Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?
Покроковий гайд: Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?

Дата: 17.11.2023

Автор: Наталія Вінничук

Фото: "Freepick"

Енергетика – це сфера, в якій Україна потребує негайних раціональних рішень та впровадження інновацій. І хоча на рівні громад є розуміння, як це втілювати, проте бракує коштів. Рішення – гранти та конкурси. Як на них податись та написати заявку - читайте поради експертів U-LEAD.

Легко сказати, що усі мають шукати грантові можливості. І навіть не складно їх таки знайти, особливо в енергетичній сфері. А от написати конкурентоспроможну заявку з унікальною проєктною ідеєю виходить далеко не у всіх. Бар’єр у вигляді формування ідеї в проєкт, з описом етапів реалізації, якісним кошторисом та супутніми документами серед українських громад долають одиниці.

Про секрети написання грантових заявок в енергетичній сфері та лайфхаки підвищення їхнього конкурсного рейтингу розповіли під час інформаційної сесії «Як написати грантову заявку на енергетичний проєкт?», організованої Хмельницьким регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».

На думку експерта Програми «U-LEAD з Європою» з енергоефективності та відновлювальних джерел енергії Андрія Баруліна, варто розуміти, що енергетичні проєкти – це точні розрахунки, і технічна складова тут відіграє провідну роль.

Особливості написання заявок на енергетичні проєкти

Найперше, енергетичні проєкти передбачають розробку проєктно-кошторисної документації з подальшим проходженням державної експертизи (у залежності від класу наслідків). А це означає, що шляхом «побачив конкурс – заповнив форму – пройшов у проєкт – отримав кошти чи обладнання» тут не пройти. Щоб написати конкурентну заявку на енергетичний проєкт варто мати не лише ідею, а й розрахунки ефективності та бажано проєктну документацію.

По друге, енергетичні проєкти задля успішної реалізації вимагають відповідного технічного нагляду сертифікованим фахівцем, авторського нагляду з боку розробника ПКД, замовником. Ці потреби варто враховувати вже на етапі написання заявки. Тобто, мати конкретне бачення, хто це усе буде робити.

По-третє, енергетичні проєкти мають довготривалий ефект, але для його досягнення у повній мірі необхідно передбачити: навчання технічного персоналу об'єкту правильному використанню встановленого обладнання та підтримці налаштувань інженерних мереж; відповідні гарантійні зобов'язання на товари, роботи та послуги, що постачаються під час реалізації проєкту. Ці два моменти у певній мірі гарантують реалізацію проєкту без прикрих сюрпризів, з дотриманням термінів та отриманням запланованого результату. Адже людський фактор — важливий, і щоб «космічні технології» працювали в українських реаліях мають бути люди, які в них розбираються на етапі експлуатації.

«При написанні і подачі заявок на енергетичні проєкти варто також враховувати, що донори і державні програми часто прописують в умовах конкурсного відбору специфічні критерії: певні сектори реалізації проєктів, прикордонні території, деокуповані території, постраждалі від російської агресії території і таке інше. І заявки з регіонів, які не відповідають цьому критерію, просто відсіюють», - зазначив Андрій Барулін.

Ще однією особливістю написання заявок на енергетичні проєкти є чітке уявлення про мету, якої хоче досягнути громада. На думку експертів U-LEAD, енергетичні проєкти можуть працювати у декількох напрямах:

  • Енергетичному – скорочення споживання енергоресурсів у натуральних показниках;
  • Фінансовому – зменшення видатків з бюджету на оплату енергоносіїв;
  • Екологічному – скорочення викидів парникових газів;
  • Соціальному – покращення умов перебування користувачів комунального закладу;
  • Безпековому – забезпечення безперебійного енергопостачання та надання послуг під час аварійних ситуацій.

Усього одразу одним проєктом досягнути неможливо. На етапі написання заявки потрібно обрати пріоритетний напрям, але одразу прораховувати ефект і по інших. Адже є цілком реальні випадки, коли громади реалізовували класні проєкти з термомодернізації будівель, забезпечували значне покращення температурних показників у них і покращення умов для користувачів закладу, але отримували більші витрати на енергоносії. Це той випадок, коли і проєкт реалізований, і ефект від нього видимий та позитивний, але щось не враховано.

Проєктна заявка та її головні складові: на що звертати увагу

Структура проєктної заявки, і на енергетичні проєкти в тому числі, є типовою. Але диявол, як кажуть, ховається в деталях. Експерт Програми «U-LEAD з Європою» з енергоефективності та відновлювальних джерел енергії Олександр Шумельда пояснює, що потрібно чітко розуміти й прописувати в основній частині грантової заявки на енергетичний проєкт:

Мета проєкту. Мета вашого проєкту має обов'язково відповідати меті грантового конкурсу або державної програми.

Проблематика, яку вирішує проєкт. Важливим є опис проблеми та аргументація її актуальності вирішення для громади. Варто також зазначити, чи робила громада щось для її вирішення, а також чому не можна її розв'язати власними силами.

Цілі проєкту. Бажаний результат діяльності за певний проміжок часу при заданих умовах реалізації проєкту. Але у проєктній заявці не потрібно вказувати занадто багато цілей, рекомендовано не більше 3-4.

Цільова аудиторія (бенефіциари) проєкту. Не варто писати, що бенефіціаром є вся громада, оскільки більшість проєктів мають локальний характер і не охоплюють все населення.

Результати проєкту. Конкретні показники, які будуть досягнуті. Вони мають бути вимірюваними (шт, кВт*год, куб.м, % тощо).

Також, до основних складових заявки на енергетичний проєкт належать заходи проєкту та календарний план їхньої реалізації, інформаційна кампанія проєкту, прорахунок ризиків, партнери з реалізації, команда, сталість проєкту та його бюджет.

Що з нами не так: Чому заявка на грант ніяк не схвалюється?

Це питання, яким задаються громади, що вже мають певний досвід у написанні проєктних заявок. Кожний випадок – індивідуальний. Але є типові помилки при написанні грантової заявки на енергетичний проєкт, які призводять до зниження її конкурентності.

Найбільш загальними помилками є формальний підхід до написання та непереконлива мотивація; намагання видати соціальну/освітню/управлінську проблему за енергетичну; відсутність навичок описати проблему енергетичного характеру; інформаційна бульбашка (про нас і нашу проблему знають усі і всюди, що насправді не так); малореалістичні плани та ідеї; неточні економічні розрахунки або їх непереконливість; незнання цільових аудиторій та невміння якісного готувати бюджет.

Також, при написанні заявок на енергетичні проєкти важливою є технічна грамотність та певний рівень експертності. Типовими помилками технічного характеру є нерозуміння загальних принципів роботи окремих інженерних систем, відсутність розуміння технічної законодавчої бази (посилання на закони, а не ДБНи), розрахунки проєкту базуються на припущеннях (припущення – сфера дослідників та науковців, а проєкт має базуватись на техніко-економічному обґрунтуванні).

Експерти наголошують, що у технічній частині проєкту потрібно говорити мовою цифр, а не гасел. Цифри та вимірювані показники для донорів завжди є переконливішими, ніж найкраще гасло. І акцентують на тому, що прописуючи технічну частину, варто послуговуватись надійними джерелами технічної інформації, консультуватись із фахівцями. Перше посилання у видачі пошукового ресурсу чи Вікіпедія до надійних джерел технічної інформації не належать.

«Моя спроба №5» : Як не вигоріти і продовжувати далі?

З першого разу проєктна заявка не схвалюється. Це рідкісні винятки. І якщо ваша заявка не була відібрана, це не привід «посипати голову попелом» та закидати проєктну діяльність. Успішним вже є той, хто отримує фінансування на кожну 5-ту заявку, кажуть експерти U-LEAD. Найважливішим у проєкті є хороша ідея.

Що робити, щоб досягти мети і написати прохідну заявку:

  • Уважно читайте і враховуйте пріоритети конкурсу;
  • Донори хочуть довготривалих, а не точкових змін;
  • Намагай удосконалити заявку у подальшому (зрозуміти, що не так і виправити);
  • Приділяйте достатньо часу написанню заявки (не в останній тиждень/день дедлайну);
  • Постійно будьте в пошуку інших грантових конкурсів.
13.02.2024
Вплив повномасштабного вторгнення на освіту: дослідження
U-LEAD разом з партнерами дослідили, як велика війна повпливала на нашу освіту. За результатами, учні набагато застресованіші і помітно менш щасливі, ніж вважають їхні батьки, а вчителі масово заявляють про погіршення успішності.
#війна
#освіта
#аналітика
Перейти
13.02.2024
Нові гранти від Українського культурного фонду: додаткові можливості для громад у 2024 році
Програма U-LEAD спільно з Українським культурним фондом відкриває громадам України новий грантовий сезон та можливості проєктної діяльності для їхніх органів місцевого самоврядування.
#грант
#оголошення
#новини
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
13.12.2023
Муніципальний енергетичний план: необхідність реалізації та виклики
Робота Мережі з обміну досвідом з розробки місцевих енергетичних планів завершилася. Громади разом з експертами U-LEAD підсумували результати й обговорили вдосконалення методики Мініфраструктури.
#енергетична безпека
#поради
#кроки для спеціалістів
#навчальні програми
Перейти
11.12.2023
Розбудова прозорості та запобігання корупції в закладах охорони здоров’я
Як забезпечити прозоре функціонування лікарні та що заслуговує окремої уваги під час антикорупційних змін — відповіді на ці питання у аналітичному матеріалі від експертів U-LEAD.
#охорона здоров’я
#боротьба з корупцією
#аналітика
#поради
Перейти
05.12.2023
Малокомплектні школи у громадах: загрози і маніпуляції, шанси і можливості
Чи завжди якість освіти у селі неналежного рівня? Чи можливо зробити малокомплектний навчальний заклад успішним і потрібним громаді?
#освіта
#аналітика
Перейти
21.11.2023
Енергетичні проєкти громад — довгострокові, складні, вимогливі
Уже майже рік Програма U-LEAD навчає громади впровадженню енергетичної безпеки. На завершальних інформаційних сесіях учасники закріпили навички написання енергетичних проєктів та подання грантових заявок.
#енергетична безпека
#новини
#поради
Перейти
10.11.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 2): розбудова інтегрованої системи
Про механізми вирішення проблем охорони здоров'я, наведених у першій частині матеріалу, про інтегровану систему ОЗ та приклади її успішного втілення.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
07.11.2023
Здоров’я громади як цілісна система: впровадження інтегрованої медичної допомоги
Що таке інтегрована медична допомога та наскільки стан здоров'я громадян насправді залежить від системи охорони здоров'я? Відповіді на ці питання — у аналітичному матеріалі від наших експертів.
#аналітика
#охорона здоров’я
Перейти
31.10.2023
Як молочне тваринництво та громадські пасовища формують продовольчу безпеку?
Для підвищення компетентності жителів громад у галузі молочного тваринництва Програма U-LEAD організувала декілька заходів, під час яких експерти роз'яснили, як ця галузь впливає на продовольчу безпеку та місцеву економіку.
#аналітика
#поради
#продовольча безпека
Перейти
31.10.2023
Громада, дружня до бізнесу: як і для чого громадам працювати над проєктами з підтримки та розвитку підприємництва?
Читайте про те, як органам місцевого самоврядування залучати кошти міжнародних фондів на власні проєкти та розвивати спроможності до освоєння цих коштів.
#аналітика
#омс
#війна
#відбудова
Перейти
06.10.2023
Перспективи малопотужних лікарень в розрізі медреформи (частина 1)
Аналітичний матеріал про проблеми нашої Охорони здоров'я, що тягнуться ще з СРСР, лікарні, існування яких не доцільне, та про реформу системи ОЗ, яка має з усім цим впоратися.
#охорона здоров’я
#аналітика
Перейти
28.09.2023
Організація послуг з психічного здоров’я та реабілітації на рівні громади
Цей аналітичний матеріал присвячено потребі і методам моніторингу психічного здоров'я, пошуку та наданню допомоги.
#охорона здоров’я
#аналітика
#поради
Перейти
22.09.2023
Відновлювальні джерела енергії — важливі елементи енергетичної безпеки громад!
Програма U-LEAD організувала ряд заходів, присвячених відновлюваним джерелам енергії, та залучила до роботи з громадами експертів з енергоефективності.
#енергетична безпека
#новини
Перейти
21.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування – аналітичний звіт
У дослідженні, проведеному Growford Institute за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування
#фінанси
#бухгалтерія
#аналітика
Перейти
11.09.2023
Діагностика системи місцевого оподаткування України: аналітичні підсумки
У цьому великому аналітичному матеріалі наші експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування.
#аналітика
#місцеві бюджети
#омс
#поради
Перейти
11.09.2023
Про форми та режими освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році
Відкрийте для себе увесь спектр варіантів навчання ваших дітей у аналітичному матеріалі від національного експерта з освіти.
#аналітика
#освіта
Перейти
07.09.2023
Громади з Херсонщини, Хмельниччини та Закарпаття розповіли про виборювання енергетичної незалежності
Громади з південної та західної України за підтримки U-LEAD впроваджують проєкти для підвищення енергетичної безпеки. Про свій досвід використання відновлювальних джерел енергії вони розповіли колегам з інших громад.
#енергетична безпека
#новини
#опалення
#відбудова
Перейти
31.07.2023
11 актуальних грантових можливостей для громад у сфері відновлення і розвитку
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» продовжують підготовку підбірок актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності ОМС під час війни.
#грант
#омс
#бізнес
Перейти
20.07.2023
9 грантових можливостей у сфері продовольчої безпеки
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни. Цього разу — гранти для фермерів та підприємців, пов'язаних з виробництвом їжі.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
18.07.2023
Розбудова системи якості медичної допомоги в громадах
Медичну допомогу в Україні аж ніяк не можна назвати найкращою. У цьому матеріалі наші експерти відверто говорять про невизнання медичних помилок та ризики при лікуванні. Якщо громада хоче серйозно покращити якість своїх медичних послуг — як правильно оцінити цю якість та які важливі етапи на шляху до її покращення?
#охорона здоров’я
#поради
#аналітика
Перейти
17.07.2023
«Планувати та зменшувати енерговитрати — це економія бюджетних коштів», — Городнянський міський голова Андрій Богдан
Навіщо громаді муніципальний енергетичний план, як економити на енергоносіях вже сьогодні та як з бюджетної сфери енергоефективні новації переносяться у побут? Про це у бліц-інтерв’ю з головою Городнянської міської ради на Чернігівщині Андрієм Богданом.
#інтерв'ю
#енергетична безпека
#місцеві бюджети
Перейти
10.07.2023
Аналітика: Координація реконструкції та відновлення з політикою регіонального розвитку в Україні
Читайте матеріал про поєднання відбудови України з політикою її регіонального розвитку, про виклики, вертикальну та горизонтальну координації, про наявні фінансові інструменти та планування відновлення на регіональному та місцевому рівнях.
#відбудова
#війна
#аналітика
Перейти
07.07.2023
Звіт: "У пошуках «стратегій успіху» в післявоєнній Україні"
Цей матеріал — скорочена версія Звіту про реформу місцевого самоврядування у повоєнній Україні, а саме про актуальні стратегії реконструкції в контексті надзвичайних ситуацій та з урахуванням місцевості (матеріал доступний лише англійською).
#аналітика
#війна
#відбудова
Перейти
23.06.2023
48 громад розроблятимуть муніципальні енергетичні плани за підтримки експертів U-LEAD
Про конкурсний відбір на участь у мережі з розробки цих планів, про переможців та можливості, які вони одержать від співпраці з U-LEAD – читайте в нашому матеріалі.
#новини
#навчальні програми
#енергетична безпека
Перейти
19.06.2023
Інфраструктурний етап медичної реформи: що найбільше турбує громади
Які проблеми хвилюють представників місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я та на які питання вони шукають відповіді — у нашому матеріалі.
#охорона здоров’я
#омс
#запитання - відповідь
#аналітика
Перейти
23.06.2023
Як побудувати ефективну систему управління та реалізації коштів ЄС - уроки Польщі
Читайте у аналітичному матеріалі про підготовку до вступу в ЄС у контексті децентралізації, регіональної політики та координації структурних інструментів.
#поради
#міжнародна співпраця
#аналітика
Перейти
15.06.2023
Громада допоможе бізнесу подолати страх перед грантами
Про трикутник «громада – бізнес – гранти» та роль місцевого самоврядування в залученні підприємцями грошей для розвитку власної справи в нашому матеріалі.
#бізнес
#грант
#омс
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
За підтримки U-LEAD громада з Херсонщини відновлює енергетичну незалежність
У Бериславській громаді створять підприємство з виробництва паливних брикетів із соломи. Ними будуть обігрівати дитячий садочок. Також будуть впроваджувати систему енергоменеджменту та поширювати досвід використання біопалива на інші комунальні заклади та домогосподарства регіону.
#енергетична безпека
#війна
#відбудова
Перейти
23.05.2023
Програми транскордонного співробітництва для громад
В умовах воєнного стану залучення міжнародних коштів для розвитку та відновлення територій виходить на перше місце. Програма «U-LEAD з Європою» надає громадам експертну підтримку у підготовці проєктних заявок та пошуку діючих програм міжнародної технічної підтримки.
#грант
#міжнародна співпраця
#інвестиції
Перейти
22.05.2023
10 грантів у сфері безпеки, культури, аграрної сфери, відновлення територій під час війни
Проєктна діяльність та допомога у залученні міжнародних коштів — Програма «U-LEAD з Європою» продовжує експертну підтримку громад щодо відновлення та розвитку територій у воєнний час.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
17.05.2023
10 грантів для медіа, громадських та волонтерських організацій
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
17.05.2023
Громади здатні покращити свою енергоефективність уже зараз
Учасники навчального курсу "Енергетична безпека громад" дізналися про практичні рішення, рекомендації та закономірності споживання енергії.
#енергетична безпека
#поради
#новини
Перейти
03.05.2023
Розробка муніципальних енергетичних планів: U-LEAD оголошує набір на програму підтримки
З листопада 2024 року МЕП стане обов’язковим документом громади. U-LEAD пропонує підтримку та експертний супровід відібраним у відкритому конкурсі громадам для розробки цього плану. Приступити до розробки пропонується в червні, а в жовтні презентувати на всеукраїнському рівні.
#навчальні програми
#анонси
#новини
#енергетична безпека
Перейти
25.04.2023
Громада на Закарпатті встановить сонячну електростанцію
Проект з впровадження локальної мережі відновлювальної енергетики та запровадження системи енергоменеджменту може стати прикладом для інших громад області.
#новини
#енергетична безпека
Перейти
18.04.2023
Експертна підтримка громад в розробці муніципального енергетичного плану – розпочато відбір учасників
U-LEAD запускає чотиримісячну програму підтримки для громад, які бажають розробити якісний енергетичний план за підтримки фахівців.
#анонси
#навчальні програми
#новини
#енергетична безпека
Перейти
14.04.2023
Громади із шести областей зможуть узяти участь у «Програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027»
Велика програма транскордонного співробітництва фінансуватиме їхні проєкти у сферах «Довкілля» та «Здоров'я» на гроші Євросоюзу.
#анонси
#міжнародна співпраця
#грант
#інвестиції
#новини
Перейти
11.04.2023
У 9-ти громадах запровадять систему енергетичного менеджменту
В умовах російської агресії енергоефективність та ощадливий підхід до використання ресурсів вийшли на перший план.
#новини
#міжнародна співпраця
#енергетична безпека
Перейти
29.03.2023
Навіщо громаді стратегічні енергетичні документи?
Цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки триває.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
24.03.2023
Генератори влітку – світло взимку
Як громада на Вінниччині прихистила ВПО та допомагала не впасти духом у найтемнішу зиму.
#війна
#енергетична безпека
#екстрена допомога
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
15.03.2023
Як громаді сформувати свою енергетичну безпеку?
Про модернізацію інфраструктури та створення власної генерації говорить U-LEAD.
#енергетична безпека
#поради
#новини
Перейти
10.03.2023
Громади Житомирщини виграли по 50 тисяч євро на два проєкти підтримки бізнесу
Загалом 20 українських громад пройшли конкурсний відбір і мають можливість одержати подібні гранти.
#бізнес
#інвестиції
#грант
#новини
Перейти
10.03.2023
Шевченківська громада реалізувала проєкт з енергонезалежності за підтримки U-LEAD
Вони започаткували виготовлення власного паливного ресурсу з допомогою обладнання, розробленого студентом КПІ.
#опалення
#енергетична безпека
#новини
#грант
Перейти
09.03.2023
За підтримки U-LEAD Крупецька, Ганнопільська та Берездівська громади вирощуватимуть енергетичні культури
2 мільйони гривень отримають три громади Хмельниччини для вирощування енергетичної верби, яка використовуватиметься для опалення комунальних підприємств.
#енергетична безпека
#новини
#опалення
Перейти
06.03.2023
Як адміністративні штрафи за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху розподілялись між бюджетами у 2022 році
З початку лютого 2023 року 10% штрафів за порушення ПДР зараховуватимуться до бюджетів громад. Експерти «U-LEAD з Європою» проаналізували дані за 2022 рік та виявили основні диспропорції у розподілі таких надходжень у минулому році.
#правила дорожнього руху
#аналітика
Перейти
03.03.2023
9 грантів для медіа та громадських організацій
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» і далі готують підбірки актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
28.02.2023
Розпочато цикл навчально-консультативних заходів з енергетичної безпеки у громадах
Експерти допоможуть проаналізувати їхній енергетичний потенціал, визначити цілі на шляху підвищення рівня енергетичної безпеки та зорієнтуватись у доцільності проектів з відновлювальних джерел енергії.
#енергетична безпека
#поради
#війна
#новини
Перейти
22.02.2023
2,59 мільйона гривень залучили проєктні менеджери Радомишльської громади у 2022 році
У місцевих фахівців та підприємців справді є чому повчитися.
#грант
#інвестиції
#новини
#міжнародна співпраця
#бізнес
Перейти
15.02.2023
9 грантових можливостей для громад у сфері культури, освіти, безпеки та медицини
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» продовжують підготовку підбірок актуальних грантових можливостей щодо різних сфер діяльності ОМС під час війни.
#грант
#інвестиції
#міжнародна співпраця
Перейти
10.02.2023
В Озернянській громаді створили молодіжний простір та відкрили відео-студію
Озернянська громада, що на Тернопільщині, виграла грант, на який облаштувала сучасний молодіжний простір та запустила медіа-центр, в якому займається тамтешня молодь. Консультаційну підтримку у підготовці проектної заявки озернянським громадським активістами надали експерти Програми «U-LEAD з Європою».
#новини
#грант
Перейти
20.01.2023
11 актуальних грантових можливостей для громад у сфері відновлення і розвитку
Програма «U-LEAD з Європою» продовжує роботу в напрямку експертної підтримки територіальних громад щодо проєктної діяльності та допомоги у залученні міжнародних коштів для відновлення та розвитку територій у військовий час.  Наші експерти відкриті до співпраці з громадами та готові надати допомогу в процесі складання, подачі проєктної заявки.
#анонси
#грант
Перейти
17.01.2023
Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа»: приклади проєктів, відкриті конкурси, підготовка проєктної заявки
Експерти U-LEAD підготувати стислий виклад матеріалів інформаційної сесії «Як взяти участь у Програмі «Цифрова Європа».
#цифровізація
#цифрова трансформація
#грант
Перейти
29.12.2022
У Косівській громаді облаштовують новий шелтер для переселенців
Територіальні громади Прикарпаття продовжують працювати над розширенням житлової бази для внутрішньо переміщених осіб.
#громада
#шелтер
#грант
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
18.11.2022
Що робить громади стійкими – перші уроки після 24 лютого
Вже очевидно, що повномасштабне вторгнення в Україну відбувається далеко не за початковим сценарієм. Про малообговорюваний, але критично важливий чинник, що допоміг країні вистояти - у спеціальному матеріалі від Vox Ukraine.
#аналітика
#війна
Перейти
28.09.2022
Е-договір оренди землі. Як з цим інструментом працювати орендодавцю – місцевій раді?
Андрій Погорілий розглядає процес укладання договору оренди земельної ділянки з позиції орендодавця – органу місцевого самоврядування.
#аналітика
#поради
#оренда землі
Перейти
20.12.2021
Чи слід платникам податків сплачувати ПДФО за місцем проживання?
Де українці живуть, працюють і сплачують податки - це новий збірник, що містить результати дослідження, проведеного U-LEAD та SKL International.
#ПДФО
#аналітика
Перейти
03.11.2021
Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи.
#аналітика
#освіта
#секторальні реформи
#харчування
Перейти
01.11.2021
Збереження здоров'я громади як основна мета її керівників
В цій статті йтиметься про часто неусвідомлену потребу кожного з нас – збереження власного здоров'я
#аналітика
#охорона здоров’я
#секторальні реформи
Перейти
16.07.2021
Перші земельні торги у формі електронних аукціонів вже оголошено
У даній статті йде мова про основні законодавчі нововведення щодо організації та проведення земельних торгів в електронній формі, зокрема, розглянуто перші практики впровадження даного інструменту.
#земельна реформа
#цифровізація
#аналітика
#просторове планування
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи