#аналітика
#освіта
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
21.08.2023
Війна руйнує місцеві бюджети громад Херсонщини
Експерти U-LEAD проаналізували бюджети 49 громад регіону за 6 місяців 2023 року: хоча деякі громади мають перевиконання, загальна ситуація невтішна.
#війна
#місцеві бюджети
#новини
Перейти
27.07.2023
Стабілізація місцевого бюджету: приклад Вільнянської громади
Завдяки участі в навчальній програмі U-LEAD для фінансистів «План бюджетної стабілізації», Вільнянська громада Запорізької області збільшила надходження до бюджету за перше півріччя 2023 року на 2,5% від планових показників.
#місцеві бюджети
#війна
#відбудова
Перейти
18.07.2023
Розбудова системи якості медичної допомоги в громадах
Медичну допомогу в Україні аж ніяк не можна назвати найкращою. У цьому матеріалі наші експерти відверто говорять про невизнання медичних помилок та ризики при лікуванні. Якщо громада хоче серйозно покращити якість своїх медичних послуг — як правильно оцінити цю якість та які важливі етапи на шляху до її покращення?
#охорона здоров’я
#поради
#аналітика
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
10.07.2023
Аналітика: Координація реконструкції та відновлення з політикою регіонального розвитку в Україні
Читайте матеріал про поєднання відбудови України з політикою її регіонального розвитку, про виклики, вертикальну та горизонтальну координації, про наявні фінансові інструменти та планування відновлення на регіональному та місцевому рівнях.
#відбудова
#війна
#аналітика
Перейти
07.07.2023
Звіт: "У пошуках «стратегій успіху» в післявоєнній Україні"
Цей матеріал — скорочена версія Звіту про реформу місцевого самоврядування у повоєнній Україні, а саме про актуальні стратегії реконструкції в контексті надзвичайних ситуацій та з урахуванням місцевості (матеріал доступний лише англійською).
#аналітика
#війна
#відбудова
Перейти
06.07.2023
Сприяння релокації бізнесу ВПО: громади отримають економічний розвиток
Про організацію роботи з розвитку бізнесу ВПО у громаді та переваги від такої співпраці, про можливості для переселенців, а також і для жителів громади та ветеранів війни створити власну справи, про державну та міжнародну грантову допомогу в цьому процесі – у нашому матеріалі.
#війна
#внутрішньо переміщені особи
#бізнес
#поради
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
19.06.2023
Інфраструктурний етап медичної реформи: що найбільше турбує громади
Які проблеми хвилюють представників місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я та на які питання вони шукають відповіді — у нашому матеріалі.
#охорона здоров’я
#омс
#запитання - відповідь
#аналітика
Перейти
23.06.2023
Як побудувати ефективну систему управління та реалізації коштів ЄС - уроки Польщі
Читайте у аналітичному матеріалі про підготовку до вступу в ЄС у контексті децентралізації, регіональної політики та координації структурних інструментів.
#поради
#міжнародна співпраця
#аналітика
Перейти
15.06.2023
Соціальні гуртожитки: як громада може забезпечити житлом переселенців
Про перетворення звичайного житла в соціальне та на яких умовах внутрішньо переміщені особи його можуть отримати дізналися учасники інформаційної сесії, організованої Програмою "U-LEAD з Європою".
#внутрішньо переміщені особи
#війна
#відбудова
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
06.06.2023
Укладено меморандуми про відбудову шкіл, що постраждали від війни
Благодійний фонд “Сміливі” і шість громад Київської та Чернігівської областей закріпили домовленість про відбудову шкіл, пошкоджених в результаті повномасштабної російської агресії в 2022-2023 роках. Це буде здійснюватися в рамках програми «U-LEAD з Європою» за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії.
#міжнародна співпраця
#війна
#відбудова
Перейти
31.05.2023
На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD
Завершення навчального року 2022-2023, оцінювання учнів, що вчилися у двох школах та формування річної оцінки — про це та інше в нашому матеріалі.
#освіта
#війна
#поради
#школи
Перейти
31.05.2023
За підтримки U-LEAD громада з Херсонщини відновлює енергетичну незалежність
У Бериславській громаді створять підприємство з виробництва паливних брикетів із соломи. Ними будуть обігрівати дитячий садочок. Також будуть впроваджувати систему енергоменеджменту та поширювати досвід використання біопалива на інші комунальні заклади та домогосподарства регіону.
#енергетична безпека
#війна
#відбудова
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
15.05.2023
Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?
Як правильно завершити найважчий у нашій історії навчальний рік та чи мусять ОМС компенсувати дітям втрачені можливості?
#війна
#освіта
#поради
#школи
Перейти
03.05.2023
Циркунівська громада з Харківщини отримала від U-LEAD міжнародну допомогу на понад 30 тисяч євро
Територія Циркунівської сільської ради суттєво постраждала під час війни, громада була окупована з першого дня вторгнення, а після звільнення – постійно піддається обстрілам.
#міжнародна допомога
#новини
#війна
#відбудова
Перейти
03.04.2023
"ВПО - це наші люди!" - онлайн-візит до Нехворощі
Відвідайте громаду, що має стратегічний підхід до роботи з ВПО.
#внутрішньо переміщені особи
#війна
#навчальні програми
Перейти
29.03.2023
Навіщо громаді стратегічні енергетичні документи?
Цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки триває.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
24.03.2023
Генератори влітку – світло взимку
Як громада на Вінниччині прихистила ВПО та допомагала не впасти духом у найтемнішу зиму.
#війна
#енергетична безпека
#екстрена допомога
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
17.03.2023
Диджиталізація українських громад: лідери цифрової трансформації обговорили можливості та перспективи
Стартувала програма «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0», розроблена міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою». Лідери цифрової трансформації обговорювали роль диджиталізації у відбудові та відновленні громад.
#новини
#цифровізація
#цифрова трансформація
#Міністерство цифрової трансформації
#війна
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
06.03.2023
Як адміністративні штрафи за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху розподілялись між бюджетами у 2022 році
З початку лютого 2023 року 10% штрафів за порушення ПДР зараховуватимуться до бюджетів громад. Експерти «U-LEAD з Європою» проаналізували дані за 2022 рік та виявили основні диспропорції у розподілі таких надходжень у минулому році.
#правила дорожнього руху
#аналітика
Перейти
01.03.2023
Оцінка ефективності бюджетних програм: як це має відбуватися під час воєнного стану?
Цю тему обговорювали під час заходу «Виконання паспортів бюджетних програм: звітність та оцінка ефективності», яку для громад Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Полтавської та Черкаської областей організувала Програма U-LEAD.
#місцеві бюджети
#війна
#поради
Перейти
28.02.2023
Розпочато цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки у громадах
Експерти допоможуть проаналізувати їхній енергетичний потенціал, визначити цілі на шляху підвищення рівня енергетичної безпеки та зорієнтуватись у доцільності проектів з відновлювальних джерел енергії.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
24.02.2023
Юрій Бова: Сильне місцеве самоврядування як основа стійкості України – приклад Тростянця
Минув рік повномасштабної війни в Україні. Це були 12 місяців дуже інтенсивних боїв між військами, але водночас ця війна продемонструвала героїчний спротив і стійкість багатьох мирних жителів та громад України. Серед найважливіших стовпів оборони – місцеве самоврядування.
#війна
#відбудова
#інтерв'ю
Перейти
20.12.2022
Організація процесу поводження з відходами від руйнувань в громадах: як правильно здійснити перші кроки
“U-LEAD з Європою” допомагає громадам долати щоденні негативні наслідки агресії російської федерації (рф). Серед цих наслідків особливої уваги потребує питання поводження з відходами від руйнувань.
#поради
#війна
#побутові відходи
Перейти
01.12.2022
Як громадам відновити втрачені через війну документи?
Експерти U-LEAD дають відповідь на це питання.
#поради
#документообіг
#війна
Перейти
30.11.2022
Громади навчаються забезпечувати своїх жителів укриттями
Необхідність захисних споруд, їх види та пов'язане з побудовою законодавство у останній інформаційній сесії від U-LEAD.
#війна
#укриття
#новини
Перейти
29.11.2022
Жіноче лідерство під час війни: внесок у перемогу на місцевому рівні
Про виклики великої війни, роботу жінок-голів громад та підтриманий U-LEAD Шостий Український Жіночий Конгрес – у нашому великому матеріалі.
#війна
#гендерні аспекти
#жіноче лідерство
Перейти
26.11.2022
Фахівці громад з Одеської та Запорізької областей навчаються у сусідів забезпеченню продовольчої безпеки
Експерти U-LEAD допомагають їм розробляти програми для підвищення стійкості та самодостатності в умовах воєнного часу.
#продовольча безпека
#війна
#поради
Перейти
31.10.2022
Експерти U-LEAD допомагають громадам розробляти програми продовольчої безпеки
Програма «U-LEAD з Європою» продовжує комплексно допомагати територіальним громадам долати виклики, зумовлені війною.
#продовольча безпека
#війна
#поради
Перейти
22.10.2022
У Межівській громаді ЦНАП на колесах від U-LEAD допомагає постраждалим від обстрілів мешканцям
Межівська селищна рада отримала мобільний ЦНАП однією з перших в Україні.
#новини
#війна
#ЦНАП
Перейти
20.10.2022
Управління відходами під час воєнного стану: поради для громад (ІНФОГРАФІКА)
Війна вплинула та змінила громади України, багато наших співвітчизників змушені були залишити свої домівки, що спричинило в більшості громад зміну навантаження на критичну інфраструктуру. Не стала винятком для громад сфера поводження з відходами.
#побутові відходи
#поради
#внутрішньо переміщені особи
#війна
Перейти
28.09.2022
Е-договір оренди землі. Як з цим інструментом працювати орендодавцю – місцевій раді?
Андрій Погорілий розглядає процес укладання договору оренди земельної ділянки з позиції орендодавця – органу місцевого самоврядування.
#аналітика
#поради
#оренда землі
Перейти
20.12.2021
Чи слід платникам податків сплачувати ПДФО за місцем проживання?
Де українці живуть, працюють і сплачують податки - це новий збірник, що містить результати дослідження, проведеного U-LEAD та SKL International.
#ПДФО
#аналітика
Перейти
03.11.2021
Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи.
#аналітика
#освіта
#секторальні реформи
#харчування
Перейти
01.11.2021
Збереження здоров'я громади як основна мета її керівників
В цій статті йтиметься про часто неусвідомлену потребу кожного з нас – збереження власного здоров'я
#аналітика
#охорона здоров’я
#секторальні реформи
Перейти
16.07.2021
Перші земельні торги у формі електронних аукціонів вже оголошено
У даній статті йде мова про основні законодавчі нововведення щодо організації та проведення земельних торгів в електронній формі, зокрема, розглянуто перші практики впровадження даного інструменту.
#земельна реформа
#цифровізація
#аналітика
#просторове планування
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи