Запрошення для громад: нові методики вирішення конфліктів та посилення згуртованості  
Запрошення для громад: нові методики вирішення конфліктів та посилення згуртованості  

Дата: 19.12.2022

Автор: Юрій Степанець

Фото: "Спілка «Громадські ініціативи України»"

Візьміть участь у проєкті, спрямованому на посилення діалогу як важливого інструменту місцевого самоврядування для врахування потреб різних груп місцевих жителів, представників бізнесу, громадських організацій, а також внутрішньо переміщених осіб, які проживають у громаді.

Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки U-LEAD оголошує конкурс з відбору 120 громад для участі в проєкті «Лабораторії творчого діалогу в громадах».

Після повномасштабного вторгнення росії українські громади проявили надзвичайну згуртованість, зібраність, солідарність та витримку. Кожна громада, що не знаходиться в окупації чи зоні бойових дій, прийняла від кількох сотень до десятків тисяч внутрішньо переміщених осіб та в міру своїх можливостей забезпечила всім необхідним. За таких обставин часто кількість населення в самих громадах збільшилась на 50-100%, а інколи і в кілька разів. Збільшилось навантаження на інфраструктуру, транспорт, соціальну сферу, подекуди виникають розбіжності у поглядах, настороженість або соціальна напруга. 

Порозуміння та згуртованість всередині громади – це запорука стійкості та витривалості  сьогодні в умовах інформаційних атак ворога, який різними засобами намагається розколоти українське суспільство, посіяти розбрат та зневіру. Ті громади, що зможуть вчасно та ефективно залучити нових мешканців, отримають переваги у вигляді  зменшення соціальної напруги, посилення кадрового потенціалу, залучення додаткових фінансових, матеріальних та інвестиційних ресурсів, стійкості до потенційних конфліктів в період інформаційних воєн. Опанувавши загальноприйняті в країнах ЄС процедури та практики щодо ухвалення рішень на місцевому рівні, громади зможуть краще підготуватись до участі в програмах із відновлення України.

Одним із таких інструментів є професійно фасилітований діалог, який  відкриває нові можливості для порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного часу, а також допомагає краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів.

Для участі в цьому конкурсі запрошуються громади:

  • з Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей;
  • з населенням до 50 000 осіб (станом на 01.01.2022);
  • станом на грудень 2022 мають зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб;
  • зацікавлені в реальному залученні жителів до процесу прийняття рішень;
  • зможуть запропонувати до участі у проєкті команду спеціалістів (команда може включати представників структурних підрозділів виконавчого комітету, профільних комунальних установ/підприємств) у складі щонайменше двох осіб від однієї громади.

Представники відібраних громад упродовж лютого-жовтня 2023 року:

  • візьмуть участь у навчальній програмі (офлайн та онлайн-форматі) щодо організації та проведення діалогових зустрічей в громаді;
  • опанують методики проведення модерованих діалогових заходів, що спрямовані на порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та зможуть використовувати отримані знання в щоденній роботі;
  • за підтримки експертів проєкту підготують та проведуть щонайменше два модеровані діалоги на актуальну для громади тематику;
  • за допомогою отриманих в проєкті знань та практичних навичок зможуть налагодити діалог у громаді в умовах воєнного часу, а також краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення.

Чому громадам варто взяти участь у проєкті «Лабораторії творчого діалогу в громадах»

Беручи участь в проєкті, Ваша громада:

  • отримає підготовлених спеціалістів органу місцевого самоврядування з фасилітації громадських діалогів, які зможуть надалі застосовувати цю практику для залучення громадян до вироблення місцевих політик, зокрема щодо процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів; 
  • підвищить довіру та підтримку жителів громади до діяльності місцевої влади через залучення різних цільових аудиторій, включаючи ВПО, до ухвалення рішень на місцевому рівні;  
  • підвищить потенціал співпраці з міжнародними програмами та проєктами як громада, що використовує дієві механізми залучення громадян до процесу розробки та впровадження важливих для жителів рішень;
  • працюватиме з відкритими та прихованими конфліктами в громаді та вирішуватиме їх,  враховуючи потреби. 

Для участі в конкурсі просимо заповнити анкету за цим посиланням.

Термін подання заявок продовжено до 30 січня 2023 року!

Відбір громад до участі в проєкті ґрунтуватиметься на принципах прозорості, конкурентності та здійснюватиметься у два етапи: оцінювання заявок та відбіркових  співбесід з представниками громад, які пройшли попередній відбір.

Результати відбору будуть повідомлені громадам, що візьмуть участь у конкурсі.

За додатковою інформацією звертайтесь до:

Юрія Степанця, vinmonp@gmail.com, тел. (067) 960 72 64

Ігора Добка, ihordobko@gmail.com,  тел. (067) 385 02 51.

01.03.2024
«Розбудова сталих громад — що для цього потрібно?»
«U-LEAD з Європою» має за честь запросити вас приєднатися до нашого практичного обговорення під назвою «Розбудова сталих громад». Відбудуймо Україну та зробимо її процвітаючою — разом!
#анонси
#міжнародне співробітництво
#міжмуніципальна співпраця
#відбудова
Перейти
27.02.2024
Анонсуємо навчальну програму «Кроки для спеціалістів. Запровадження системи контролю та аудиту в територіальних громадах»
Бажаєте мінімізувати ризики в управлінні? Захистити ресурси від втрат чи неналежного використання? Досягати місії та цілей розвитку територіальної громади найбільш економним, ефективним і результативним способом?
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#анонси
Перейти
23.02.2024
Запрошуємо на навчальну програму «Кроки для спеціалістів. Організація надання соціальних послуг в територіальній громаді»
Пройдіть онлайн-навчання та дізнайтеся, як правильно організвати і надавати соціальні послуги вашим мешканцям.
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#анонс
Перейти
13.02.2024
Нові гранти від Українського культурного фонду: додаткові можливості для громад у 2024 році
Програма U-LEAD спільно з Українським культурним фондом відкриває громадам України новий грантовий сезон та можливості проєктної діяльності для їхніх органів місцевого самоврядування.
#грант
#оголошення
#новини
Перейти
29.01.2024
U-LEAD запрошує до участі у новій Програмі підтримки «Розробка та впровадження громадського бюджету»
Оголошуємо про нову ініціативу, завдяки якій фінансові спеціалісти громад навчаться запроваджувати та ефективно використовувати громадські бюджети.
#навчальні програми
#місцеві бюджети
#оголошення
Перейти
20.11.2023
U-LEAD запрошує до участі у новій навчальній програмі «Кроки для спеціалістів. Адміністративна процедура»
16 січня 2024 року стартує нова ініціатива від U-LEAD, покликана допомогти сотні посадових осіб місцевого самоврядування поглибити розуміння Закону України «Про адміністративну процедуру», а також сформувати їхні навички та уміння.
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#анонси
Перейти
25.10.2023
Громади Тернопільщини та Рівненщини вивчали на Прикарпатті роботу комунальних інституцій
Учасники візиту з обміну досвідом, організованого Програмою «U-LEAD з Європою», вивчали на Івано-Франківщині практики управління громадою через комунальні підприємства та установи.
#комунальні служби
#новини
#громадський діалог
Перейти
17.10.2023
Надання муніципальних послуг під час війни: на Полтавщині стартував візит з обміну досвідом громад з трьох областей
Громади з Дніпропетровської та Запорізької областей завітали в рамках візиту з обміну досвідом на Полтавщину, де мають змогу вивчати практики надання муніципальних послуг під час воєнного стану, а також обговорювати можливості імплементації наявного досвіду щодо надання муніципальних послуг в практику роботи ОМС.
#комунікація
#новини
#громадський діалог
Перейти
17.10.2023
U-LEAD запрошує до участі у новій Мережі з обміну досвідом «Управління майном відумерлої спадщини»
Організуйте роботу своєї місцевої ради у царині виявлення, обліку та набуття у комунальну власність відумерлої спадщини.
#навчальні програми
#оголошення
#житловий фонд
Перейти
16.10.2023
Хмельниччина поділилася досвідом із колегами з громад Волині та Тернопільщини
Представники громад цих двох областей упродовж трьох днів вивчали на Хмельниччині розвиткові практики та проєкти. Візит з обміну досвідом «Побудова довіри як ефективний інструмент розвитку громади» організувала Програма «U-LEAD з Європою».
#комунікація
#новини
#громадський діалог
Перейти
10.10.2023
Громади Буковини розповіли про свій досвід протидії викликам війни
Делегації зі Львівщини та Івано-Франківщини познайомилися з досвідом громад Чернівецької області під час триденного візиту, організованого Програмою «U-LEAD з Європою».
#комунікація
#новини
#громадський діалог
Перейти
06.10.2023
17 жовтня – фінальний захід акселераційної програми «Громада 4.0»
Вже 17 жовтня 2023 року громади-учасниці продемонструють цифрові рішення для покращення муніципального управління, підвищення кібербезпеки, розвитку бізнесу.
#анонси
#новини
#громада
Перейти
28.09.2023
Побудова діалогів між громадою та владою: що є важливим для українських громад у воєнний та повоєнний час
Прес реліз проєкту «Лабораторії творчого діалогу в громадах», реалізований спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».
#громадський діалог
#комунікація
#новини
Перейти
29.08.2023
U-LEAD запрошує до участі в унікальній онбординговій Навчальній програмі «Кроки для спеціалістів. Входження у професійну діяльність»
Інтенсивна двотижнева програма, що містить відповіді на актуальні питання професійної діяльності, базується на реальних кейсах та включає теоретичну і практичну складову
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#оголошення
Перейти
09.08.2023
U-LEAD запрошує на відбір до «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом - 2023»
Навчіться формувати мету, завдання та результати, запланувати бюджет проєкту і презентувати його потенційним донорам! У рамках цієї навчальної програми ви зможете розвинути свою проєктну ідею в повноцінну проєктну пропозицію.
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#анонси
Перейти
08.08.2023
Управління комунальними підприємствами в сфері охорони здоров’я: U-LEAD оголошує набір на нову Мережу з обміну досвідом
Спільні комунальні некомерційні підприємства: від ініціативи до старту ефективної роботи! Налагоджуйте співпрацю з іншими громадами, створюючи спільне комунальне некомерційне підприємство для розвитку Ваших громад! У цьому вам допоможе нова Програма підтримки від «U-LEAD з Європою».
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#охорона здоров’я
#анонси
Перейти
07.08.2023
Управління комунальними підприємствами в сфері розвитку громад: U-LEAD оголошує набір на нову Мережу з обміну досвідом
Спільні комунальні підприємства: від ініціативи до старту ефективної роботи! Налагоджуйте співпрацю з іншими громадами, створюючи спільне комунальне підприємство для розвитку Ваших громад. У цьому вам допоможе нова Програма підтримки від «U-LEAD з Європою».
#навчальні програми
#кроки для спеціалістів
#анонси
Перейти
02.08.2023
Тренінг з домедичної допомоги
Запрошуємо освітян громад до участі в навчанні з домедичної допомоги при раптовій зупинці серця та загрозливих життю станах.
#охорона здоров’я
#анонси
#навчальні програми
Перейти
05.05.2023
Розпочалася діяльність "Лабораторій творчого діалогу": які питання хвилюють громади найбільше
Благоустрій та утилізація сміття, впровадження STEM освіти в громадах та створення молодіжних рад або ж шкільних парламентів і навіть дискусія, яким має бути бренд громади — ці та інші теми, з якими стартували зустрічі в громадах-учасницях проєкту «Лабораторії творчого діалогу», що реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» .
#новини
#комунікація
#громадський діалог
Перейти
03.05.2023
Розробка муніципальних енергетичних планів: U-LEAD оголошує набір на програму підтримки
З листопада 2024 року МЕП стане обов’язковим документом громади. U-LEAD пропонує підтримку та експертний супровід відібраним у відкритому конкурсі громадам для розробки цього плану. Приступити до розробки пропонується в червні, а в жовтні презентувати на всеукраїнському рівні.
#навчальні програми
#анонси
#новини
#енергетична безпека
Перейти
27.04.2023
Взаємодія ОМС та волонтерів: стартує набір на нову Навчальну програму від U-LEAD
У вашій громаді є волонтерські ініціативи та об’єднання, але ви не знаєте, як ефективно з ними взаємодіяти? Ви хочете покращити співпрацю з волонтерами, щоб їх активність продовжилася й після нашої Перемоги, але не розумієте, як налагодити зв’язок? Долучайтеся до навчальної програми від U-LEAD та розбудовуйте партнерські відносини з волонтерами!
#анонси
#омс
#волонтерство
#новини
Перейти
18.04.2023
Експертна підтримка громад в розробці муніципального енергетичного плану – розпочато відбір учасників
U-LEAD запускає чотиримісячну програму підтримки для громад, які бажають розробити якісний енергетичний план за підтримки фахівців.
#анонси
#навчальні програми
#новини
#енергетична безпека
Перейти
14.04.2023
Безпекова Мережа з обміну досвідом: презентація конкурсного відбору
Що це за Мережа та як взяти у ній участь? Які вимоги до учасників та що на них чекає? Заповніть заявку на конкурсний відбір до 30 квітня, а вже у вересні продемонструйте свої результати та здобутки.
#омс
#анонси
#навчальні програми
Перейти
14.04.2023
Громади із шести областей зможуть узяти участь у «Програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027»
Велика програма транскордонного співробітництва фінансуватиме їхні проєкти у сферах «Довкілля» та «Здоров'я» на гроші Євросоюзу.
#анонси
#міжнародна співпраця
#грант
#інвестиції
#новини
Перейти
06.04.2023
Запрошення для представників ОМС: Мережа з обміну досвідом «Розробка Програми забезпечення безпекового простору громади»
Дізнайтеся, як покращити безпекову сферу, як об’єднати ресурси для формування належного безпекового середовища, хто такі стейкхолдери безпеки і яким чином забезпечення безпекового простору громади може вплинути на її соціально-економічний розвиток.
#омс
#анонси
#навчальні програми
Перейти
23.03.2023
На Чернігівщині стартував проєкт «Лабораторії творчого діалогу»
Місцеве самоврядування та мешканці громад із допомогою U-LEAD заново вчаться комунікувати
#новини
#кроки для спеціалістів
#комунікація
#громадський діалог
Перейти
31.01.2023
Час диджитальних змін: нова можливість для цифровізації українських громад
Міжнародна організація SocialBoost в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» запускає акселераційну програму для громад, яка допоможе створити та реалізувати проєкти цифрової трансформації.
#цифрова трансформація
#Міністерство цифрової трансформації
#цифровізація
#анонси
Перейти
20.01.2023
11 актуальних грантових можливостей для громад у сфері відновлення і розвитку
Програма «U-LEAD з Європою» продовжує роботу в напрямку експертної підтримки територіальних громад щодо проєктної діяльності та допомоги у залученні міжнародних коштів для відновлення та розвитку територій у військовий час.  Наші експерти відкриті до співпраці з громадами та готові надати допомогу в процесі складання, подачі проєктної заявки.
#анонси
#грант
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #податки #події #поради #правила дорожнього руху #ПРАВОВИЙ КУТОЧОК #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи