Як на Буковині залучають ресурси для надання соціальних послуг
Як на Буковині залучають ресурси для надання соціальних послуг

Дата: 30.09.2024

Автор: Наталія Вінничук

Фото: "U-LEAD"

Хотинська, Мамаївська та Вашківецька громади Чернівецької області поділилися досвідом залучення позабюджетних коштів, співпраці з громадськими та міжнародними організаціями для надання якісних соціальних послуг . Візит з обміну досвідом для керівників громад з Вінниччини та Житомирщини організувала Програма «U-LEAD з Європою».

Війна істотно збільшила кількість мешканців України, які потребують тих чи інших соціальних послуг. Досвідом залучення позабюджетних коштів, співпраці з громадськими та міжнародними організаціями для надання якісних соціальних послуг поділилися Хотинська, Мамаївська та Вашківецька громади Чернівецької області. Візит з обміну досвідом «Залучення зовнішніх ресурсів для надання якісних соціальних послуг у громаді» для керівників громад з Вінниччини та Житомирщини організувала Програма «U-LEAD з Європою».

У фокусі уваги були практики надання соціальних послуг для ВПО, реабілітація та інтеграція в суспільство ветеранів та осіб з інвалідністю, постраждалих від війни. Саме ці напрямки соціальних послуг зараз розвиваються найактивніше.

У Хотинській громаді учасники відвідали Центр надання соціальних послуг і реабілітаційне відділення КНП «Хотинська багатопрофільна лікарня». Залучення зовнішніх ресурсів, донорських та грантових коштів практично дали можливість створити відділення реабілітації з новим обладнанням з нуля. Ще одна добра практика — створення Центру соціальної допомоги Хотинської громади, робота якого охоплює притулок для осіб, постраждалих від домашнього насильства, кризову кімнату, місце для тимчасового перебування ВПО.

В іншій буковинській громаді, Мамаївській, учасники візиту ознайомились із практиками залучення зовнішніх ресурсів для інтеграції ВПО й допомоги дітям з інвалідністю. Учасники візиту завітали до комунального «Інклюзивно-ресурсного центру», а також відвідали Центр реабілітації дітей-інвалідів, де працює сенсорна кімната, яку облаштували за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в рамках локальної субсидії. Також ознайомились з роботою шелтеру для ВПО – «Прихистку Святої Ольги», який громада створила із залученням донорських коштів з кількох різних джерел.

Секрет таких вагомих досягнень Мамаївської громади — невтомний пошук ресурсів та співпраця з багатьма міжнародними організаціями. Але не лише вони виступають джерелом ресурсів для соціальних проєктів. У громаді є соціально відповідальний бізнес, багато підприємців долучаються до підтримки ініціатив ОМС і громадських організацій, що опікуються дітьми та молоддю з інвалідністю. Одна з цікавих місцевих ініціатив для соціалізації та інтеграції дітей та молоді з інвалідністю — соціальне кафе «Горнятко». В ньому працюють діти і молодь з інвалідністю — готують каву, смаколики, реалізовують їх, таким чином самі соціалізуються.

«Практично в кожній громаді я побачила щось таке, що хотіла би впровадити у себе. Вразив рівень проєктної діяльності та кількість фахівців, які ними займаються. У Хотинській громаді дуже сподобалось створення «Університету третього віку» для людей в роках при територіальному центрі соціального обслуговування. В Мамаївській громаді – вразив інклюзивно-ресурсний центр та організація реабілітації для дітей з інвалідністю, до якої активно долучається громадська організація батьків цих дітей. Головне - ці діти в соціумі. З часом хотіла би впровадити щось подібне у своїй громаді», — зазначила учасниця візиту Олена Резнік, Городківський сільський голова Вінницької області.

А у Вашківецькій громаді гості з Вінниччини та Житомирщини ознайомилися з результатами впровадження проєкту «ШКОЛА НЕЗЛАМНИХ: реабілітація та інтеграція в суспільство осіб з втратами кінцівок» за підтримки GIZ/U-LEAD. Він розрахований на ветеранів та інших постраждалих від війни осіб з втратами кінцівок й передбачає повну діагностику з оцінкою ступеня ушкоджень кінцівок та реабілітацією. Також в рамках проєкту таких людей навчають керувати авто із можливістю отримання водійського посвідчення. Інша цікава практика Вашківецької громади – «Особливий соціальний простір» у Вашківецькій музичній школі. Тут організували арт-терапію для дітей, зокрема, для ВПО. За допомогою мистецьких занять, гри на народних інструментах дітей внутрішньо переміщених осіб залучають та інтегрують в місцеву спільноту.

«Найбільші враження візиту від реабілітаційного центру для військових, які втратили кінцівки, у Вашківецькій громаді. Це той приклад, який варто наслідувати громадам, адже цей напрям буде мати запит найближчим часом. Для нашої громади корисною була практика Мамаївської громади з організації денного догляду, реабілітації та інтеграції дітей з інвалідністю. Певні кроки в цьому напрямку ми вже зробили, а тут побачили досвід розвитку цього напрямку», — поділилася учасниця візиту Валентина Мазуренко, директорка КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської громади Житомирської області.

Також на завершення візиту гості з Вінницької та Житомирської областей відвідали Вашківецький музей Маланки. Традиція Маланки є одним з елементів нематеріальної культурної спадщини громади, до її підтримки також активно залучають внутрішньо переміщених осіб, таким чином інтегруючи та соціалізуючи їх.

Підсумовуючи візит, керівниця Чернівецького Регіонального офісу U-LEAD Тетяна Татарчук наголосила на важливості пошуку та залучення зовнішніх ресурсів у соціальну сферу:

«Нині, в умовах воєнного стану та нових викликів соціального характеру, нові напрямки набувають особливої актуальності. Робота з ветеранами війни та їхніми сім’ями, інтеграція ВПО, підтримка дітей з інвалідністю, турбота про старше покоління – ці напрямки буде складно розвивати без зовнішніх ресурсів. Підготовка та реалізація грантових проєктів, робота з міжнародними донорськими інституціями допоможуть громадам справлятись із новими викликами та надавати якісні соціальні послуги».

Вашківецька ТГ

Вашківецька  ТГ

Вашківецька ТГ

Вашківецька  ТГ

Вашківецька ТГ

Вашківецька  ТГ

Вашківецька ТГ

Вашківецька  ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Мамаївська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ

Хотинська ТГ
04.10.2024
Інноваційні підходи до безпеки: що взяли для себе з Дніпропетровщини громади Сумщини та Харківщини
У рамках візиту, організованого Програмою U-LEAD, представники громад дізнавалися про новаторські рішення у сфері безпеки, зокрема безбар’єрні простори, енергетичну безпеку та роботу поліцейських офіцерів.
#навчальний візит
#безпека
#війна
Перейти
23.09.2024
Безбар’єрність на практиці: аудит доступності у 8 громадах
Аудит доступності комунальних будівель та громадських просторів став продовженням навчання громад-учасниць програми підтримки від U-LEAD «Створення інституції з безбар’єрності в територіальній громаді». Під час візитів експертки у громади фахівці ОМС вчилися застосовувати методику обстеження об’єктів на предмет доступності для маломобільних груп населення.
#новини
#навчальні програми
#соціальні послуги
Перейти
18.09.2024
Черкащина розвиває соціально-гуманітарну сферу не зважаючи на воєнний стан
За підтримки Програми U-LEAD відбувся візит делегації представників громад Дніпропетровської та Запорізької областей на Черкащину. Мета візиту — вивчення досвіду місцевих громад у розвитку соціально-гуманітарної сфери в умовах воєнного стану.
#навчальний візит
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
29.08.2024
Вінниччина поділася планами та досягненнями з колегами з Хмельниччини та Буковини
Представники 16 громад Хмельницької та Чернівецької областей вивчали добрі практики надання муніципальних послуг у Калинівській, Ладижинській та Барській громадах.
#навчальний візит
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
29.08.2024
Згуртованість та синергія: досвід Козельщинської громади Полтавщини
Якісні зміни у громаді відбуваються не лише завдяки фінансовому ресурсу. Визначальну роль відіграє мотивація та згуртованість мешканців, їх готовність працювати спільно для покращення умов життя у громаді.
#навчальний візит
#новини
Перейти
20.08.2024
«Ми вирішили зосередитися на впровадженні KPI», — директорка Козятинської лікарні
Впродовж семи тижнів 89 спеціалістів громад з різних областей України брали участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я. Медики і управлінці будували стратегію щодо розвитку закладів охорони здоров’я та комунікацій під час прийняття управлінських рішень. А на завершення взяли участь у візиті до громад Полтавської області.
#охорона здоров’я
#навчальний візит
#навчальні програми
Перейти
15.08.2024
На Тернопільщині поділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери
У «U-LEAD з Європою» організували навчальний візит у Тернопільську область для представників громад із Закарпаття та Прикарпаття.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#омс
Перейти
30.07.2024
Пирятинська громада поділилася досвідом залучення зовнішніх ресурсів
Бюджет громади завжди обмежений і знайти у ньому кошти на розвиток складно. Під час заходу з обміну досвідом «Інструменти залучення додаткових ресурсів для розвитку громад», організованого Регіональним офісом U-LEAD на Полтавщині, у Пирятинській громаді розповіли, як реалізовувати проєкти та залучати для них позабюджетні кошти.
#навчальний візит
#грант
#фінанси
Перейти
26.07.2024
На Рівненщині ознайомилися з моделями надання адміністративних послуг
Регіональний офіс U-LEAD на Рівненщині разом з місцевою ОДА організували діалоговий захід для представників сільських та селищних рад, аби в майбутньому максимально покращити надання адміністративних послуг в місцевих громадах.
#ЦНАП
#навчальний візит
#поради
Перейти
26.07.2024
Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку
Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід громади на Буковині, де кожнен працівник ОМС також частково проєктний менеджер. Про свої успіхи вони розповіли колегам під час заходу з обміну досвідом.
#проєктний менеджмент
#навчальний візит
#поради
Перейти
19.07.2024
Не лише «первинка»: гості з 9 областей вивчали досвід управління охороною здоров’я в громадах Полтавщини
Як ефективно управляти охороною здоров’я на рівні громади, що дає якісна взаємодія між медичними закладами різних рівнів та як зробити, щоб заклад заробляв на себе? Все це вивчали учасники навчального візиту «Управління закладами охорони здоров’я в громадах Полтавської області», організованого U-LEAD.
#охорона здоров’я
#навчальний візит
#новини
Перейти
21.06.2024
Громади Вінничини презентували добрі практики управління фінансами закладів освіти
Мурафська, Липовецька та Немирівська громади ообмінялися досвідом щодо впровадження фінансової автономії освітніх закладів, обговорили моделі управління фінансами, поділилися перевагами та викликами обох форм бухгалтерського обліку.
#бухгалтерія
#омс
#навчальний візит
#фінанси
#освіта
Перейти
18.06.2024
Освітяни Хмельниччини поділилися досвідом оптимізації шкіл та створення ліцеїв
Учасники навчального візиту ознайомилися з кращими практиками формування мережі ліцеїв в громадах різного типу і можливостей.
#навчальний візит
#освіта
#поради
#омс
Перейти
12.06.2024
Житомирщина поділилася досвідом організації надання соціальних послуг
Учасники навчального візиту побачили різні підходи функціонування соціальної та освітньої сфери в громадах, дізналися як залучати волонтерів до соціальних проєктів та як забезпечити соціальні, медичні, культурні та освітні потреби кожного мешканця.
#соціальні послуги
#омс
#навчальний візит
Перейти
05.06.2024
На Кіровоградщині поділилися кращими практиками надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг
У «U-LEAD з Європою» організували навчальний візит для представників громад Миколаївщини та Херсонщини, які протягом трьох днів вивчали на Кіровоградщині кращі практики надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг в умовах війни.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#освіта
#війна
Перейти
03.06.2024
Рівненщина поділилася досвідом фінансової автономії закладів освіти
Протягом трьох днів представники громад з Волинської, Львівської та Тернопільської областей ознайомлювалися з досвідом громад Рівненщини у запровадженні фінансової автономії такиз закладів у рамках візиту, який організовувала Програма U-LEAD.
#навчальний візит
#міжмуніципальна співпраця
#освіта
Перейти
30.05.2024
Клієнтоорієнтованість і сервісний підхід у соціальній сфері: досвід громад Полтавщини
Учасники навчальної програми U-LEAD «Кроки для спеціалістів. Організація надання соціальних послуг в територіальній громаді» познайомилися з добрими практиками громад у Полтавській області.
#міжмуніципальна співпраця
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#навчальний візит
Перейти
03.05.2024
Громади Львівщини поділилися досвідом розвитку сільських територій
Львівські громади приділяють чимало уваги підтримці сільських територій, враховують їхній потенціал та залучають додаткові ресурси. Ці практичні кейси можуть бути корисним для інших муніципалітетів, які прагнуть працювати з такими територіями системно.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#поради
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
12.12.2022
Генератори від U-LEAD у Дашеві працюють у пунктах незламності
Ще влітку Дашівська громада отримала від U-LEAD 9 генераторів, як невідкладну підтримку. Сьогодні ця техніка працює в пунктах незламності.
#пункти незламності
#соціальні послуги
#новини
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #діти #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #Європейський Союз #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальний візит #навчальні програми #навчальні програми #національні меншини #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #Польща #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #Програма Interreg #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #релігійні спільноти #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #Румунія #секторальні реформи #СЕРЕДА #Словаччина #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #Угорщина #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи