Рівненщина поділилася досвідом фінансової автономії закладів освіти
Рівненщина поділилася досвідом фінансової автономії закладів освіти

Дата: 03.06.2024

Автор: Марина Гавриленкова

Фото: "U-LEAD"

Протягом трьох днів представники громад з Волинської, Львівської та Тернопільської областей ознайомлювалися з досвідом громад Рівненщини у запровадженні фінансової автономії такиз закладів у рамках візиту, який організовувала Програма U-LEAD.

У рамках візиту з обміну досвідом, який організувала Програма U-LEAD, представники ОМС з Волинської, Львівської та Тернопільської областей відвідали Малолюбашанську, Зорянську та Березнівську громади Рівненської області. Візит був присвячений темі запровадження фінансової автономії закладів освіти, і кожна із зазначених громад має тут свій досвід.

«Нашою метою було ознайомити наших гостай з успішними практиками та вдалими рішеннями в управлінні сферою освіти та організації діяльності закладів освіти, зокрема щодо забезпечення їх фінансової автономії», — зазначив Руслан Сивий, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» на Рівненщині.

У Малолюбашанській громаді учасники візиту дізналися про особливості діяльності КУ «Централізована бухгалтерія з обслуговування закладів освіти». Громада обрала таку форму бухгалтерського обслуговування і в такий спосіб забезпечує виконання вимог законодавства щодо фінансової автономії закладів освіти. В цій комунальній установі кожен з бухгалтерів веде окремий напрям. Тут гості познайомилися з взаємодією відділу освіти, навчальних закладів та комунальної установи з бухгалтерського обслуговування.

Зорянська сільська громада відвідали другою. Фахівці сільської ради розповіли учасникам візиту про переваги від створення КУ «Центр фінансового та господарського обслуговування закладів освіти та культури» для бюджету громади, а також співпрацю Центру та самих закладів. Особливість роботи цієї комунальної установи – за кожним закладом закріплено певного бухгалтера.

«Ще у 2022 році Зорянська сільська рада створила цю комунальну установу задля фінансового та господарського обслуговування зазначених закладів, і у громаді вже говорять про переваги такого підходу. Наші експерти надавали їм консультативну підтримку. Ми впевнені, що досвід цієї громади стане у пригоді колегам з інших областей», — зазначив Руслан Сивий.

Останньою приймала гостей Березнівська громада. Її представники обговорили з учасниками переваги та нюанси фінансової автономії закладів освіти, а також про винагороди, які стимулюють їх економити на енергоресурсах. В цій громаді обрали інший шлях: кожен навчальний заклад має власного бухгалтера, який і допомагає директору вирішувати усі фінансові питання.

Один із учасників візиту, заступник Куликівського селищного голови Микола Кожушко з Львівщини, поділився враженнями від поїздки на Рівненщину:

«Наша Куликівська громада має 9 навчальних закладів, один з яких — опорний. Фінансової автономії у них немає, але ми розуміємо, що це — вимога закону. Громади Рівненщини вже пройшли цей шлях й їх заклади стали фінансово незалежні. Ми будемо працювати, переконувати учасників процесу та маленькими кроками впроваджувати фінансову автономію у себе».

Про плани щодо запровадження фінансової автономії після візиту розповіла й заступник міського голови Підгаєцької міської ради Ірина Мирна з Тернопільщини. Вона зазначила, що на початку візиту мала сумніви щодо впровадження такої автономії, але після — переконалася у зворотному:

«Громади були підібрані вдало, ми побачили досвід громад і меншої сільської, і більшої міської. У нас в громаді 16 навчальних закладів, це колишній район, ми користуємося централізованою бухгалтерію. Зараз ми аналізуємо кількість учнів й плануємо потроху впроваджувати фінансову автономію. Дякуємо організаторам! Мудрі поради, конструктивний діалог, гостинні громади! Команда «U-LЕAD з Європою» — як завжди тримають руку на пульсі».

Головною метою цього візиту з обміну досвідом було ознайомити учасників із практичними варіантами забезпечення фінансової автономії закладів освіти, які дійсно працюють. Про це зазначила Ірина Кондратюк, радниця з питань місцевих фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD на Рівненщині:

«Якщо в перший день учасники заходу були досить скептичними до запропонованих моделей забезпечення фінансової автономії, то вже за підсумками триденного візиту більшість зрозуміли, прийняли й готові запроваджувати в себе один з варіантів. Приймаючі громади справилися з донесенням інформації на всі 100%, спікери були вмотивовані, слухати їх було одне задоволення».

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.

6.

6.

7.

7.

8.

8.

9.

9.
04.07.2024
Чому спільні комунальні підприємства «не злітають»?
Радниця U-LEAD наводить громадам переваги створення СПК, а також причини, через які для значної кількості громад цей шлях став довгим і тернистим.
#комунальні служби
#міжмуніципальна співпраця
#поради
Перейти
21.06.2024
Громади Вінничини презентували добрі практики управління фінансами закладів освіти
Мурафська, Липовецька та Немирівська громади ообмінялися досвідом щодо впровадження фінансової автономії освітніх закладів, обговорили моделі управління фінансами, поділилися перевагами та викликами обох форм бухгалтерського обліку.
#бухгалтерія
#омс
#навчальний візит
#фінанси
#освіта
Перейти
18.06.2024
Освітяни Хмельниччини поділилися досвідом оптимізації шкіл та створення ліцеїв
Учасники навчального візиту ознайомилися з кращими практиками формування мережі ліцеїв в громадах різного типу і можливостей.
#навчальний візит
#освіта
#поради
#омс
Перейти
14.06.2024
На Волині дізнавалися, як забезпечити якісну освіту
Команда Регіонального офісу U-LEAD спільно з Управлінням Державної служби якості освіти у Волинській області провели інформаційну сесію для місцевих громад.
#омс
#освіта
#новини
Перейти
12.06.2024
Житомирщина поділилася досвідом організації надання соціальних послуг
Учасники навчального візиту побачили різні підходи функціонування соціальної та освітньої сфери в громадах, дізналися як залучати волонтерів до соціальних проєктів та як забезпечити соціальні, медичні, культурні та освітні потреби кожного мешканця.
#соціальні послуги
#омс
#навчальний візит
Перейти
05.06.2024
На Кіровоградщині поділилися кращими практиками надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг
У «U-LEAD з Європою» організували навчальний візит для представників громад Миколаївщини та Херсонщини, які протягом трьох днів вивчали на Кіровоградщині кращі практики надання освітніх, медичних, соціальних та культурних послуг в умовах війни.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#освіта
#війна
Перейти
31.05.2024
Три громади Закарпаття об’єдналися заради здоров’я своїх мешканців
Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завдяки експертній підтримці U-LEAD офіційно оформили співробітництво у сфері охорони здоров’я та налагоджують співпрацю заради якісних послуг.
#охорона здоров’я
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
30.05.2024
Клієнтоорієнтованість і сервісний підхід у соціальній сфері: досвід громад Полтавщини
Учасники навчальної програми U-LEAD «Кроки для спеціалістів. Організація надання соціальних послуг в територіальній громаді» познайомилися з добрими практиками громад у Полтавській області.
#міжмуніципальна співпраця
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
#навчальний візит
Перейти
24.05.2024
Чому для освітян у 2024 році важливі цифри 35 і 24?
Експерт U-LEAD пояснив ключові моменти, які необхідно врахувати при завершенні навчального року у школах, нагадав, коли застосовується норма «24 учні в класі», чому важливо вчитися 35 тижнів та як мінімізувати освітні втрати.
#освіта
#поради
Перейти
23.05.2024
Залучення бізнесу до розвитку територій: візит на Львівщину
Громади Волині та Рівненщини взяли участь у навчальному візиті до Львівської області для вивчення успішних практик та інноваційних рішень у сфері розвитку сільських територій. Візит відбувся за підтримки Програми U-LEAD.
#міжмуніципальна співпраця
#стратегія розвитку
#бізнес
#омс
Перейти
03.05.2024
Проблеми та виклики громад північного прикордоння
Голови громад північного прикордоння Волинської області зустрілися для обміну досвідом щодо воєнного стану, безпеки та для спільного пошуку шляхів розв'язання проблем ОМС. Зустріч організувала Програма U-LEAD.
#війна
#міжмуніципальна співпраця
#омс
Перейти
03.05.2024
Громади Львівщини поділилися досвідом розвитку сільських територій
Львівські громади приділяють чимало уваги підтримці сільських територій, враховують їхній потенціал та залучають додаткові ресурси. Ці практичні кейси можуть бути корисним для інших муніципалітетів, які прагнуть працювати з такими територіями системно.
#міжмуніципальна співпраця
#навчальний візит
#поради
Перейти
30.04.2024
Як використати майно непрацюючих закладів освіти у селах?
Якщо майно непрацюючого закладу загальної середньої освіти не можна використати для потреб освіти, соціального захисту, культури, спорту або охорони здоров’я — громади мають можливість використовувати його для інших потреб. Такі дії передбачені законодавством, але за дотримання низки умов.
#війна
#освіта
#законодавство
#комунальне майно
Перейти
30.04.2024
Сучасні технології та м’які навички: Гірська громада розбудовує безпечне середовище
Щоб дійти свого сьогоднішнього розуміння безпечного середовища, у Гірській громаді, що на Київщині, витратили не один рік. Вони почали з розуміння загроз та шляхів їм запобігти. А далі — справа техніки і мотивації, стратегічне бачення, вивчення досвіду інших громад і власні підходи.
#війна
#безпека
#освіта
Перейти
25.04.2024
Громади Закарпаття презентували свої транскордонні проєкти
В умовах воєнного часу громади Закарпатської області вибудовують стратегії економічного розвитку. В цьому вони спираються на свій потенціал, використовують грантові можливості й культурну спадщину, допомагають релокованому бізнесу та переселенцям. А також діляться досвідом з колегами з інших областей.
#міжнародне співробітництво
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
11.04.2024
Партнерство громади з Закарпаття із французьким муніципалітетом – результат ініціативи «Мости довіри»
Кам’янська громада та муніципалітет Порто-Веккьо підписали договір щодо міжнародного партнерства, в рамках якого діти з громади поїдуть на оздоровлення до Франції, а громада отримає генератори та інше обладнання для енергобезпеки. Також планують збір коштів у партнерстві з асоціацією «Solidarité Corse Ukraine» для майбутньої співпраці.
#Мости довіри
#міжнародна співпраця
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
09.04.2024
Interreg Europe 2021-2027: новий інструмент розвитку став доступним для українських громад
Україна вже має доступ до багатьох програм, які фінансуються з бюджету ЄС, але можливості розширюються. Вже з 2024 року всі українські громади мають право брати участь в Програмі Interreg Europe 2021-2027. Про пріоритети, умови участі та особливості подання проєктів розповіли під час інформаційної сесії, організованої U-LEAD.
#міжнародна допомога
#омс
#міжнародна співпраця
Перейти
09.04.2024
Стартувала програма підтримки U-LEAD зі створення у громадах ліцеїв
Впродовж квітня-травня команди 20 громад з 13 областей України братимуть участь у роботі програми підтримки «Організація діяльності ліцею в територіальній громаді». Експерти U-LEAD допоможуть учасникам зрозуміти необхідні і достатні умови створення ліцею в громаді та напрацювати документи, необхідні для належної організації його діяльності.
#новини
#освіта
#омс
Перейти
29.03.2024
U-LEAD надала українським громадам шкільні автобуси
Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти донорів U-LEAD змогла придбати шкільні автобуси для семи громад.
#війна
#освіта
#відбудова
Перейти
27.03.2024
Фінансова автономія закладів освіти у Зорянській громаді
Така автономія може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад вводиться бухгалтер, або громада створює спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада з Рівненщини обрала для себе другий варіант, і на заході з обміну досвідом, що відбувся за підтримки U-LEAD, поділилася своїм позитивним досвідом з іншими громадами області.
#міжмуніципальна співпраця
#фінанси
#поради
Перейти
01.03.2024
«Розбудова сталих громад — що для цього потрібно?»
«U-LEAD з Європою» має за честь запросити вас приєднатися до нашого практичного обговорення під назвою «Розбудова сталих громад». Відбудуймо Україну та зробимо її процвітаючою — разом!
#анонси
#міжнародне співробітництво
#міжмуніципальна співпраця
#відбудова
Перейти
22.02.2024
Громади Закарпаття з допомогою U-LEAD впроваджують проєктний підхід у всі сфери діяльності
На останній зустрічі понад 20 голів громад обмінялися досвідом щодо реалізації проєктів та пошуку джерел фінансування.
#новини
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
16.02.2024
Як французькі та іспанські міста зміцнюють зв’язки з Україною через «Мости довіри»
Низовий підхід в основі «Мостів довіри» U-LEAD — «партизанська» стратегія: її задум, створення і результати.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#міжнародне співробітництво
#партнерство
Перейти
13.02.2024
Вплив повномасштабного вторгнення на освіту: дослідження
U-LEAD разом з партнерами дослідили, як велика війна повпливала на нашу освіту. За результатами, учні набагато застресованіші і помітно менш щасливі, ніж вважають їхні батьки, а вчителі масово заявляють про погіршення успішності.
#війна
#освіта
#аналітика
Перейти
08.02.2024
Італійські муніципалітети підтримають своїх колег з України через ініціативу «Мости довіри»
Пари мерів-компаньйонів з Італії та України презентують свої спільні стратегії, зобов'язуються працювати разом та планують докладати зусиль до нашої післявоєнної відбудови.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#війна
#відбудова
Перейти
06.02.2024
За ініціативи U-LEAD та благодійного фонду «Сміливі» в Україні відновили 12 шкіл
Ці школи у містах і селах Харківської, Чернігівської та Київської областей безпосередньо постраждали від російського вторгнення чи окупації. Організатори прагнули зробити їх навіть кращими, ніж вони були до війни.
#війна
#освіта
#відбудова
Перейти
31.01.2024
U-LEAD та «Сміливі» відновили Балаклійський ліцей на Харківщині
У співпраці «U-LEAD з Європою» та БФ «Сміливі» та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії відбудовано Балаклійський ліцей №5.
#освіта
#війна
#відбудова
Перейти
12.01.2024
Творчий колектив із Казахстану отримав гран-прі конкурсу «Різдвяна зірка»
У фестивалі-конкурсі «Різдвяна зірка», який проводила Софіївська громада з Дніпропетровщини за інформаційної підтримки U-LEAD, взяли участь понад 80 колективів та митців з 13 областей України. Під час конкурсу тривав збір коштів на ЗСУ.
#новини
#культура
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
11.01.2024
Зорянська громада з Рівненщини запровадила фінансову автономію у сфері освіти
Фінансова автономія у сфері освіти може бути двох різних варіацій: або у кожен заклад  вводиться посада бухгалтера, або - громадою створюється спеціальний комунальний заклад, який обслуговує усі заклади освіти. Зорянська громада з Рівненщини обрала для себе другий варіант та поділилася своїм позитивним досвідом.
#бухгалтерія
#освіта
#новини
Перейти
22.12.2023
Про.Спільноти: безпечне освітнє середовище
Звіт про масштабний проєкт, що охопив майже вісім тисяч учасників-освітян, завдяки чому чверть мільйона дітей навчатимуться у безпечніших освітніх закладах.
#освіта
#безпека
#новини
#навчальні програми
Перейти
15.12.2023
Благоустрій під час війни: візит з обміну досвідом для громад Полтавщини
Як організувати роботу комунального підприємства у сфері благоустрою під час воєнного стану? Програма U-LEAD долучається до пошуку і підтримки кращих практик місцевого самоврядування та організовує заходи з обміну досвідом. Один з таких заходів відбувся у Мачухівській громаді на Полтавщині.
#міжмуніципальна співпраця
#омс
#новини
Перейти
06.12.2023
У громадах мають з'явитися "спеціалісти із безпеки в освітньому середовищі"
Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі: хто він та які його функції? Аби роз’яснити мету запровадження такої посади, Програма U-LEAD організувала захід для громад країни спільно з Управлінням ювенальної превенції Національної поліції України.
#освіта
#безпека
#омс
Перейти
05.12.2023
Малокомплектні школи у громадах: загрози і маніпуляції, шанси і можливості
Чи завжди якість освіти у селі неналежного рівня? Чи можливо зробити малокомплектний навчальний заклад успішним і потрібним громаді?
#освіта
#аналітика
Перейти
01.12.2023
Ворохтянська громада налагодила партнерство з румунською комуною Чугуд
Українські громади за підтримки «U-LEAD з Європою» продовжують розвивати міжнародні партнерства.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
15.11.2023
Щорічна зустріч на «Мостах довіри»: підтримуємо стійкість та співпрацю
Велика зустріч у Брюсселі об'єднала представників європейських і українських громад, громадських асоціацій та мерів європейських міст у намаганні укріпити міжнародне співробітництво.
#Мости довіри
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
31.10.2023
Громадам Полтавщини роз’яснюють, якими мають бути заходи із безпеки учасників освітнього процесу
Які існують вимоги до облаштування безпечного простору в закладах освіти та які приміщення не можуть бути використанні як укриття? Відповіді на ці питання громадам Полтавщини дали фахівці місцевого Головного управління ДСНС України на заході, що відбувся за підтримки Програми U-LEAD.
#новини
#освіта
#безпека
Перейти
20.10.2023
На Харківщині в тестовому режимі почали роботу чотири нові Цифрові освітні центри «Вулик»
Ініціатива U-LEAD передбачає створення 25 цифрових навчальних центрів у Миколаївській, Харківській, Київській та Чернігівській областях для покращення доступу до цифрової освіти
#новини
#освіта
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
22.09.2023
На Волині з навчальним візитом побували представники громад Львівщини та Закарпаття
За підтримки «U-LEAD з Європою» відбувся черговий офлайн-візит з обміну досвідом. Представники громад Львівської та Закарпатської областей вивчали кращі практики підтримки та співпраці з бізнесом на прикладі громад Волині.
#міжмуніципальна співпраця
#бізнес
#підприємництво
#новини
Перейти
22.09.2023
Результат візиту на Дніпропетровщину — шість угод про співробітництво
Представники 20 громад узяли участь у семінарі про втілення програми продовольчої безпеки, обговорили з експертами теорію, а практичного досвіду набули в Покровській громаді, з якою підписали угоду про співробітництво.
#міжмуніципальна співпраця
#продовольча безпека
#новини
Перейти
21.09.2023
Медицина, освіта, соціальний захист та управління відходами: громади Вінниччини поділилися досвідом
За підтримки U-LEAD сільські, селищні та міські голови з Черкаської та Кіровоградської областей протягом кількох днів здійснювали візит до трьох громад Вінницької області, де вивчали кращі практики надання послуг.
#новини
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
11.09.2023
Про форми та режими освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році
Відкрийте для себе увесь спектр варіантів навчання ваших дітей у аналітичному матеріалі від національного експерта з освіти.
#аналітика
#освіта
Перейти
25.08.2023
Представники громад Буковини та Хмельниччини відвідали з навчальним візитом Тернопільщину
Місцеві громади охоче поділилися з делегацією голів та заступників громад з Хмельницької та Чернівецької областей своїми здобутками, реалізованими проєктами та планами на найближче майбутнє.
#міжмуніципальна співпраця
#новини
Перейти
27.07.2023
“Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати вже цього літа”, — експерт U-LEAD
Створення мережі закладів старшої школи має завершитися 1 вересня 2027 року. Про кроки, які необхідно здійснити засновникам комунальних ліцеїв, прогнози та ризики, а також кращі практики дізналися учасники інформаційної сесії «Освітня діяльність громад у літній період».
#освіта
#поради
Перейти
26.07.2023
U-LEAD організував візит з обміну досвідом між громадами Полтавської та Черкаської областей
Мета візиту — обмін успішними підходами в організації надання муніципальних послуг ОМС під час війни.
#новини
#омс
#міжмуніципальна співпраця
Перейти
31.05.2023
На питання про тривалість навчального процесу, повернення учнів та оцінювання їхніх знань відповідає експерт U-LEAD
Завершення навчального року 2022-2023, оцінювання учнів, що вчилися у двох школах та формування річної оцінки — про це та інше в нашому матеріалі.
#освіта
#війна
#поради
#школи
Перейти
15.05.2023
Війна впливає на освіту: що таке освітні та психологічні втрати?
Як правильно завершити найважчий у нашій історії навчальний рік та чи мусять ОМС компенсувати дітям втрачені можливості?
#війна
#освіта
#поради
#школи
Перейти
11.05.2023
У трьох областях України буде відновлено 12 шкіл за підтримки U-LEAD
В рамках ініціативи U-LEAD «Відбудова місцевих шкіл задля стійкості» 12 громад, які постраждали від війни, у Чернігівській, Київській та Харківській областях отримають фінансування на відновлення місцевих шкільних систем від Служби зовнішньополітичних інструментів (FPI) Європейської Комісії.
#відбудова
#школи
#освіта
Перейти
31.03.2023
Сертифікація педагогів — процедура, яку громадам необхідно налагодити
Експерти U-LEAD допомагають громадам напрацьовувати сучасні підходи та методики для вдосконалення системи освітніх послуг.
#освіта
#новини
Перейти
26.01.2023
Переваги децентралізації: більшість громад Луганщини відновили навчальний процес
Двадцять територіальних громад з Луганщини отримали освітню субвенцію та продовжують надавати освітні послуги, попри війну та тимчасову окупацію частини області. Це стало можливим завдяки релокації ОМС в більш безпечні регіони країни та можливостям, що надала їм децентралізація влади.
#освіта
#новини
Перейти
23.11.2022
За підтримки U-LEAD чотири громади Прикарпаття підписали договір про міжмуніципальне співробітництво
Галицька, Більшівцівська, Бурштинська та Дубовецька територіальні громади спільно фінансуватимуть Інклюзивно-ресурсний центр.
#освіта
#новини
Перейти
09.11.2022
U-LEAD навчає освітні заклади громад фінансовій автономії
Інформаційну сесію, присвячену фінансовій автономії освітніх закладів, організували для громад Харківщини. Говорили також і про бухгалтерське обслуговування автономних закладів освіти та особливості трудових відносин з працівниками освітніх закладів в умовах воєнного стану.
#освіта
#фінанси
#поради
Перейти
09.09.2022
Безпечне освітнє середовище: школярі впродовж навчального року можуть змінювати форму навчання
Навчання під час війни є викликом для вчителів й для школярів. Проте створення безпечного освітнього середовища є одним з основних завдань для організаторів освітнього процесу та органів місцевого самоврядування.
#освіта
#школи
#поради
Перейти
03.11.2021
Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи.
#аналітика
#освіта
#секторальні реформи
#харчування
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальний візит #навчальні програми #навчальні програми #національні меншини #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #релігійні спільноти #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи