Правовий куточок. Липень 2023
Правовий куточок. Липень 2023

Дата: 31.07.2023

Автор: Володимир Божко, Василь Поліщук

Фото: "Depositphotos"

Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.07.2023 р.

Ви читаєте Правовий Куточок за липень. Якщо Вас цікавить Правовий Куточок за червень, проходьте за цим посиланням.

30 липня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 14 липня 2023 року № 3258-IX. Цим Законом запроваджено наступні святкові й неробочі дні:

- 15 липня - День Української Державності;

- 1 жовтня - День захисників і захисниць України;

- 25 грудня - Різдво Христове.

 

13 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля» № 3227-IX. Цим Законом внесені зміни до:

- Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»;

- Закону України «Про адміністративну процедуру».

Законом запроваджено спрощення щодо проведення процедури громадських слухань (особливо в умовах воєнного стану):

- порядок проведення консультацій з органами місцевого самоврядування щодо оцінки впливу на довкілля та врахування результатів таких консультацій при прийнятті рішення щодо можливості здійснення планованої діяльності встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища;

- такі консультації проводяться у письмовій та/або електронній формі протягом строку громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля;

- громадські слухання проводитимуться у режимі відеоконференції, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та у звіті про громадське обговорення;

- оцінка впливу на довкілля планованої діяльності, що провадитиметься на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), не здійснюється, строки розгляду поданої документації зупиняються, висновки з оцінки впливу на довкілля щодо такої планованої діяльності не видаються;

- у разі ненадання зауважень та пропозицій протягом визначеного строку для консультацій вважається, що зауваження та пропозиції відсутні;

- інформація, надана органами місцевого самоврядування в рамках консультацій, вноситься уповноваженим органом до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля протягом одного робочого дня після завершення строку громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та оприлюднюється засобами Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Цей Закон набирає чинності із 29.12.2023 року.

 

13 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері електронних комунікацій щодо визначення періоду дії норм та положень, пов’язаних з правовим режимом воєнного стану» № 3245-IX. Відповідно до цього Закону на період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення чи скасування:

- розмір одноразової та/або періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів доступу становить 1 гривню для замовників доступу до інфраструктури об’єктів доступу - щодо об’єктів, передбачених схемою розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення;

- надання замовнику доступу до інфраструктури об’єкта доступу здійснюється без розроблення і видачі технічних умов з доступу та проектної документації з доступу.

Окрім того, органам місцевого самоврядування протягом шести місяців з дня припинення чи скасування правового режиму воєнного стану в Україні потрібно забезпечити розміщення систем, зберігання резервних копій та ведення публічних електронних реєстрів на території України.

 

13 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» № 3238-IX. Цим Законом передбачено:

- за бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів);

- жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період зазначеної відпустки, тривалість якої становить 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів. За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 90 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів.

 

28 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (реєстраційний номер законопроекту № 8263). Цей Закон визначає порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їх найменування та перейменування, вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою України.

Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування. Зараз він знаходиться на підписі у Президента України.

 

5 липня Указом Президента України № 374/2023 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Запорізькій області» утворено військові адміністрації у наступних громадах:

- Великобілозерську сільську військову адміністрацію Василівського району Запорізької області;

- Веселівську селищну військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області;

- Гуляйпільську міську військову адміністрацію Пологівського району Запорізької області;

- Костянтинівську сільську військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області;

- Малинівську сільську військову адміністрацію Пологівського району Запорізької області;

- Мирненську селищну військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області;

- Новоуспенівську сільську військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області;

- Олександрівську сільську військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області;

- Федорівську сільську військову адміністрацію Пологівського району Запорізької області;

- Якимівську селищну військову адміністрацію Мелітопольського району Запорізької області.

 

31 липня Кабінет Міністрів України (далі – КМУ) прийняв постанову № 789 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам». То ж, відповідно до цієї постанови,
із 1 серпня 2023 р. допомога на проживання призначається на шість місяців внутрішньо переміщеній особі, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця такій особі або уповноваженій нею особі у випадку недієздатності отримувача або дитині. Допомога призначається на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про якого включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Оновлено форму заяви про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, а також склад сім’ї уповноваженої особи. До її складу не включаються:

- особа, яка перебуває на повному державному утриманні;

- особа, яка представляє інтереси дитини (переміщеної без супроводження законного представника) та перебуває з дитиною у сімейних, родинних відносинах (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат, сестра, тітка, дядько, вітчим, мачуха), але не є внутрішньо переміщеною особою, за наявності виданого службою у справах дітей за місцем звернення документа, що підтверджує такі відносини з дитиною;

- особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;

- особа, у сім’ю якої влаштовано дитину, яка залишилася без батьківського піклування (за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування);

- особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов’язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України;

- законний представник (для недієздатних або обмежено дієздатних осіб, а також дітей, яким призначено опікуна або піклувальника).

 

28 липня КМУ прийняв постанову № 782 «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні». Відповідно до пункту 1 цієї постанови, 2023/2024 навчальний рік в закладах загальної середньої освіти триватиме із 1 вересня 2023 р. до 28 червня 2024 року.

 

25 липня КМУ прийняв постанову № 771 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях». Цією постановою затверджено «Порядок реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях», який визначає процедуру реалізації експериментального проекту з будівництва, реконструкції та капітального ремонту артезіанських свердловин та об’єктів питного централізованого водопостачання у вищеназваних областях. Учасниками експериментального проекту є:

- Дніпропетровська, Херсонська, Запорізька та Миколаївська обласні держадміністрації (військові адміністрації);

- сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи в Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях або в разі утворення - військові адміністрації населених пунктів.

На період воєнного стану у межах виділених бюджетних коштів учасники експериментального проекту здійснюють реалізацію експериментального проекту без наступних документів:

- відведення земельної ділянки;

- відповідної містобудівної документації;

- отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;

- отримання експертного висновку щодо проектної документації на будівництво об’єктів;

- отримання права на виконання будівельних робіт;

- використання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та оформлення речових прав на земельні ділянки;

- без проведення оцінки впливу на довкілля.

 

25 липня КМУ прийняв постанову № 766 «Деякі питання відновлення пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками в умовах воєнного стану». Цією постановою віднослено пілотний проект щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками. Перелік таких сертифікованих інженерів-землевпорядників затверджується Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру за погодженням з Міністерством аграрної політики та продовольства. Додатково до вимог, установлених законодавством, сертифіковані інженери-землевпорядники повинні відповідати наступним критеріям:

- стаж роботи становить не менш як два роки;

- відсутність прийнятих Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру рішень про позбавлення, анулювання, зупинення дії кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника з підстав, визначених Законом України «Про землеустрій»;

- середня кількість розроблених та поданих для внесення до Державного земельного кадастру документацій із землеустрою інженером-землевпорядником (за винятком документацій із землеустрою, розроблених та поданих протягом періоду воєнного стану) становить не менш як 100 на рік;

- наявність статичної (виділеної) IP-адреси пристрою (обладнання), з якого сертифікованим інженером-землевпорядником забезпечуватиметься здійснення його повноважень.

 

21 липня КМУ прийняв постанову № 757 «Деякі питання доступності інформаційно-комунікаційних систем та документів в електронній формі». Відповідно до пункту 4 цієї постанови органам місцевого самоврядування рекомендовано забезпечити:

- дотримання вимог ДСТУ EN 301 549:2022 під час створення, модернізації, розвитку, адміністрування і забезпечення функціонування власних інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних систем у межах видатків, передбачених на утримання відповідних органів у місцевому бюджеті, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством;

- модернізацію офіційних веб-сайтів (веб-порталів) органів місцевого самоврядування, власних інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних систем, створених до набрання чинності цією постановою, з метою приведення у відповідність із вимогами ДСТУ EN 301 549:2022;

- дотримання вимог ДСТУ EN 301 549:2022 під час створення та розміщення документів в електронній формі на власних веб-сайтах (веб-порталах) і веб-ресурсах.

 

18 липня КМУ прийняв постанову № 733 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін з питань управління побутовими відходами». Внесені зміни до наступних актів:

- «Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»;

- «Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 631;

- постанови КМУ від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»;

- «Порядку проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1145;

- «Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі».

 

18 липня КМУ прийняв постанову № 731 «Про затвердження порядків з питань відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад». Цією постановою затверджено:

- «Порядок визначення території відновлення», який містить вимоги щодо показників для віднесення територіальних громад і мікрорегіонів, механізм відбору та віднесення територіальних громад і мікрорегіонів до територій відновлення;

- «Порядок розроблення, реалізації та моніторингу плану відновлення та розвитку регіонів і планів відновлення та розвитку територіальних громад».

 

18 липня КМУ прийняв постанову № 727 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва». Цією постановою внесені зміни до наступних актів Уряду:

- «Положення про центральний фонд будівельних норм», затвердженого постановою КМУ від 23 червня 2010 р. № 483;

- «Типового положення про фонд галузевих будівельних норм», затвердженого постановою КМУ від 23 червня 2010 р. № 483;

- «Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів»;

- «Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт»;

- «Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835;

- постанови Кабінету Міністрів України від 23 червня 2021 р. № 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва»;

- «Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», затвердженому постановою КМУ від 23 червня 2021 р. № 681.

 

18 липня КМУ прийняв постанову № 723 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 р. № 432 і № 433». Цією постановою внесені зміни до наступних актів Уряду:

- «Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 р. № 432;

- «Порядку відбору операторів електронних майданчиків для організації проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації, авторизації електронних майданчиків», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 р. № 433 «Про затвердження Порядку відбору операторів електронних майданчиків для організації проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації, авторизації електронних майданчиків та визначення адміністратора електронної торгової системи».

 

14 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 775 «Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг». Цією постановою:

- внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2023 р. № 438 «Деякі питання організації забезпечення соціальними послугами з догляду та медичними послугами потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують»;

- потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яким згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі та/або випискою з акта огляду медико-соціальною експертною комісією та/або відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю визначено потребу в спеціальному медичному догляді та/або постійному сторонньому догляді, та/або побутовому обслуговуванні, та/або додатковому харчуванні, та/або предметах догляду за потерпілим, проводиться виплата відшкодування витрат на соціальну послугу догляду вдома та на заходи соціальної послуги, які надаються у вигляді натуральної допомоги до місяця набрання чинності цією постановою включно.

 

14 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 721 «Про затвердження Порядку зарахування коштів на спеціальні рахунки для виконання інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами, використання зазначених коштів і здійснення контролю за їх витрачанням». Цією постановою визначено механізм зарахування коштів для виконання інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами на спеціальні рахунки суб’єктів господарювання у сфері управління побутовими відходами, які в установленому законодавством порядку здійснюють операції з відновлення та/або видалення побутових відходів, використання зазначених коштів і здійснення контролю за їх витрачанням.

 

14 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 716 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти». Відповідно до пункту 2 цієї постанови, місцеві ради могли до 27 липня 2023 року подати проектні заявки на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти (за виключенням тих, що пов’язані з будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом захисних споруд цивільного захисту закладів загальної середньої освіти).

 

11 липня КМУ прийняв постанову № 743 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час»».

Відповідно до внесених змін, кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню та займають посади п’ятої - сьомої категорій в органах місцевого самоврядування, повинна становити 50 відсотків від кількості військовозобов’язаних органу місцевого самоврядування на дату подання списку.

Уточнено також критерії визначення підприємств, установ, організацій, котрі є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

11 липня КМУ прийняв постанову № 709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб». Відповідно до цієї постанови:

- з 1 серпня 2023 р. внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, а також особам, у яких внаслідок бойових дій зруйноване або непридатне для проживання житлове приміщення, виплата допомоги на проживання продовжується автоматично на один шестимісячний період;

- виплата допомоги не продовжується особам, які:

  • перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд. До 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації, що підтверджується відповідними документами, зокрема за запрошенням приймаючої сторони, а також дні перебування за кордоном з таких причин, як смерть членів сім’ї особи та її родичів, догляд за хворою дитиною віком до 18 років, перебування у закладах охорони здоров’я, судових та правоохоронних органах, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону та може підтвердити такі обставини документально;

  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі;

  • були засуджені за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 109,110, 111 або частинами третьою - восьмою статті 111-1 Кримінального кодексу України, або оголошені в розшук;

  • повернулися до покинутого місця проживання на територіях, включених до переліку територій, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Із 1 вересня 2023 р. виплата допомоги припиняється внутрішньо переміщеним особам, якщо за результатами верифікації встановлено, що після набрання чинності цієї постанови така особа:

- придбала транспортний засіб (механізм), що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда або причепа);

- здійснила на суму, що перевищує 100 тис. грн., купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів;

- має на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. грн., або облігації внутрішньої державної позики, строк погашення яких настав або визначений моментом пред’явлення вимоги, на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн.;

- здійснила операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних та/або освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн.;

- має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташовані на територіях, не включених до переліку територій щодо яких визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації (крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що документально підтверджено органами місцевого самоврядування, або житлового приміщення (частини житлового приміщення площею менш як 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї);

- перебувала та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення;

- перебувала та після переміщення перебуває на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) спрямування.

 

11 липня КМУ прийняв постанову № 704 «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання на надання послуг із створення та/або добору, організації та поширення масової інформації, які є послугами, що становлять загальний економічний інтерес». Цією постановою затверджено критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання, що надається з метою сприяння окремим видам господарської діяльності, зокрема:

- послуг із створення та/або добору, організації та поширення масової інформації, що спрямовані на задоволення демократичних, інформаційних, соціальних та культурних потреб українського суспільства;

- послуг із створення та/або добору, організації та поширення масової інформації аудіовізуальних медіа іномовлення, що спрямовані на задоволення демократичних, інформаційних, соціальних та культурних потреб українського суспільства і об’єктивного інформування іноземної аудиторії про події в Україні та світі, які є послугами, що становлять загальний економічний інтерес.

Оцінка допустимості надання державної допомоги не проводиться в разі виконання таких умов:

- суб’єкт господарювання, що отримує компенсацію, виконує зобов’язання щодо надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес, визначені у договорі, та/або нормативно-правовому, та/або розпорядчому акті;

- механізм проведення розрахунку компенсації забезпечує уникнення надання суб’єкту господарювання, що її отримує, економічних переваг порівняно з іншими конкуруючими суб’єктами господарювання;

- компенсація є не надмірною, а саме: не перевищує розміру, необхідного для покриття у повному обсязі або частини витрат, понесених внаслідок виконання зобов’язань із надання таких послуг, відповідного доходу та обґрунтованого прибутку за надання таких послуг;

- суб’єкт господарювання, який надає послуги, що становлять загальний економічний інтерес, обраний шляхом проведення процедури відкритих торгів, або будь-якої іншої конкурентної процедури, передбаченої законодавством, яка дає змогу обрати пропозицію за найнижчою ціною за надання таких послуг. Якщо така умова не може бути виконана, розмір компенсації визначається з урахуванням результатів аналізу витрат, які типовий суб’єкт господарювання може здійснити у разі володіння всіма необхідними засобами, що відповідають вимогам для надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес, відповідного доходу та обґрунтованого прибутку для виконання зобов’язань.

 

7 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 696 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 2023 р. № 609 «Деякі питання ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, спричинених підривом греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області». Цією постановою викладено в новій редакції «Порядок використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії, що спрямовуються на відновлення пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна житлового призначення внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції в результаті збройної агресії Російської Федерації та надання компенсації за такі об’єкти». У Порядку уточнено напрямки можливого використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії. То ж компенсація надаватиметься на:

- компенсацію за пошкоджені/зруйновані об’єкти нерухомого майна житлового призначення (у тому числі будинки дачні та садові);

- відновлення пошкоджених об’єктів нерухомого майна житлового призначення (у тому числі будинків дачних та садових);

- нове будівництво об’єктів нерухомого майна житлового призначення для осіб, які втратили житло, розроблення та проведення експертизи проектної документації на будівництво таких об’єктів, зокрема нових кварталів.

Цією постановою також передбачені додаткові кошти для Миколаївської області в обсязі 341,8 млн. грн.

 

7 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 695 «Деякі питання виконання інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами». Постанова прийнята на виконання вимог статті 36 Закону України від 20 червня 2022 р. № 2320-ІХ «Про управління відходами» та встановлює механізми здійснення контролю за реалізацією інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами. Цією постановою затверджено «Порядок здійснення контролю за виконанням інвестиційних програм у сфері управління побутовими відходами», Контроль за виконанням інвестиційних програм суб’єктів господарювання здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

 

7 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 689 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану». Цією постановою запроваджено продовження на період воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування здійснення соціальних виплат (зокрема, державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, в тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною») для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, та не подали підтверджуючі документи про:

- повторний огляд дитини з інвалідністю, строк якого припав на період воєнного стану;

- підтвердження навчання дитини, яка досягла 18-річного віку.

 

7 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 686 «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування». Цією постановою передбачено, що якщо замовником є заклад охорони здоров’я, який здійснює закупівлю лікарських засобів та медичних виробів за переліком (зазначеним у додатку до цієї постанови), вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до «Порядку формування та використання електронного каталогу», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822.

 

4 липня 2023 р. КМУ прийняв постанову № 677 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань публічних закупівель». Цією постановою внесено зміни до наступних постанов Уряду:

- від 24 лютого 2016 р. № 166 «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків»;

- «Порядку формування та використання електронного каталогу», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822;

- «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178.

 

7 липня 2023 р. КМУ видав розпорядження № 609-р «Про внесення змін у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523 «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг». Цим розпорядженням розширено перелік адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг за рахунок наступних послуг:

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у повідомленні про зміну даних у поданому повідомленні щодо виконання підготовчих робіт на об’єкті (зміна відомостей про початок виконання підготовчих робіт/виправлення технічної помилки);

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у поданій декларації із виправленням технічної помилки у декларації про готовність до експлуатації об’єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта;

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у декларації про готовність до експлуатації індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт;

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у декларації із виправленням технічної помилки у поданій декларації про готовність до експлуатації індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт;

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у заяві про припинення права, набутого на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта;

- внесення змін до будівельного паспорта забудови земельної ділянки;

- скасування містобудівних умов та обмежень (крім об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками та об’єктів, на які поширюється дія Закону України «Про державну таємницю»);

- коригування адреси об’єкта, що будується (на підставі проектної документації);

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у  декларації із виправленням технічної помилки у поданій декларації про готовність до експлуатації об’єкта з незначними наслідками (СС1);

- внесення до Реєстру будівельної діяльності інформації, зазначеної у  декларації із виправленням технічної помилки у поданій декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об’єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду;

- видача витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»;

- прийняття теоретичного іспиту для отримання права на керування транспортними засобами відповідної категорії.

 

7 липня 2023 р. КМУ видав розпорядження № 606-р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році». Цим розпорядженням перерозподілено кошти освітньої субвенції між окремими місцевими бюджетами громад із Волинської, Житомирської, Миколаївської, Полтавської, Харківської, Херсонської та Чернівецької областей загальним обсягом понад 106 млн. грн.

 

4 липня 2023 р. КМУ видав розпорядження № 596-р «Про розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України». Відповідно до цього розпорядженням Урядом розподілено субвенцію з державного бюджету окремим громадам із Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Чернігівської областей загальним обсягом понад 5,2 млрд. грн.

 

13 липня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України видало наказ № 199 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією». Цим наказом було розширено перелік територій, на яких ведуться та припинено бойові дії.

22.04.2024
Нова Програма підтримки: «Розробка Статуту територіальної громади»
Бажаєте унормувати відносини з громадськістю та посилити взаємодію з жителями? Маєте необхідність врегулювати інструменти локальної демократії на місцевому рівні? Прагнете відкрито, прозоро і дієво залучати жителів до прийняття рішень на місцевому рівні? Долучайтеся до Програми підтримки від «U-LEAD з Європою»!
#навчальні програми
#законодавство
#омс
#анонси
Перейти
17.04.2024
Підтримати і допомогти: повноваження ОМС в реалізації ветеранської політики
Сформувати комплексний підхід у підтримці ветеранів/ветеранок та їх сімей, вибудовувати якісну ветеранську політику, організувати системну роботу у наданні послуг ветеранам та їх родинам на належному рівні – ці завдання вимагають від ОМС значних людських, фінансових та організаційних ресурсів. Експерти U-LEAD розповіли, як ефективно впроваджувати цю політику в громаді.
#війна
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
11.04.2024
Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»
Ветеран — не «клеймо» з купою питань, які ніхто не знає як вирішувати, а почесний статус, шанобливе ставлення та реальна підтримка. Еволюцію від першого до другого, цивілізованого підходу, зараз проходить чи не кожна громада в Україні. Фастівська громада здолала шлях від волонтерських ініціатив до комплексних змін у ветеранській політиці.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
31.03.2024
Правовий куточок. Березень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.03.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.03.2024
Діти і війна: як громадам забезпечити належний догляд і опіку?
Експерти U-LEAD систематизували інформацію щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дітей, а також розповіли про основні функції органу опіки та піклування під час воєнного стану.
#війна
#безпека
#законодавство
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
29.02.2024
Правовий куточок. Лютий 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 29.02.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
31.01.2024
Правовий куточок. Січень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.01.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
31.12.2023
Правовий куточок. Грудень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.12.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
27.11.2023
Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС?
Про роз’яснення змін для ОМС з набранням чинності Закону України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
#законодавство
#боротьба з корупцією
Перейти
30.11.2023
Правовий куточок. Листопад 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.11.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
17.11.2023
Деколонізація топонімії: громади мають реалізувати її до січня 2024 року
Як саме органи місцевого самоврядування мають виконувати Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
#дерусифікація
#новини
#законодавство
Перейти
31.10.2023
Правовий куточок. Жовтень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.10.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Правовий куточок. Вересень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.09.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
05.09.2023
Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти "водними ресурсами"
Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися учасники обговорення "Кава з експертами", яке відбулося на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
#новини
#законодавство
Перейти
05.09.2023
Інфографіки: розробка планів відновлення
Експерти U-LEAD проаналізували законодавство та підготували для вас інфографіки, які зображають етапи й терміни планів відновлення, складові цих планів та хто їх розробляє.
#відбудова
#законодавство
Перейти
28.08.2023
Громади та експерти U-LEAD розібрали новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами
Під час заходу у форматі «Кава з експертами» громади Полтавщини, Харківщини та Черкащини обговорили з експертами Програми U-LEAD з просторового планування та управління природними ресурсами новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами та підходи до управління водними ресурсами.
#новини
#законодавство
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
30.06.2023
Правовий куточок. Червень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.06.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
04.07.2023
Набуває чинності закон «Про управління відходами»
Фахівці U-LEAD пропонують вам інфографіку, присвячену пов'язаним змінам, вимогам та обов'язкам до органів місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
Правовий куточок. Травень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.05.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
30.04.2023
Правовий куточок. Квітень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.04.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
27.03.2023
Новий закон дав громадам додаткові інструменти у сфері пожежної охорони
U-LEAD ознайомлює зі змінами у законодавсті та пояснює їхнє значення.
#новини
#законодавство
#добровільні пожежні бригади
Перейти
27.03.2023
Правовий куточок. Березень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 27.03.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
28.02.2023
Правовий куточок. Лютий 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 28.02.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
27.02.2023
Про території, де можна не сплачувати деякі види податків - розмова з експертами на Харківщині
Регіональний офіс Програми спільно з Головним управлінням ДПС у Харківській області організував інформаційну сесію для понад 40 громад.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD у партнерстві Державною податковою службою роз’яснюють громадам законодавчі новації
Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
01.02.2023
Законодавча підтримка: громади можуть створювати місцеві та добровільні пожежні охорони
Про останні зміни у законодавстві, організацію та забезпечення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів у нашому матеріалі.
#добровільні пожежні бригади
#новини
#законодавство
Перейти
26.01.2023
Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини
Інтерв'ю з пані Мануелою Зьоллер-Вінклер, колишньою державною секретаркою, міжнародною експерткою проєкту «U-LEAD з Європою»
#законодавство
#реформа місцевого самоврядування
#німеччина
Перейти
31.01.2023
Правовий куточок. Січень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.01.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
31.12.2022
Правовий куточок. Грудень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.12.2022.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
30.11.2022
Правовий куточок. Листопад 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.11.2022.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
31.10.2022
Правовий куточок. Жовтень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.10.2022.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи