Черкащина розвиває соціально-гуманітарну сферу не зважаючи на воєнний стан
Черкащина розвиває соціально-гуманітарну сферу не зважаючи на воєнний стан

Дата: 18.09.2024

Автор: Марина Гавриленкова

Фото: "U-LEAD"

За підтримки Програми U-LEAD відбувся візит делегації представників громад Дніпропетровської та Запорізької областей на Черкащину. Мета візиту — вивчення досвіду місцевих громад у розвитку соціально-гуманітарної сфери в умовах воєнного стану.

Розвиток соціально-гуманітарної сфери — така тема візиту з обміну досвідом, який для громад Дніпропетровської та Запорізької областей організувала Програма U-LEAD. Візит показав важливість ефективної роботи закладів, що надають соціальні, медичні та освітні послуги під час воєнного стану. Про це зазначив керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області Сергій Слинько. За його словами, основна мета візиту полягала в ознайомленні з тим, як громади адаптуються до нових реалій:

«На прикладі громад Черкаської області ми хочемо ознайомити учасників із досвідом становлення та ефективної роботи закладів та установ, що надають соціальні, медичні та освітні послуги в умовах воєнного стану».

Першою зупинкою для гостей стала Білозірська громада, де делегація ознайомилася з роботою місцевих закладів соціальної та освітньої сфери. Під час обговорення учасники відзначили розвиток мережі закладів, які забезпечують надання соціальних і освітніх послуг. Однією з важливих тем стало впровадження програми харчування дітей у школах "за меню Клопотенка", що дає змогу покращити якість харчування.

Делегати відвідали дошкільні навчальні заклади, де ознайомилися з організацією надання освітніх послуг наймолодшим мешканцям громади.

Другою громадою, яку відвідали учасники візиту, стала Шполянська громада. Під час зустрічі Олег Кошовий, секретар Шполянської міської ради (в.о. міського голови), наголосив на важливості розвитку соціальної сфери, яка залишається пріоритетом для міської ради. Делегація ознайомилася з роботою Інклюзивно-ресурсного центру, який надає підтримку дітям з особливими освітніми потребами. Це важливий заклад, що забезпечує рівні можливості для здобуття освіти, надаючи комплексний супровід дітям.

Не менш важливою частиною програми стало знайомство з роботою "Ветеран Hub", який надає психологічну підтримку ветеранам та їхнім сім’ям, а також реалізує тренінгові програми для молоді, місцевих жінок і внутрішньо переміщених осіб у рамках місцевої "Школи солідарності". Також обговорили розвиток позашкільної освіти.

Ще однією темою стала необхідність підвищення кваліфікації працівників громад у сфері проектного менеджменту, що дасть змогу залучати більше донорської підтримки для реалізації нових проектів.

Наступною зупинкою була Чигиринська громада. Особливу увагу під час зустрічі із працівниками міської ради приділили облаштуванню освітніх закладів відповідно до інклюзивних вимог, а також створенню протирадіаційних укриттів для школярів та дітей дошкільного віку. Делегати також відвідали створений за підтримки U-LEAD ЦНАП, який надає важливі послуги мешканцям громади.

Після насичених візитів до громад відбулася підсумкова фідбек-сесія в Черкасах в приміщенні Офісу U-LEAD. Учасники поділилися враженнями та висновками, наголосили на важливості таких обмінів досвідом. Ірина Грекова, перша заступниця Солонянського селищного голови Дніпропетровської області, зазначила:

«Не стіни роблять історію успіху, а люди, які створюють ці історії. Важливо було побачити командну роботу та взаємодію на місцях».

Юрій Шаповал, заступник сільського голови Миколаївської сільської ради Дніпропетровської області, наголосив на значущості інвестиційного розвитку громад, зазначивши, що проблеми з дефіцитом фахівців є спільною для багатьох громад. Однак, він наголосив на важливості навчання і самонавчання для розв'язання цих проблем:

«Необхідно радитися з колегами, обмінюватися думками та шукати нові рішення. Подібні візити надихають на нові ідеї та проєкти».

Про важливість обміну досвідом між головами громад, працівниками висловилася й Наталя Третяк, заступниця сільського голови Павлівської сільської ради Запорізької області:

«Це дійсно надважливе спілкування з колегами. 50% успіху таких візитів складається саме з обміну досвідом між головами та заступниками у вирішенні схожих проблем на місцях. Дякую U-LEAD за таку можливість».

Сергій Слинько підсумував:

«Візит продемонстрував, що такі обміни сприяють розвитку соціально-гуманітарної сфери, допомагають громадам вирішувати спільні проблеми та надихають на впровадження нових рішень, які допоможуть у складних умовах воєнного стану».

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.

6.

6.

7.

7.

8.

8.

9.

9.
30.08.2024
Громади Черкащини напрацювали 50 ідей потенційних угод про міжмуніципальне співробітництво
Міжмуніципальне співробітництво є важливим інструментом розвитку громад, який дає змогу ефективно використовувати ресурси, адже відриває можливості для громад об'єднувати зусилля для реалізації спільних ініціатив.
#міжмуніципальна співпраця
#омс
#новини
Перейти
29.08.2024
Вінниччина поділася планами та досягненнями з колегами з Хмельниччини та Буковини
Представники 16 громад Хмельницької та Чернівецької областей вивчали добрі практики надання муніципальних послуг у Калинівській, Ладижинській та Барській громадах.
#навчальний візит
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
29.08.2024
Згуртованість та синергія: досвід Козельщинської громади Полтавщини
Якісні зміни у громаді відбуваються не лише завдяки фінансовому ресурсу. Визначальну роль відіграє мотивація та згуртованість мешканців, їх готовність працювати спільно для покращення умов життя у громаді.
#навчальний візит
#новини
Перейти
20.08.2024
«Ми вирішили зосередитися на впровадженні KPI», — директорка Козятинської лікарні
Впродовж семи тижнів 89 спеціалістів громад з різних областей України брали участь у навчальній програмі з вдосконалення системи управління охороною здоров’я. Медики і управлінці будували стратегію щодо розвитку закладів охорони здоров’я та комунікацій під час прийняття управлінських рішень. А на завершення взяли участь у візиті до громад Полтавської області.
#охорона здоров’я
#навчальний візит
#навчальні програми
Перейти
15.08.2024
На Тернопільщині поділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери
У «U-LEAD з Європою» організували навчальний візит у Тернопільську область для представників громад із Закарпаття та Прикарпаття.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#омс
Перейти
30.07.2024
Пирятинська громада поділилася досвідом залучення зовнішніх ресурсів
Бюджет громади завжди обмежений і знайти у ньому кошти на розвиток складно. Під час заходу з обміну досвідом «Інструменти залучення додаткових ресурсів для розвитку громад», організованого Регіональним офісом U-LEAD на Полтавщині, у Пирятинській громаді розповіли, як реалізовувати проєкти та залучати для них позабюджетні кошти.
#навчальний візит
#грант
#фінанси
Перейти
26.07.2024
На Рівненщині ознайомилися з моделями надання адміністративних послуг
Регіональний офіс U-LEAD на Рівненщині разом з місцевою ОДА організували діалоговий захід для представників сільських та селищних рад, аби в майбутньому максимально покращити надання адміністративних послуг в місцевих громадах.
#ЦНАП
#навчальний візит
#поради
Перейти
26.07.2024
Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку
Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід громади на Буковині, де кожнен працівник ОМС також частково проєктний менеджер. Про свої успіхи вони розповіли колегам під час заходу з обміну досвідом.
#проєктний менеджмент
#навчальний візит
#поради
Перейти
19.07.2024
Не лише «первинка»: гості з 9 областей вивчали досвід управління охороною здоров’я в громадах Полтавщини
Як ефективно управляти охороною здоров’я на рівні громади, що дає якісна взаємодія між медичними закладами різних рівнів та як зробити, щоб заклад заробляв на себе? Все це вивчали учасники навчального візиту «Управління закладами охорони здоров’я в громадах Полтавської області», організованого U-LEAD.
#охорона здоров’я
#навчальний візит
#новини
Перейти
18.07.2024
U-LEAD допомогла громаді з Вінниччини знайти унікальних партнерів у Чорногорії
Українське місто Бар домовилося про співпрацю з містом Бар з Чорногорії. Два муніципалітети стали учасниками проєкту «Нова хвиля співпраці», який реалізується Мережею асоціацій місцевих влад Південно-Східної Європи (NALAS) за підтримки «U-LEAD з Європою».
#міжмуніципальна співпраця
#новини
#міжнародна співпраця
Перейти
04.07.2024
Чому спільні комунальні підприємства «не злітають»?
Радниця U-LEAD наводить громадам переваги створення СПК, а також причини, через які для значної кількості громад цей шлях став довгим і тернистим.
#комунальні служби
#міжмуніципальна співпраця
#поради
Перейти
21.06.2024
Громади Вінничини презентували добрі практики управління фінансами закладів освіти
Мурафська, Липовецька та Немирівська громади ообмінялися досвідом щодо впровадження фінансової автономії освітніх закладів, обговорили моделі управління фінансами, поділилися перевагами та викликами обох форм бухгалтерського обліку.
#бухгалтерія
#омс
#навчальний візит
#фінанси
#освіта
Перейти
18.06.2024
Освітяни Хмельниччини поділилися досвідом оптимізації шкіл та створення ліцеїв
Учасники навчального візиту ознайомилися з кращими практиками формування мережі ліцеїв в громадах різного типу і можливостей.
#навчальний візит
#освіта
#поради
#омс
Перейти
12.06.2024
Житомирщина поділилася досвідом організації надання соціальних послуг
Учасники навчального візиту побачили різні підходи функціонування соціальної та освітньої сфери в громадах, дізналися як залучати волонтерів до соціальних проєктів та як забезпечити соціальні, медичні, культурні та освітні потреби кожного мешканця.
#соціальні послуги
#омс
#навчальний візит
Перейти
05.06.2024
На Кіровоградщині поділилися кращими практиками надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг
У «U-LEAD з Європою» організували навчальний візит для представників громад Миколаївщини та Херсонщини, які протягом трьох днів вивчали на Кіровоградщині кращі практики надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг в умовах війни.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#освіта
#війна
Перейти
03.06.2024
Рівненщина поділилася досвідом фінансової автономії закладів освіти
Протягом трьох днів представники громад з Волинської, Львівської та Тернопільської областей ознайомлювалися з досвідом громад Рівненщини у запровадженні фінансової автономії такиз закладів у рамках візиту, який організовувала Програма U-LEAD.
#навчальний візит
#міжмуніципальна співпраця
#освіта
Перейти
31.05.2024
Три громади Закарпаття об’єдналися заради здоров’я своїх мешканців
Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завдяки експертній підтримці U-LEAD офіційно оформили співробітництво у сфері охорони здоров’я та налагоджують співпрацю заради якісних послуг.
#охорона здоров’я
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
30.05.2024
Клієнтоорієнтованість і сервісний підхід у соціальній сфері: досвід громад Полтавщини
Учасники навчальної програми U-LEAD «Кроки для спеціалістів. Організація надання соціальних послуг в територіальній громаді» познайомилися з добрими практиками громад у Полтавській області.
#міжмуніципальна співпраця
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#навчальний візит
Перейти
23.05.2024
Залучення бізнесу до розвитку територій: візит на Львівщину
Громади Волині та Рівненщини взяли участь у навчальному візиті до Львівської області для вивчення успішних практик та інноваційних рішень у сфері розвитку сільських територій. Візит відбувся за підтримки Програми U-LEAD.
#міжмуніципальна співпраця
#стратегія розвитку
#бізнес
#омс
Перейти
03.05.2024
Проблеми та виклики громад північного прикордоння
Голови громад північного прикордоння Волинської області зустрілися для обміну досвідом щодо воєнного стану, безпеки та для спільного пошуку шляхів розв'язання проблем ОМС. Зустріч організувала Програма U-LEAD.
#війна
#міжмуніципальна співпраця
#омс
Перейти
03.05.2024
Громади Львівщини поділилися досвідом розвитку сільських територій
Львівські громади приділяють чимало уваги підтримці сільських територій, враховують їхній потенціал та залучають додаткові ресурси. Ці практичні кейси можуть бути корисним для інших муніципалітетів, які прагнуть працювати з такими територіями системно.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#поради
Перейти
25.04.2024
Громади Закарпаття презентували свої транскордонні проєкти
В умовах воєнного часу громади Закарпатської області вибудовують стратегії економічного розвитку. В цьому вони спираються на свій потенціал, використовують грантові можливості й культурну спадщину, допомагають релокованому бізнесу та переселенцям. А також діляться досвідом з колегами з інших областей.
#міжнародне співробітництво
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
11.04.2024
Партнерство громади з Закарпаття із французьким муніципалітетом – результат ініціативи «Мости довіри»
Кам’янська громада та муніципалітет Порто-Веккьо підписали договір щодо міжнародного партнерства, в рамках якого діти з громади поїдуть на оздоровлення до Франції, а громада отримає генератори та інше обладнання для енергобезпеки. Також планують збір коштів у партнерстві з асоціацією «Solidarité Corse Ukraine» для майбутньої співпраці.
#Мости довіри
#міжнародна співпраця
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
09.04.2024
Interreg Europe 2021-2027: новий інструмент розвитку став доступним для українських громад
Україна вже має доступ до багатьох програм, які фінансуються з бюджету ЄС, але можливості розширюються. Вже з 2024 року всі українські громади мають право брати участь в Програмі Interreg Europe 2021-2027. Про пріоритети, умови участі та особливості подання проєктів розповіли під час інформаційної сесії, організованої U-LEAD.
#міжнародна допомога
#омс
#міжнародна співпраця
Перейти
27.03.2024
Фінансова автономія закладів освіти у Зорянській громаді
Така автономія може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад вводиться бухгалтер, або громада створює спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада з Рівненщини обрала для себе другий варіант, і на заході з обміну досвідом, що відбувся за підтримки U-LEAD, поділилася своїм позитивним досвідом з іншими громадами області.
#міжмуніципальна співпраця
#фінанси
#поради
Перейти
01.03.2024
«Розбудова сталих громад — що для цього потрібно?»
«U-LEAD з Європою» має за честь запросити вас приєднатися до нашого практичного обговорення під назвою «Розбудова сталих громад». Відбудуймо Україну та зробимо її процвітаючою — разом!
#анонси
#міжнародне співробітництво
#міжмуніципальна співпраця
#відбудова
Перейти
22.02.2024
Громади Закарпаття з допомогою U-LEAD впроваджують проєктний підхід у всі сфери діяльності
На останній зустрічі понад 20 голів громад обмінялися досвідом щодо реалізації проєктів та пошуку джерел фінансування.
#новини
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
16.02.2024
Як французькі та іспанські міста зміцнюють зв’язки з Україною через «Мости довіри»
Низовий підхід в основі «Мостів довіри» U-LEAD — «партизанська» стратегія: її задум, створення і результати.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#міжнародне співробітництво
#партнерство
Перейти
08.02.2024
Італійські муніципалітети підтримають своїх колег з України через ініціативу «Мости довіри»
Пари мерів-компаньйонів з Італії та України презентують свої спільні стратегії, зобов'язуються працювати разом та планують докладати зусиль до нашої післявоєнної відбудови.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#війна
#відбудова
Перейти
12.01.2024
Творчий колектив із Казахстану отримав гран-прі конкурсу «Різдвяна зірка»
У фестивалі-конкурсі «Різдвяна зірка», який проводила Софіївська громада з Дніпропетровщини за інформаційної підтримки U-LEAD, взяли участь понад 80 колективів та митців з 13 областей України. Під час конкурсу тривав збір коштів на ЗСУ.
#новини
#культура
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
15.12.2023
Благоустрій під час війни: візит з обміну досвідом для громад Полтавщини
Як організувати роботу комунального підприємства у сфері благоустрою під час воєнного стану? Програма U-LEAD долучається до пошуку і підтримки кращих практик місцевого самоврядування та організовує заходи з обміну досвідом. Один з таких заходів відбувся у Мачухівській громаді на Полтавщині.
#міжмуніципальна співпраця
#омс
#новини
Перейти
01.12.2023
Ворохтянська громада налагодила партнерство з румунською комуною Чугуд
Українські громади за підтримки «U-LEAD з Європою» продовжують розвивати міжнародні партнерства.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
15.11.2023
Щорічна зустріч на «Мостах довіри»: підтримуємо стійкість та співпрацю
Велика зустріч у Брюсселі об'єднала представників європейських і українських громад, громадських асоціацій та мерів європейських міст у намаганні укріпити міжнародне співробітництво.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
22.09.2023
На Волині з навчальним візитом побували представники громад Львівщини та Закарпаття
За підтримки «U-LEAD з Європою» відбувся черговий офлайн-візит з обміну досвідом. Представники громад Львівської та Закарпатської областей вивчали кращі практики підтримки та співпраці з бізнесом на прикладі громад Волині.
#міжмуніципальна співпраця
#бізнес
#підприємництво
#новини
Перейти
22.09.2023
Результат візиту на Дніпропетровщину — шість угод про співробітництво
Представники 20 громад узяли участь у семінарі про втілення програми продовольчої безпеки, обговорили з експертами теорію, а практичного досвіду набули в Покровській громаді, з якою підписали угоду про співробітництво.
#міжмуніципальна співпраця
#продовольча безпека
#новини
Перейти
21.09.2023
Медицина, освіта, соціальний захист та управління відходами: громади Вінниччини поділилися досвідом
За підтримки U-LEAD сільські, селищні та міські голови з Черкаської та Кіровоградської областей протягом кількох днів здійснювали візит до трьох громад Вінницької області, де вивчали кращі практики надання послуг.
#новини
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
25.08.2023
Представники громад Буковини та Хмельниччини відвідали з навчальним візитом Тернопільщину
Місцеві громади охоче поділилися з делегацією голів та заступників громад з Хмельницької та Чернівецької областей своїми здобутками, реалізованими проєктами та планами на найближче майбутнє.
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
26.07.2023
U-LEAD організував візит з обміну досвідом між громадами Полтавської та Черкаської областей
Мета візиту — обмін успішними підходами в організації надання муніципальних послуг ОМС під час війни.
#новини
#омс
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #діти #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальний візит #навчальні програми #навчальні програми #національні меншини #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #релігійні спільноти #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи