Правовий куточок. Листопад 2022
Правовий куточок. Листопад  2022

Дата: 30.11.2022

Автор: Володимир Божко, Василь Поліщук

Фото: "Depositphotos"

Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.11.2022.

Ви читаєте Правовий Куточок за листопад. Якщо Вас цікавить Правовий Куточок за жовтень, проходьте за цим посиланням.

 

29 листопада 2022 року Кабміном   прийнято постанову № 1340 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита». Цією постановою звільнено від сплати мита та ПДВ комплектуючі для виготовлення генераторів та енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового зв'язку до мережі Інтернет (Starlink) при ввезенні їх на митну територію України.

29 листопада 2022 року Кабміном прийнято постанову № 1326 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2022 р. № 1139». Нею змінено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (зокрема, обласним бюджетам Сумської та Харківської області) на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

29 листопада 2022 року Кабміном прийнято постанову № 1325 «Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю/моніторингу за дотриманням вимог законодавства під час соціальної підтримки, соціальних послуг та за дотриманням прав дітей». Цією постановою передбачено, що планова перевірка, яка не проводилася у строки, визначені у щорічному плані на поточний рік, у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин, зокрема у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, то вона включається до щорічного плану перевірок на наступний календарний рік.

У разі настання форс-мажорних обставин, зокрема введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, на період дії таких обставин:

  • планові перевірки не проводяться;
  • розпочаті планові перевірки зупиняються і поновлюються протягом 10 робочих дні після закінчення таких обставин;
  • позапланові перевірки проводяться за умов, визначених абзацом третім пункту 7 цього Порядку, з метою забезпечення дотримання обʼєктами державного контролю/моніторингу вимог законодавства під час надання соціальної підтримки, соціальних послуг та за дотриманням прав дітей.

25 листопада 2022 року Кабміном прийнято постанову № 1316 «Про затвердження переліку робіт, які не потребують наявності в особи професійної або часткової професійної кваліфікації».

Принагідно нагадуємо, що відповідно до статті 4-1 Кодексу законів про працю України:  

  • професійна кваліфікація (повна професійна кваліфікація) - це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати всі трудові функції, визначені відповідним професійним стандартом;
  • часткова професійна кваліфікація - це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати частину трудових функцій, визначених відповідним професійним стандартом.

Документ не передбачає професійної або часткової професійної кваліфікації для виконання робіт для окремих категорій працівників, як то: прибиральник службових приміщень; гардеробник; робітник з благоустрою; двірник, копіювальник тощо.

22 листопада 2022 року Кабміном  прийнято постанову № 1311 «Про реалізацію експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом». У ній, з-поміж іншого передбачено, що до укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання електронних довірчих послуг, а також угод з іншими країнами в Україні визнаються:

  • іноземні кваліфіковані електронні довірчі послуги, а також результати надання таких послуг, у тому числі кваліфіковані електронні підписи, що надаються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг у державах – членах ЄС та інших державах – членах Європейської економічної зони, що включені в Список довірчих списків Європейського Союзу - кваліфікованими електронними довірчими послугами, а результати надання таких послуг – кваліфікованими електронними підписами згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги»;
  • засоби для створення кваліфікованого електронного підпису, сертифіковані відповідними державними або приватними органами, що призначені державами – членами ЄС відповідно до статті 30 Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту і Ради (ЄС) від 23 липня 2014 р. про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, і включені до списку сертифікованих засобів для створення кваліфікованого електронного підпису, який ведеться Європейською комісією – засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги»;
  • електронні підписи, створені в державах, що забезпечують належний захист персональних даних, перелік яких наведений у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. № 910 «Деякі питання передачі персональних даних за межі України засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг», з метою забезпечення громадянам України, що виїхали за межі України, можливості використання електронного відображення інформації, що міститься у документах, передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг за межами України за бажанням такого громадянина, – аналогами власноручних підписів на документах.

22 листопада 2022 року Кабміном  прийнято постанову № 1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Зокрема, втратила чинність постанова Уряду від 3 квітня 1993 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», дія котрої, відповідно до постанов Верховного Суду (зокрема, постанови від 05 квітня 2021 року у справі № 335/10626/18), поширювалася на працівників комунальних підприємств, установ, організацій.

22 листопада 2022 року Кабміном  видано розпорядження № 1047-р «Про скасування наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Таким чином, втратив чинність наказ, яким було затверджено Положення, котре містило спеціальні норми, спрямовані на регулювання умов роботи за сумісництвом, у тому числі й на комунальних підприємствах, установах, організаціях (зокрема, відповідно до постанови Верховного Суду від 05 квітня 2021 року у справі № 335/10626/18).

Міністерством освіти і науки України затверджено «Типову програму підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо впровадження професійного стандарту «керівник (директор) закладу дошкільної освіти» (наказ від 29 листопада 2022 року № 1068) та  «Типову програму підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо впровадження професійного стандарту «вихователь закладу дошкільної освіти» (наказ від 29 листопада 2022 року №1067).

23 листопада 2022 року Міністерство розвитку громад та територій України винесло на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації Закону України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Зауваження та пропозиції приймаються до 08 грудня 2022 року на електронну адресу: PlashchenkoEM@minregion.gov.ua. Консультації з питання, що винесено на обговорення, надаються за телефоном (044) 284- 0-524. Відповідальні особи від органу виконавчої влади: Плащенко Євген, Різник Віталій.

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило своє роз’яснення щодо того, як особам з інвалідністю відновити втрачені документи МСЕК.

Пенсійний фонд України оприлюднив своє роз’яснення щодо того, чи можна відмовитися від призначення пенсії в 60 років та призначити її пізніше, і як відстрочка вплине на розмір пенсії.

Фонд соціального страхування України оприлюднив свої роз’яснення щодо того, від чого залежить розмір допомоги за лікарняними, а також як отримати допомогу за електронним лікарняним.

Верховний Суд у справі № 600/2150/21-а вирішив спір, в якому оскаржувалося рішення виконавчого комітету міської ради через його відмову в переведенні садового будинку в жилий будинок у садівничому товаристві у зв’язку з невідповідністю генеральному плану міста та наявністю складних геологічних умов (зсув). Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суди першої та апеляційної інстанції керувалися тим, що земельна ділянка, на якій розташований належний позивачці садовий будинок, перебуває в рекреаційній зоні обмеженого користування, що призначається для розміщення дач, колективних садів. Суди також врахували, що територія садівничого товариства розташована на ерозійно-зсувному правому схилі долини річки із загальним ухилом рельєфу до 13 %, а тому земельна ділянка належить до несприятливих для забудови територій через зсувонебезпечність, малосприятливих за ухилом рельєфу й глибиною залягання рівня підземних вод. То ж оскільки садовий будинок не мав інженерного захисту, його визнали таким, що не відповідає вимогам будівельних норм.

У своїй постанові від 26 жовтня 2022 року у справі № 600/2150/21-а Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої у законодавстві зазначено вичерпний перелік підстав для відмови в переведенні дачного чи садового будинку в жилий. Зокрема, обов’язковою умовою переведення таких будинків у жилі є їх відповідність будівельним стандартам, що висуваються до жилих домоволодінь. Оскільки інженерно-технічні вимоги до облаштування жилих будівель з урахуванням особливостей рельєфу та інших інженерно-геологічних умов є складовою державних будівельних норм, тому невідповідність дачного чи садового будинку цим вимогам є підставою для ухвалення суб’єктом владних повноважень рішення про відмову в переведенні таких будинків у жилі.

Велика Палата Верховного Суду (далі – ВП ВС) розглянула спір, в якому досліджувалися можливі підстави для стягнення на користь працівника з відповідача-роботодавця (виробничі потужності якого розташовані на території проведення АТО) невиплаченої заробітної плати. Відповідач наполягав, що змушений був звільнити працівників з роботи через те, що в березні 2017 року підприємство захопили невідомі озброєні особи. Це підтверджував науково-правовий висновок Торгово-промислової палати України. Відповідач вважав такі події обставинами непереборної сили, унаслідок яких, на його думку, він мав би бути увільненим від обов’язку виплатити звільненим працівникам заробітну плату у день їх звільнення.

ВП ВС у своїй постанові від 26 жовтня 2022 року у справі № 905/857/19 наголосила, що в нормах трудового законодавства не передбачено такої підстави для звільнення роботодавця від виплати працівникові заробітної плати як обставини непереборної сили. Також ВП ВС зазначила, що оскільки виплата заробітної плати працівнику – це обов’язок роботодавця, то ст. 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» не може застосовуватися до правовідносин щодо виплати заробітної плати.

Таким чином, ВП ВС у п.74 цієї постанови відступила від висновку об’єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, відображеного у її постанові від 10 жовтня 2019 року у справі № 243/2071/18, відповідно до якої заробітна плата є відповідальністю в розумінні ст. 617 ЦК України, від якої роботодавець може бути звільнений унаслідок випадку або непереборної сили.

Верховний Суд у справі № 640/16767/21 вирішив спір, в якому першим заступником керівника Київської міської прокуратури оскаржувалося рішення судів нижчих інстанцій через їх відмову відкривати провадження за його позовом в інтересах держави. Суди першої та апеляційної інстанцій мотивували свої рішення тим, що прокурор не повинен вважатися альтернативним суб’єктом звернення до суду та замінювати компетентний орган, який може і бажає захищати інтереси держави. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду задовольнив касаційну скаргу прокурора.

Верховний Суд у своїй постанові від 17 листопада 2022 року у справі № 640/16767/21 сформулював правову позицію, відповідно до якої захищати інтереси держави повинні насамперед відповідні суб’єкти владних повноважень, а не прокурор. Водночас, щоб інтереси держави не залишилися незахищеними, прокурор виконує субсидіарну роль, замінює в судовому провадженні відповідного суб’єкта владних повноважень, який всупереч вимогам закону не здійснює захисту або робить це неналежно. Підстави для представництва прокурором інтересів держави повинні існувати на час звернення до суду. Прокурор повинен надати суду докази, які свідчать про те, що відповідний орган державної влади (інший суб’єкт владних повноважень) не здійснює захисту інтересів держави або здійснює його неналежним чином. Такими доказами, зокрема, можуть бути звернення прокурора до відповідного органу щодо захисту інтересів держави, відповіді на них та інші письмові докази, що стосуються справи.

Верховний Суд також наголосив, що прокурору достатньо дотриматися порядку, передбаченого у ст. 23 Закону України «Про прокуратуру». То ж якщо компетентний орган протягом розумного строку після отримання повідомлення самостійно не звернувся до суду з позовом в інтересах держави, то це є достатнім аргументом для підтвердження його бездіяльності. Якщо прокурору відомі причини такої бездіяльності, він обов’язково повинен зазначити їх в обґрунтуванні підстав для представництва, яке міститься в позові, але якщо з відповіді компетентного органу на звернення прокурора такі причини з’ясувати неможливо чи такої відповіді взагалі не отримано, то це не є підставою вважати звернення прокурора необґрунтованим.

21 листопада Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій поширило роз’яснення щодо того, як прописати новонароджену дитину, якщо її батьки зареєстровані на тимчасово окупованій території.

21 листопада Міністерство розвитку громад та територій України винесло на громадське обговорення проект постанови уряду «Про затвердження Порядку та умов надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води згідно із Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування». Проєкт акта визначає механізм надання у 2022 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води суб’єктам господарювання у сферах теплопостачання.
Зауваження та пропозиції приймаються до 05 грудня 2022 року на електронну адресу: mastiuhinaok@minregion.gov.ua. Консультації з питання, що винесено на обговорення, надаються за телефоном (044) 590-47-28, 095-286-14-14. Відповідальні особи: Кравченко Наталія, Мастюгіна Оксана.

17 листопада 2022 року Рішенням Конституційного Суду України № 9-р(ІІ)/2022 у справі за конституційною скаргою приватного акціонерного товариства «Одестеплокомуненерго» визнано неконституційним припис статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», відповідно до якого Міністерство юстиції України раніше могло скасовувати рішення державних реєстраторів, які могли містити помилки.

Оспорюваний припис статті 37 Закону визнали неконституційним, оскільки він надавав Міністерству юстиції України повноваження позбавляти особу права власності шляхом скасування державної реєстрації на підставі помилок, допущених державним реєстратором, чим порушував припис частини четвертої статті 41 Конституції України, згідно з якими право власності є непорушним.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» № 2739-IX. Цим Законом України затверджено Указ Президента від 7 листопада 2022 року №758/2022 та продовжено строк проведення загальної мобілізації з 21 листопада 2022 року на 90 діб.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» № 2738-IX. Цим законом затверджено Указ Президента від 7 листопада 2022 року №757/2022 та продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 21 листопада 2022 року строком на наступні 90 діб.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації» (реєстраційний № 8076). Таким чином максимально спрощено реєстрацію волонтерів, їм тепер можна легалізуватися через Додаток «Дія».

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці» (реєстраційний № 5748). Його дію спрямовано на захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу (цькування), тобто від діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами» (реєстраційний № 7492). Його прийнято задля розширення можливих напрямків витрат осіб, включених до «Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, а також задля застосування щодо них податкової пільги.

16 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку зі змінами в порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи» (реєстраційний № 6321). Дію цього закону України спрямовано на забезпечення узгодженості правового регулювання відносин, що виникають унаслідок притягнення осіб до адміністративної відповідальності у разі не розкриття юридичними особами інформації про своїх кінцевих бенефіціарних власників, необхідної для проведення фінансового моніторингу, відповідно до вимог законів «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

16 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану» (реєстраційний № 8088). Закон наділяє Кабмін повноваженнями визначати межі тимчасово окупованих територій в умовах воєнного стану, що створить передумови для належного застосування положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» на територіях, які були тимчасово окуповані державою-агресором після 24 лютого 2022 року.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла постанову № 2740-IX «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу». Парламент прагне привернути увагу всього світу до трагедії українського народу та наголошує на існуванні історичних паралелей між Голодомором - геноцидом 1932-1933 років та сучасним геноцидом українців, який намагається реалізувати рф у нинішній воєнній агресії.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла постанови № 2777-IX та № 2778-IX «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській та Херсонській областях повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Цими постановами передбачено, що у період дії воєнного стану в Україні та 30 днів після його припинення чи скасування:

1) начальники цих військових адміністрацій (перелік яких зазначений у постановах):

  • крім повноважень, віднесених до їх компетенції Законом України «Про правовий режим воєнного стану», здійснюють повноваження відповідних сільських, селищних, міських рад, їх виконавчих комітетів, відповідних сільських, селищних, міських голів;

  • можуть затвердити тимчасову структуру виконавчих органів відповідної сільської, селищної, міської ради (для працівників, посади яких не включені до тимчасових штатних розписів, оголошується простій або здійснюється їх переведення на рівнозначну чи нижчу посаду);

2) апарати відповідних рад та їх виконавчі комітети, інші виконавчі органи (з урахуванням абзацу третього пункту 1 частини другої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»), комунальні підприємства, установи та організації відповідних територіальних громад підпорядковуються начальникам відповідних військових адміністрацій.

16 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла постанову № 2779-IX «Про перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області». Вищеназване місто нею перейменовано на місто Звягель. Також парламент постановою № 2780-IX перейменував Новоград-Волинський район на Звягельський.

16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстраційний № 6504 від 05.01.2022 року) та доручила Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підготувати його за скороченою процедурою до розгляду в другому читанні.

15 листопада 2022 року Кабінетом Міністрів прийнято постанову № 1289 «Про внесення змін до Положення про Пенсійний фонд України». Нею розширено повноваження Пенсійного фонду України. Він тепер буде відповідальний не лише за реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення, надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, але й за загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійне захворювання, які спричинили втрату працездатності.

15 листопада 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1286 «Про реалізацію експериментального проекту із створення, впровадження та забезпечення функціонування Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови інфраструктури». Цією постановою започатковано реалізацію протягом двох років вищеназваного експериментального проекту щодо функціонування інформаційно-комунікаційної системи, призначеної для автоматизації планування фінансування робіт з відновлення та/або відбудови об’єктів інфраструктури транспорту, а також моніторингу процесу відновлення та/або відбудови об’єктів інфраструктури транспорту (проектування, публічні закупівлі, будівництво, реконструкція, капітальний чи поточний ремонт, інші будівельні та відновлювальні роботи, введення в експлуатацію відбудованих об’єктів інфраструктури транспорту тощо) та використання фінансових ресурсів. Цією постановою також затверджено «Порядок реалізації експериментального проекту із створення, впровадження та забезпечення функціонування Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови інфраструктури».

15 листопада 2022 року Кабінетом Міністрів прийнято постанову № 1281 «Деякі питання виконання Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей». Цією постановою затверджено:

  • «Положення про Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України»;

  • «Порядок призначення та виплати допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членам їх сімей»;

  • «Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України».

15 листопада 2022 року Кабінетом Міністрів прийнято постанову № 1279 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення об’єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури – 2». Джерелом формування субвенції є кошти позики, залучені Україною від Міжнародного банку реконструкції та розвитку відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 26 травня 2014 р. № 8391-UA. Розпорядниками/одержувачами субвенції за місцевими бюджетами (кінцевими бенефіціарами) є підприємства, установи та організації комунальної форми власності, визначені рішенням відповідної місцевої ради або військової адміністрації (у разі її утворення) про такий бюджет. Одержувачі субвенції визначаються з урахуванням критеріїв, визначених у постанові Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2002 р. № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ».

Умовами надання субвенції є:

  • належність до комунальної форми власності об’єкта, на фінансування якого спрямовується субвенція;

  • спрямування субвенції на створення, приріст або оновлення основних фондів комунальної власності;

  • спроможність подальшого утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів основних фондів комунальної власності, придбання яких фінансується за рахунок субвенції;

  • заборона за рахунок субвенції купівлі або приватизації землі, будівель, приміщень;

  • недопущення будь-якого подвійного фінансування одних і тих же витрат, зокрема за рахунок коштів, наданих Міжнародним банком реконструкції та розвитку, іншими донорами, коштів державного чи місцевих бюджетів;

  • недопущення використання субвенції для погашення штрафних санкцій, що нараховуються за порушення умов договорів.

15 листопада 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 1024-р «Про затвердження плану заходів із створення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112».

14 листопада Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції) оприлюднило роз’яснення щодо того, чи можна отримати допомогу внутрішньо переміщеної особи на новонароджену дитину. На думку Мінреінтеграції України, якщо переселенець перемістився після 24 лютого 2022 року з населеного пункту в районі воєнних (бойових) дій, окупації, оточення й оформив довідку внутрішньо переміщеної особи, то не лише він, але й навіть його новонароджений малюк має право на отримання такого статусу. На основі цієї довідки можна подати заяву про виплату допомоги на проживання для своєї дитини.

14 листопада 2022 року Міністерство розвитку громад та територій України винесло на громадське обговорення проект постанови уряду «Про затвердження Переліку витрат та/або втрат, понесених внаслідок воєнних дій та з метою запобігання настанню гуманітарних кризових ситуацій, а також Порядку та умов їх розрахунку та затвердження». Проект постанови уряду спрямований на визначення переліку витрат та/або втрат підприємств теплопостачання, що виникли внаслідок воєнних дій, які підлягатимуть компенсації за рахунок коштів державного бюджету, а також механізм їх розрахунку, розгляду та затвердження.
Зауваження та пропозиції приймаються до 29 листопада на електронну адресу: BondarchukYaA@minregion.gov.ua. Консультації з питання, що винесено на обговорення, надаються за телефоном (044) 284-06-69. Відповідальні особи: Кравченко Наталія, Бондарчук Ярослава.

Державна податкова служба України оприлюднила інформаційний лист № 7/2022 щодо особливостей оподаткування податком на прибуток операцій з надання благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги під час воєнного стану, пов’язаної з потребою забезпечення оборони держави.

11 листопада 2022 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 1261 «Про внесення змін до пункту 3 особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування». Нею запроваджено виключення із застосування пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про публічні закупівлі» у разі здійснення закупівлі товару (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), включеного до переліку товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій хвороби COVID-19, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затвердженого постановою уряду від 20 березня 2020 р. № 224.

9 листопада 2022 року прийнято постанову Кабміну № 1260 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита». Уряд розширив список імпортних товарів, які можна завозити в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ, включивши до нього електрогенераторні установки; трансформатори; акумулятори електричні літій-іонні тощо.

8 листопада 2022 року постановою Кабміну №1256 «Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки» затверджено «Порядок використання коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки». Військовим адміністраціям, виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у містах рад, закладам освіти і науковим установам рекомендовано організувати роботу із задоволення потреб освіти і науки відповідно до цього Порядку та щомісяця інформувати Міністерство освіти і науки України про здійснення заходів щодо задоволення потреб освіти і науки та використання таких коштів.

11 листопада 2022 року Міністерство розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон) винесло на громадське обговорення проект постанови уряду «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва».
Проєктом постанови пропонується змінити назви фахівців що мають право здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель, обстеження технічних установок, зміни назви та функціоналу електронного кабінету енергоаудитора, у зв’язку зі зміною назви такого фахівця та поєднання в ньому функцій з сертифікації енергетичної ефектинвості та обстеження технічних установок. Окрім того, у зв’язку з поєднанням функцій з сертифікації енергетичної ефектинвості та обстеження технічних установок, проектом акта передбачено виключення положень щодо електронного кабінету фахівця з обстеження інженерних систем. Також проект постанови регламентує порядок обмеження та відновлення доступу до кабінету енергоаудитора будівель за результатами здійснення незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів та звітів про результати обстеження технічних установок.
Зауваження та пропозиції приймаються до 26 листопада 2022 року на електронну пошту ObidnykAO@minregion.gov.ua. Консультації з питання, що винесено на обговорення, надаються за телефоном (044) 207-18-43 Обідником Артуром Олександровичем.

8 листопада Мінрегіон виніс на громадське обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей сплати плати за землю».
Проєктом Закону пропонується змінити підхід щодо надання пільг із плати за землю. Законопроектом пропонується надавати пільги зі сплати плати на землю лише щодо не придатних до використання земельних ресурсів унаслідок війни. В усіх інших випадках пропонується відновлення сплати зазначеного місцевого податку, що дозволить поступово збільшувати фінансові ресурси громад, які суттєво знизилися під час воєнного стану.
Зауваження та пропозиції приймаються до 29 листопада 2022 року на електронну пошту ArseniukTA@minregion.gov.ua. Консультації з питання, що винесено на обговорення, надаються за телефоном (044) 590-47-81 пані Тетяною Арсенюк.

10 листопада 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з Програмою «U-LEAD з Європою» презентували результати дослідження «Стратегічний аналіз корупційних ризиків у дошкільній та загальній середній освіти». У документі детально описано 35 корупційних ризиків у чотирьох основних процесах управління загальною середньою та дошкільною освітою, зокрема, у сфері фінансування закладів освіти; призначення їх керівників; адміністрування ними та здійснення освітнього процесу. Експерти також проаналізували корупціогенні фактори у 10 нормативно-правових актах, які регулюють цю сферу освіти та розробили рекомендації, що будуть корисними для батьків, громадськості, закладів освіти, органів влади й місцевого самоврядування, Міністерства освіти і науки України. З результатами дослідження можна ознайомитися за цим посиланням.

4 листопада Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час» (реєстр. номер законопроекту № 7687).
Ним внесено зміни до ст.25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» й тепер зазначено, що бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;

  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Віднесення суб'єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Такі військовозобов'язані не підлягатимуть прийняттю на службу у військовому резерві.

Порядок та організація бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягатимуть бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначатимуться цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Під час дії воєнного стану бронювання військовозобов’язаних може також здійснюватися за списком військовозобов’язаних, поданим у встановленому КабМіном порядку відповідним органом.

То ж Кабінет Міністрів України повинен у двомісячний строк привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону України та оновити, зокрема, свою постанову від 03 березня 2022 року №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень» (реєстр. номер законопроекту №8035).
Цим законом внесені зміни до Бюджетного кодексу України, зокрема ним:

  • встановлено нові вимоги до визначення загального обсягу місцевого боргу та гарантованого Автономною Республікою Крим, обласною радою чи міською територіальною громадою боргу;

  • унормовано відносини щодо зарахування до загального фонду державного бюджету єдиного податку, платником якого є електронний резидент;

  • спрощено механізм розподілу та зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та з ввезеного на митну територію України пального;

  • упорядковано порядок залучення та спрямування грантів від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій на бюджетну підтримку до державного бюджету, а також надходжень в рамках програм бюджетної підтримки Європейського Союзу;

  • спрощено процедуру залучення до державного бюджету позик від Європейського Союзу на підставі відповідних міжнародних договорів у період дії воєнного стану;

  • надано право Кабінету Міністрів України в умовах воєнного стану визначати основні умови правочинів з державним боргом;

  • унормовано окремі відносини щодо зміни бюджетних призначень головних розпорядників коштів державного бюджету, що належать до сектору безпеки і оборони.

 

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (реєстр. номер законопроекту №8000).
Доходи проекту державного бюджету на 2023 рік передбачено у сумі 1 трлн 330 млрд. грн, у тому числі доходи загального фонду – 1 трлн 173 млрд. грн.. та доходи спеціального фонду – 156 млрд. грн. Дефіцит Державного бюджету України становитиме 20,6 % від ВВП. Його планують профінансувати за рахунок збільшення зовнішніх запозичень. Видатки державного бюджету становитимуть 2 трлн 640 млрд. грн, у тому числі загального фонду – 2 трлн 312 млрд. грн. та спеціального фонду – 328 млрд. грн.

Загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2023 рік передбачений у обсязі 605,1 млрд грн, у тому числі:

  • доходи місцевих бюджетів – 420,9 млрд. грн;

  • трансферти з державного бюджету – 184,2 млрд. грн.

Окрім звичного набору трансфертів у 2023 році місцеві бюджети отримають додаткову дотацію на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях, тимчасово окупованих та інших територіях України у обсязі 23,9 млрд. грн. Окрім того, у складі державного бюджету передбачені окремі програми, кошти яких будуть спрямовані зокрема і на підтримку місцевого самоврядування, серед яких Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (35,5 млрд. грн.) та Державний фонд регіонального розвитку (2 млрд. грн.).

 

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» (реєстр. номер законопроекту №8045).
Цим законом, зокрема, скасовано необхідність отримувати згоду контролюючого органу на відчуження у процесі приватизації державного або комунального майна у складі єдиного (цілісного) майнового комплексу державного або комунального підприємства, якщо договором купівлі-продажу об’єкта приватизації передбачено зобов’язання покупця щодо погашення у повному обсязі суми податкового боргу, у зв’язку з яким виникло право податкової застави, не пізніше шести календарних місяців з дати переходу права власності на об’єкт приватизації. При цьому таке майно не звільняється з податкової застави до повного погашення податкового боргу його покупцем.

 

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла постанови № 2706-IX, № 2705-IX, № 2704-IX та № 2703-IX про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у окремих громадах Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей (перелік населених пунктів вказаний у постановах) повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».
Нею передбачено, що у період дії воєнного стану в Україні та 30 днів після його припинення чи скасування:

1) начальники цих військових адміністрацій:

  • крім повноважень, віднесених до їх компетенції Законом України «Про правовий режим воєнного стану», здійснюють повноваження відповідних сільських, селищних, міських рад, їх виконавчих комітетів, відповідних сільських, селищних, міських голів;

  • можуть затвердити тимчасову структуру виконавчих органів відповідної сільської, селищної, міської ради (для працівників, посади яких не включені до тимчасових штатних розписів, оголошується простій або здійснюється їх переведення на рівнозначну чи нижчу посаду);

2) апарати відповідних рад та їх виконавчі комітети, інші виконавчі органи (з урахуванням абзацу третього пункту 1 частини другої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»), комунальні підприємства, установи та організації відповідних територіальних громад підпорядковуються начальникам відповідних військових адміністрацій.

 

Постановою КабМіну від 4 листопада 2022 року № 1242 «Про реалізацію експериментального проекту щодо формування та застосування єДокумента про освіту» започатковано реалізацію дворічного експериментального проекту щодо формування та застосування єДокумента про освіту. Тепер у додатку «Дія» відображатимуться наступні документи:

  • про базову середню освіту;

  • про повну загальну середню освіту;

  • про професійну (професійно-технічну) освіту;

  • про фахову передвищу освіту;

  • про вищу освіту.

Постановою КабМіну від 4 листопада 2022 року № 1240 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» змінено порядок забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану. Відтепер, зокрема, безкоштовні продуктові набори з продуктів тривалого зберігання від держави зможуть отримувати й ті внутрішньо переміщені особи, що мають, відповідно до законодавства, право на отримання грошової допомоги за рахунок коштів держбюджету або у рамках допомоги від міжнародних організацій.

 

4 листопада 2022 року Урядом прийнято постанову № 1239 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».
Внесені зміни спрямовані на спрощення організації бюджетного процесу на територіях, котрі після 24 лютого 2022 року тимчасово непідконтрольні українській владі, тимчасово окуповані, або на яких ведуться бойові дії, а також удосконалюють організацію роботи учасників бюджетного процесу на місцевому рівні у період дії воєнного стану. Зокрема, зазначеною постановою:

  • визначено спрощені умови виконання бюджетних повноважень військовими адміністраціями населених пунктів, обласними, районними та Київською міською військовою адміністраціями;

  • надано право начальникам військових адміністрацій населених пунктів у період дії воєнного стану на територіях, які після 24 лютого 2022 року є тимчасово непідконтрольними українській владі, тимчасово окупованими або на яких ведуться бойові дії, здійснювати повноваження місцевих фінансових органів, у разі неможливості їх функціонування;

  • врегульовано процедуру погодження проектів рішень про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту.

 

1 листопада 2022 року Урядом прийнято постанову № 1228 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 р. № 35 «Про затвердження Порядку консервації земель» і від 2 лютого 2022 р. № 86 «Про затвердження Правил розроблення робочих проектів землеустрою».
Цією постановою, зокрема, оновлено порядок консервації земель у тому числі й щодо земель комунальної власності. Консервація таких земель здійснюватиметься за рішенням органів місцевого самоврядування, що здійснюють розпорядження земельними ділянками комунальної власності відповідно до повноважень, визначених у статті 122 Земельного кодексу України. Таке рішення вони можуть приймати за власною ініціативою, або за поданням територіальних органів Держгеокадастру та/або територіальних органів Держекоінспекції. Рішення уповноважених органів про консервацію земель комунальної власності може прийматися за їх власною ініціативою на підставі:

  • матеріалів, отриманих за результатами проведення інвентаризації земель;

  • схем (карт), складених за результатами робіт із районування земель;

  • технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення;

  • містобудівної документації, затвердженої в установленому законодавством порядку;

  • відомостей Державного земельного кадастру;

  • матеріалів Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель;

  • регіональних програм використання та охорони земель.

Також внесено відповідні зміни до розділу IV «Робочі проекти землеустрою щодо консервації земель» Правил розроблення робочих проектів землеустрою, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2022 р. № 86.

 

Розпорядженням Кабміну від 04 листопада 2022 року № 994-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету з метою покриття витрат за липень 2022 р. закладів, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форми власності, закладів освіти приватної форми власності» виділено понад 34 млн. грн. компенсації громадам комунальних витрат на безкоштовне розміщення внутрішньо переміщених осіб.

22.04.2024
Нова Програма підтримки: «Розробка Статуту територіальної громади»
Бажаєте унормувати відносини з громадськістю та посилити взаємодію з жителями? Маєте необхідність врегулювати інструменти локальної демократії на місцевому рівні? Прагнете відкрито, прозоро і дієво залучати жителів до прийняття рішень на місцевому рівні? Долучайтеся до Програми підтримки від «U-LEAD з Європою»!
#навчальні програми
#законодавство
#омс
#анонси
Перейти
17.04.2024
Підтримати і допомогти: повноваження ОМС в реалізації ветеранської політики
Сформувати комплексний підхід у підтримці ветеранів/ветеранок та їх сімей, вибудовувати якісну ветеранську політику, організувати системну роботу у наданні послуг ветеранам та їх родинам на належному рівні – ці завдання вимагають від ОМС значних людських, фінансових та організаційних ресурсів. Експерти U-LEAD розповіли, як ефективно впроваджувати цю політику в громаді.
#війна
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
11.04.2024
Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»
Ветеран — не «клеймо» з купою питань, які ніхто не знає як вирішувати, а почесний статус, шанобливе ставлення та реальна підтримка. Еволюцію від першого до другого, цивілізованого підходу, зараз проходить чи не кожна громада в Україні. Фастівська громада здолала шлях від волонтерських ініціатив до комплексних змін у ветеранській політиці.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
31.03.2024
Правовий куточок. Березень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.03.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.03.2024
Діти і війна: як громадам забезпечити належний догляд і опіку?
Експерти U-LEAD систематизували інформацію щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дітей, а також розповіли про основні функції органу опіки та піклування під час воєнного стану.
#війна
#безпека
#законодавство
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
29.02.2024
Правовий куточок. Лютий 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 29.02.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
22.01.2024
Найпопулярніші матеріали U-LEAD за 2023
Ми у редакції сайту «U-LEAD з Європою» щиро радіємо кожному перегляду. Ми хочемо, щоб наші читачі отримували всю необхідну інформацію про можливості, які надає Програма U-LEAD, бачили приклади історій успіху, корисних практик та ефективної співпраці між громадами, і переймали ці приклади.
#дайджест
#новини
Перейти
31.01.2024
Правовий куточок. Січень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.01.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
31.12.2023
Правовий куточок. Грудень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.12.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
27.11.2023
Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС?
Про роз’яснення змін для ОМС з набранням чинності Закону України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
#законодавство
#боротьба з корупцією
Перейти
30.11.2023
Правовий куточок. Листопад 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.11.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
17.11.2023
Деколонізація топонімії: громади мають реалізувати її до січня 2024 року
Як саме органи місцевого самоврядування мають виконувати Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
#дерусифікація
#новини
#законодавство
Перейти
31.10.2023
Правовий куточок. Жовтень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.10.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Правовий куточок. Вересень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.09.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
05.09.2023
Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти "водними ресурсами"
Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися учасники обговорення "Кава з експертами", яке відбулося на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
#новини
#законодавство
Перейти
05.09.2023
Інфографіки: розробка планів відновлення
Експерти U-LEAD проаналізували законодавство та підготували для вас інфографіки, які зображають етапи й терміни планів відновлення, складові цих планів та хто їх розробляє.
#відбудова
#законодавство
Перейти
28.08.2023
Громади та експерти U-LEAD розібрали новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами
Під час заходу у форматі «Кава з експертами» громади Полтавщини, Харківщини та Черкащини обговорили з експертами Програми U-LEAD з просторового планування та управління природними ресурсами новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами та підходи до управління водними ресурсами.
#новини
#законодавство
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
31.07.2023
Правовий куточок. Липень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.07.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
30.06.2023
Правовий куточок. Червень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.06.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
04.07.2023
Набуває чинності закон «Про управління відходами»
Фахівці U-LEAD пропонують вам інфографіку, присвячену пов'язаним змінам, вимогам та обов'язкам до органів місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
Правовий куточок. Травень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.05.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
30.04.2023
Правовий куточок. Квітень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.04.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
27.03.2023
Новий закон дав громадам додаткові інструменти у сфері пожежної охорони
U-LEAD ознайомлює зі змінами у законодавсті та пояснює їхнє значення.
#новини
#законодавство
#добровільні пожежні бригади
Перейти
27.03.2023
Правовий куточок. Березень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 27.03.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
28.02.2023
Правовий куточок. Лютий 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 28.02.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
27.02.2023
Про території, де можна не сплачувати деякі види податків - розмова з експертами на Харківщині
Регіональний офіс Програми спільно з Головним управлінням ДПС у Харківській області організував інформаційну сесію для понад 40 громад.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD у партнерстві Державною податковою службою роз’яснюють громадам законодавчі новації
Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
01.02.2023
Законодавча підтримка: громади можуть створювати місцеві та добровільні пожежні охорони
Про останні зміни у законодавстві, організацію та забезпечення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів у нашому матеріалі.
#добровільні пожежні бригади
#новини
#законодавство
Перейти
26.01.2023
Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини
Інтерв'ю з пані Мануелою Зьоллер-Вінклер, колишньою державною секретаркою, міжнародною експерткою проєкту «U-LEAD з Європою»
#законодавство
#реформа місцевого самоврядування
#німеччина
Перейти
31.01.2023
Правовий куточок. Січень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.01.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
31.12.2022
Правовий куточок. Грудень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.12.2022.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
31.10.2022
Правовий куточок. Жовтень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.10.2022.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальні програми #навчальні програми #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи