Правовий куточок. Серпень 2024
Правовий куточок. Серпень 2024

Дата: 31.08.2024

Автор: Володимир Божко, Василь Поліщук

Фото: "Depositphotos"

Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.08.2024 р.

Ви читаєте Правовий Куточок за серпень 2024 року. Можливо, Ви шукаєте оновлення законодавства за липень. Якщо так — проходьте за цим посиланням.

 

20 серпня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» № 3894-IX.

Відповідно до цього Закону на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, які одночасно відповідають таким критеріям:

  • знаходяться в державі, яка визнана такою, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України;
  • прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

Діяльність в Україні Російської православної церкви заборонена.

Рада національної безпеки і оборони України застосовуватиме обмежувальні заходи до іноземних релігійних організацій, діяльність яких в Україні заборонена відповідно до статті 3 цього Закону, в порядку, встановленому Законом України «Про санкції».

Закон набирає чинності із 23 вересня 2024 року.

 

10 серпня набрав чинності Закон України № 3870-IX «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану» від 17 липня 2024 року.

Цим Законом удосконалено процедуру призначення старости та утворення старостинських округів. То ж тепер, в умовах воєнного стану:

  • громадське обговорення кандидатури старости не проводиться;
  • староста затверджується місцевою радою на строк її повноважень за пропозицією сільського, селищного, міського голови на відкритому засіданні;
  • кандидатура старости може бути внесена на розгляд місцевої ради не менш як половиною депутатів від загального складу відповідної ради, якщо рада не підтримала дві кандидатури старости, запропоновані сільським, селищним, міським головою;
  • cільський, селищний, міський голова може одноосібно призначити старосту у разі, якщо місцевою радою не підтримано три кандидатури старости поспіль, або якщо сесії місцевої ради не проводяться без поважних причин понад три місяці;
  • у виключних випадках (їх вичерпний перелік зазначений у підпункті 6 пункту 11-3 Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») сільський, селищний, міський голова призначає тимчасово виконуючого обов’язки старости на час відсутності такого старости.

 

30 серпня Кабінет Міністрів України (далі – КМУ) прийняв постанову № 989 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам». Цією постановою, зокрема, продовжено виплати вищеназваної допомоги до лютого 2025 року, але звужено коло осіб, котрі включаються до складу сім’ї внутрішньо переміщеної особи за рахунок наступних категорій осіб:

  • котрі не проживають разом із отримувачами та не пов’язані з ними спільним побутом, що підтверджено документально, або сплачують аліменти;
  • котрі зникли безвісти/перебувають у полоні або за кордоном/депортовані за межі України;
  • котрі перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • котрі призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
  • котрі беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі збройної агресії Російської Федерації у складі Збройних Сил України, інших військових формувань.

То ж тепер у разі зменшення кількості членів сім’ї, котрі отримують допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам, її розмір буде перерахований починаючи із того місяця, в якому надійшли відповідні відомості до органу соціального захисту населення або подано заяву уповноваженим представником такої сім’ї. Таку заяву можна подати засобами поштового/електронного зв’язку, але із накладенням електронного підпису. Натомість якщо змін у складі сім’ї не відбулося, то для продовження отримання такої допомоги додаткову заяву подавати не потрібно.

 

30 серпня КМУ прийняв постанову № 990 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 12 березня 2024 р. № 284». Цією постановою змінено наступні постанови Уряду:

  • № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12 жовтня 2022 р.;
  • № 284 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення» від 12 березня 2024 р.

Цією постановою розширено, зокрема, перелік документів, котрі є підставою для здійснення компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за гуманітарне розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення задля відновлення сільськогосподарського виробництва на таких ділянках.

 

27 серпня КМУ прийняв постанову № 987 «Деякі питання забезпечення переговорного процесу про вступ України до Європейського Союзу». Відповідно до цієї постанови Уряду:

  • утворено Міжвідомчу робочу групу з питань забезпечення переговорного процесу про вступ України до Європейського Союзу та адаптації законодавства України до права Європейського Союзу;
  • затверджено «Положення про Міжвідомчу робочу групу з питань забезпечення переговорного процесу про вступ України до Європейського Союзу та адаптації законодавства України до права Європейського Союзу»;
  • сформовано персональний склад 36 робочих груп щодо підготовки переговорних позицій України під час переговорів з Європейським Союзом щодо укладення Угоди про вступ України до Європейського Союзу за відповідними розділами переговорної рамки Європейського Союзу. Зокрема, у робочу групу з питань регіональної політики та координації структурних інструментів.

 

23 серпня КМУ прийняв постанову № 975 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1477 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2024 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації».

Цією постановою Уряду затверджено розподіл додаткової дотації з державного бюджету між бюджетами окремих територіальних громад на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, котрі зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, на 2024 рік в обсязі майже 350 млн. грн.

 

23 серпня КМУ прийняв постанову №968 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо зменшення обігу паперових документів для надання деяких видів державної соціальної підтримки». Цією постановою внесені зміни до низки актів Уряду, котрі регламентують порядок надання різноманітних видів державної соціальної допомоги (наприклад, призначення державної допомоги сім’ям з дітьми; державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях; державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, у тому числі з інвалідністю, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу; тощо), відповідно до якої:

  • призначення всіх цих соціальних допомог тепер здійснюватиметься із додержанням вимог Закону України «Про адміністративну процедуру»;
  • заяви щодо призначення таких соціальних допомог будуть прийматися виключно в разі надіслання їх із використанням засобів поштового зв’язку або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, через інтегровані із ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний вебпортал електронних послуг);
  • якщо для отримання державної соціальної допомоги заявнику необхідно подати документи, що містяться в інформаційно-комунікаційних системах (або якщо такі документи можуть бути отримані чи підтверджені шляхом електронної інформаційної взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами та публічними електронними реєстрами органів державної влади), такі документи заявником не подаються, а в заяві зазначаються відомості, необхідні для верифікації такого заявника та отримання даних з відповідних реєстрів і надання йому відповідної державної соціальної допомоги.

 

23 серпня КМУ прийняв постанову № 967 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Цією постановою:

  • внесені зміни до «Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником;

  • затверджено у новій редакції форми повідомлення про прийняття на роботу та припинення трудового договору із працівником.

 

23 серпня КМУ прийняв постанову № 964 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сфері управління відходами». Цією постановою внесені зміни до наступних актів Уряду:

  • «Порядку виконання робіт з демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 474;
  • «Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1073 «Про затвердження Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»;
  • «Порядку поводження з побутовими відходами в особливих умовах», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2023 р. № 625 «Деякі питання поводження з побутовими відходами в особливих умовах;
  • «Порядку віднесення речовин або предметів до побічних продуктів», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 р. № 1214 «Деякі питання віднесення речовин або предметів до побічних продуктів»;
  • «Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 р. № 1328.

 

23 серпня КМУ прийняв постанову № 957 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам».

Цією постановою до 30 квітня 2025 року продовжено застосування чинної спеціальної пільгової ціни на газ для виробників тепла й побутових споживачів.

 

20 серпня КМУ прийняв постанову № 954 «Деякі питання розподілу обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, на 2024 рік».

Цією постановою затверджено розподіл вищеназваної додаткової дотації між бюджетами окремих територіальних громад Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей на 2024 рік в обсязі понад 5 млрд. грн.

 

20 серпня КМУ прийняв постанову № 952 «Про реалізацію експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні». Цією постановою:

  • започатковано реалізацію із 2 вересня 2024 року експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні»;
  • затверджено «Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» та «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги».

Для участі в цьому проекті українські виробники та продавці мають відповідати встановленим вимогами та подати заяву про приєднання до реалізації експерименту засобами Порталу «Дія».

Для участі в експериментальному проекті покупцю необхідно:

  • подати заяву про участь в експериментальному проекті до уповноваженого комерційного банку (із яким державне підприємство «ДІЯ» укладе договір про інформаційну взаємодію);
  • відкрити у цьому банку спеціальний рахунок для зарахування кешбеку;
  • встановити мобільний додаток Порталу «Дія» та обрати в ньому послугу «Кешбек «Зроблено в Україні»;

Кешбек нараховуватиметься в розмірі 10 % від вартості товарів українського виробництва, придбаних покупцем у попередньому місяці. Сума кешбеку одному покупцю за придбані у попередньому місяці товари українського виробництва не може перевищувати 3000 гривень.

Постановою також визначено перелік послуг, на які може бути витрачено кошти, отримані в якості кешбеку.

 

16 серпня КМУ прийняв постанову № 951 «Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період». Цією постановою:

  • визначено, що повістка військовозобов’язаним може формуватися або за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, або оформлюватися на бланку, який заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • встановлено вимоги до повістки, котра формуватиметься за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • зазначено, що повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, можуть:
    1) друкуватися централізовано і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
    2) друкуватися та вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення у роздрукованому вигляді;
  • затверджено зразки повісток.

Принагідно нагадуємо, що відповідно до статей 1 та 18 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», виконавчі органи сільських, селищних, міських рад під час мобілізації здійснюють в установленому порядку своєчасне оповіщення (тобто вручення (надсилання) повісток громадянам).

 

16 серпня КМУ прийняв постанову № 936 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200 «Про затвердження Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю». Цією постановою внесені зміни до вищеназваного Порядку задля забезпечення населення засобами радіаційного та хімічного захисту на випадок застосування ядерної та інших видів зброї масового ураження проти України в умовах воєнного стану та виникнення надзвичайної ситуації на радіаційно та хімічно небезпечних об’єктах у мирний час та особливий період.

На випадок застосування ядерної та інших видів зброї масового ураження проти України в умовах воєнного стану наступні категорії населення органами місцевого самоврядування завчасно мають бути забезпечені наступними засобами радіаційного та хімічного захисту:

  • засобами індивідуального захисту органів дихання від бойових отруйних речовин:

    • непрацююче населення (особи з інвалідністю I та II груп, осіб, які отримують пенсію за віком або на пільгових умовах, дітей до 16 років);

    • працівники органів місцевого самоврядування;

    • працівники суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту;

  • одягом спеціальним захисним, приладами радіаційної розвідки і дозиметричного контролю, приладами хімічної розвідки і контролю:

    • працівники суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту

  • респіраторами:

    • працівники суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту;

    • працівники органів місцевого самоврядування.

На випадок виникнення надзвичайної ситуації на радіаційно та хімічно небезпечних об’єктах у мирний час та особливий період наступні категорії населення органами місцевого самоврядування завчасно забезпечується такими засобами радіаційного та хімічного захисту:

  • засобами індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин:

    • непрацююче населення, яке проживає у прогнозованих зонах хімічного забруднення;

    • працівники суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту;

    • працівники органів місцевого самоврядування, які працюють у зоні можливого хімічного забруднення.

  • одягом спеціальним захисним, приладами хімічної розвідки і контролю:

    • працівники суб’єктів господарювання, які призначаються до складу територіальних формувань та територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту і не входять до складу об’єктових формувань та об’єктових спеціалізованих служб цивільного захисту.

Видача населенню засобів радіаційного та хімічного захисту здійснюється безоплатно. Видані засоби поверненню не підлягають.

 

16 серпня КМУ прийняв постанову № 930 «Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період». Відповідно до цієї постанови:

  • змінено порядок оформлення відстрочки військовозобов’язаним, котрі зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю I чи II групи, тощо;
  • затверджено нову форму «Заяви про відстрочку» та «Акту про встановлення факту здійснення особою постійного догляду».

Принагідно нагадуємо, що встановлення факту здійснення військовозобов’язаним постійного догляду за вищеназваними особами здійснюється постійно діючими комісіями, котрі утворюються виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад (відповідно до пункту 61 «Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»).

 

13 серпня КМУ прийняв постанову № 940 «Про внесення змін до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки». Цією постановою «Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки» викладено у новій редакції.

Стратегічною метою державної регіональної політики проголошено посилення соціально-гуманітарної, економічної, просторової згуртованості України, підвищення рівня безпеки і добробуту громадян шляхом задоволення потреб регіонів та територіальних громад у відновленні інфраструктури та модернізації економіки за принципом «краще, ніж було», ефективного використання внутрішнього потенціалу територій, розвитку системи демократичного, децентралізованого та інклюзивного багаторівневого врядування.

 

13 серпня КМУ прийняв постанову № 923 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України». Цією постановою внесені зміни до наступних актів Уряду:

  • постанови від 21 серпня 2013 р. № 616 «Про затвердження Положення про добровільні формування цивільного захисту»;
  • «Порядок утворення, завданнях та функціях формувань цивільного захисту», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2013 р. № 787;
  • «Положення про єдину державну систему цивільного захисту», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 9 січня 2014 р. № 11;
  • постанови від 11 березня 2015 р. № 101 «Про затвердження типових положень про функціональну і територіальну підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту»;
  • «Положення про спеціалізовані служби цивільного захисту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 р. № 469;
  • «Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1052;
  • «Порядок розроблення планів діяльності єдиної державної системи цивільного захисту», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 626.

То ж тепер якщо окрема територіальна громада не матиме достатніх коштів чи засобів для утворення й забезпечення функціонування територіального формування цивільного захисту, функціонування такого формування можна буде забезпечувати на підставі договору про співробітництво кількох громад.

Матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності територіальних формувань цивільного захисту під час проведення відновлювальних робіт здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також добровільних пожертвувань юридичних і фізичних осіб, інших не заборонених законодавством джерел.

Для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій органами місцевого самоврядування розробляються відповідні плани реагування на можливі надзвичайні ситуації на території територіальної громади.

 

13 серпня КМУ прийняв постанову № 915 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088». Цією постановою внесені зміни до наступних актів Уряду:

  • постанови від 14 січня 2015 р. № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам»;
  • постанови від 27 грудня 2017 р. № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».

То ж тепер освітня субвенція в частині оплати простою покриватиме видатки на оплату праці виключно тих педагогічних працівників закладів освіти та інклюзивно-ресурсних центрів, які перебувають на території України. Тому для отримання субвенції на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яким оголошено простій, розпорядники субвенції щомісяця до 10 числа мають подати відомості про фактичну кількість таких педагогічних працівників, котрі до того ж перебувають на території України.

 

9 серпня КМУ прийняв постанову № 925 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». Відповідно до внесених змін нерезиденти (іноземні компанії, організації), які провадять в Україні діяльність виключно через постійні представництва, у період воєнного стану можуть набувати право на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками без отримання ліцензії на будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками. Така їхня діяльність має здійснюватися на підставі декларації про провадження господарської діяльності нерезидентом, в якій зазначається перелік відомостей, вказаних у Додатку 1-1 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314 (в редакції постанови Уряду № 925).

 

9 серпня КМУ прийняв постанову № 914 «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році». Цією постановою змінено порядок оплати за надані медичні послуги закладу охорони здоров’я, медичні працівники якого та майно передається в оперативне управління іншому закладу охорони здоров’я.

 

9 серпня КМУ прийняв постанову №911 «Деякі питання проведення евакуаційних заходів та ефективного реагування на масове переміщення населення». Цією постановою:

  • оновлено «Порядок проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841.
  • затверджено «Типове положення про координаційний штаб з проведення евакуаційних заходів та ефективного реагування на масове переміщення населення» (далі – Координаційний штаб).

Координаційний штаб є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним для сприяння міжвідомчій координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, військових формувань, утворених відповідно до законів, громадських об’єднань з питань організації та проведення евакуації населення та ефективного реагування на масове переміщення населення, співпраці та об’єднання ресурсів.

Координаційний штаб може утворюватися:

  • на державному рівні - Кабінетом Міністрів України;
  • на регіональному рівні – обласними держадміністраціями (військовими адміністраціями);
  • на місцевому рівні - райдержадміністраціями (військовими адміністраціями).

 

9 серпня КМУ прийняв постанову № 909 «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо запровадження Містобудівного кадастру на державному рівні». Цією постановою започатковано реалізацію експериментального проекту щодо формування єдиного підходу до державного регулювання планування територій, спрощення механізму, забезпечення доступності та прозорості прийняття рішень державними органами та органами місцевого самоврядування щодо створення, оновлення, погодження та затвердження містобудівної документації, у тому числі шляхом запровадження інтегрованої інформаційної системи Містобудівного кадастру на державному рівні.

Цією постановою затверджено:

  • «Порядок реалізації експериментального проекту щодо запровадження Містобудівного кадастру на державному рівні»;
  • «Порядок ведення Містобудівного кадастру на державному рівні під час реалізації експериментального проекту щодо запровадження Містобудівного кадастру на державному рівні».

Органам місцевого самоврядування рекомендовано:

  • отримати доступ до електронних кабінетів користувача Містобудівного кадастру на державному рівні для уповноважених посадових осіб органів місцевого самоврядування (протягом одного місяця з дня початку функціонування Містобудівного кадастру);
  • внести до Містобудівного кадастру на державному рівні чинну містобудівну документацію для відповідної території, згідно з вимогами «Порядку ведення Містобудівного кадастру на державному рівні» (протягом шести місяців з дня початку функціонування Містобудівного кадастру).

То ж тепер надання містобудівних умов та обмежень, будівельного паспорта забудови земельної ділянки уповноваженими органами містобудування та архітектури здійснюватиметься за умови внесення відповідної містобудівної документації до Реєстру містобудівної документації Містобудівного кадастру на державному рівні.

 

6 серпня КМУ прийняв постанову № 895 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 і від 10 травня 2022 р. № 584». Цією постановою внесені зміни до наступних постанов Уряду:

  • № 1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 7 вересня 1998 р.;
  • № 584 «Про навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів у період воєнного стану в Україні» від 10 травня 2022 р..

Відповідно до внесених змін розширено перелік документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, для державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів. То ж тепер такими документами також є:

  • декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, котра оформлена відповідно до додатка 1 до «Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2023 р. № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану»;
  • акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 2 (для державної реєстрації транспортних засобів, що ввезені на митну територію України як гуманітарна допомога, на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, набувачем гуманітарної допомоги).

Відповідно до внесених змін, для державної реєстрації транспортних засобів у вигляді легкових автомобілів, ввезених на митну територію України на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, до такої декларації потрібно додати документ, що підтверджує їх вартість (звіт про оцінку, чи висновок експерта про їх середньоринкову вартість).

Ця постанова набирає чинності із 9 вересня 2024 року.

 

6 серпня КМУ прийняв постанову № 892 «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану». Цією постановою розширено перелік послуг, платежі щодо яких здійснюватимуться Державною казначейською службою у другу чергу.

 

6 серпня КМУ прийняв постанову № 888 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною»». Відповідно до цієї постанови:

  • започатковано реалізацію експериментального проекту з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною»;
  • затверджено «Порядок реалізації експериментального проекту з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною»;
  • затверджено «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації експериментального проекту з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною».

Виконавчим органам місцевого самоврядування рекомендовано:

  • визначати осіб, відповідальних за організацію надання вищеназваних соціальних послуг у територіальних громадах;
  • виявляти внутрішньо переміщених осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які потребують надання соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання, оцінювати їх індивідуальні потреби та надавати їм необхідну допомогу.

 

6 серпня КМУ прийняв постанову № 886 «Про внесення змін до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

Цією постановою викладено у новій редакції Розділ XXIV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» вищезгаданого Списку № 2. Таким чином оновлено перелік посад медичних, фармацевтичних та соціальних працівників, котрі мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

2 серпня КМУ прийняв постанову № 897 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 і від 17 жовтня 2012 р. № 1051». Відповідно до неї внесені зміни до наступних постанов Уряду:

  • № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі» від 3 березня 2004 р.;
  • № 1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру» від 17 жовтня 2012 р.

То ж унаслідок вказаних змін:

  • збільшено строки внесення орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності, набутими в оренду за результатами земельних торгів (упродовж першого року їх використання – до 5 робочих днів, починаючи з наступного року – відповідно до статті 287 Податкового кодексу України);
  • на період воєнного стану встановлення та зміна цільового призначення земельної ділянки здійснюватиметься із урахуванням особливостей, визначених підпунктом 11 пункту 27 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

 

2 серпня КМУ прийняв постанову № 868 «Деякі питання оплати праці фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб». Відповідно до цього акту Уряду визначено діапазон розрядів за Єдиною тарифною сіткою для «фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб», а також зазначено, що йому виплачується надбавка за особливий характер праці у розмірі до 50 % від посадового окладу за фактично відпрацьований час. Конкретний розмір надбавки визначатиметься керівником відповідної установи, залежно від навантаження, своєчасності та якості наданих послуг, відсутності скарг.

 

2 серпня КМУ прийняв постанову № 866 «Про затвердження Методики оцінки ризиків безпеки в системі освіти, пов’язаних із збройною агресією Російської Федерації проти України».

Відповідно до вищеназваної Методики Міністерство освіти і науки України щокварталу визначатиме перелік територіальних громад, заклади освіти яких усіх типів можуть постраждати або вже постраждали від наслідків бойових дій, а також здійснюватиме їх ранжування відповідно до такого ризику.

 

13 серпня КМУ видав розпорядження № 763-р «Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання обладнання, створення та модернізацію (проведення реконструкції та капітального ремонту) їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти у 2024 році». Цим актом Уряду розподілені майже 1,5 млрд. грн. вищеназваної субвенції між бюджетами окремих територіальних громад Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей у 2024 році.

 

13 серпня КМУ видав розпорядження № 754-р «Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2024 році». Цим актом Уряду розподілені 1,4 млрд. грн. вищеназваної субвенції з державного бюджету між усіма обласними бюджетами України.

 

2 серпня КМУ видав розпорядження № 735-р «Деякі питання цифрової трансформації».

Цим актом Уряду схвалено «Пріоритетні напрями та завдання (проекти) цифрової трансформації на 2024-2026 роки». У ньому зазначено 28 напрямків майбутньої цифровізації, зокрема: юстиція; правоохоронна сфера; оборона; охорона здоров’я; розвиток територіальних громад та територій; економіка та торгівля; конкурентна політика; державне майно; регуляторна політика; фінанси; охорона навколишнього природного середовища; соціальна політика; освіта і наука; реінтеграція тимчасово окупованих територій; соціальний захист ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності; культура та інформаційна політика; молодь і спорт; закордонні справи; внутрішні справи; енергетика; сільське господарство; рибне господарство; ветеринарне, фітосанітарне та санітарно-епідемічне благополуччя; інфраструктура; статистика; кіберзахист; антикорупційна діяльність; засади цифрової трансформації.

 

2 серпня КМУ видав розпорядження № 722-р «Про внесення змін у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 р. № 523 «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг». Цим актом Уряд відкоригував перелік адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг.

 

2 серпня КМУ видав розпорядження № 717-р «Про внесення змін у додаток 12 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 р. № 1211 «Про погодження розподілу додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я між місцевими бюджетами у 2024 році».

Цим актом Уряду викладено у новій редакції розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я між місцевими бюджетами Львівської області у 2024 році загальним обсягом понад 180 млн. грн.

 

7 серпня Міністерство освіти і науки України (далі – МОН України) оприлюднило свій наказ № 1112 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Вимоги цього наказу мають бути реалізовані закладами загальної середньої освіти комунальної власності станом на початок 2025/2026 навчального року.

 

2 серпня МОН України оприлюднило свій наказ №1093 «Про затвердження рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання». Цей наказ регулює порядок оцінювання результатів навчання учнів 5-9 класів, які здобувають освіту відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти.

 

2 серпня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оприлюднило свій наказ № 221 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

 

27 серпня 2024 року МОН України оприлюднило свої рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік.

У документі визначено пріоритетні напрями роботи таких закладів освіти та низку настанов для забезпечення якісної та безпечної дошкільної освіти в умовах існуючих викликів.

Документ передбачає можливість організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти в очному, змішаному та дистанційному форматах, залежно від безпекової ситуації у громаді. Також надаються рекомендації щодо створення груп короткотривалого перебування для забезпечення максимальної доступності дошкільної освіти та детальні вказівки щодо облаштування укриттів, алгоритм дій персоналу під час повітряної тривоги, а також вимоги до гарантування інформаційної безпеки.

 

23 серпня МОН України оприлюднило свій лист № 1/15281-24 «Про організацію 2024/2025 навчального року в закладах загальної середньої освіти».

У листі констатується, що структуру і тривалість навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого навчальним планом, та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, безпекових особливостей регіону тощо.

 

23 серпня Державної податкової служби України оприлюднила роз’яснення щодо справляння земельного податку за земельні ділянки.

Статтею 283 Податкового кодексу України визначені категорії земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком, зокрема земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами, а також непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, або якщо сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації прийняли рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку, визначеному в пункті 283.2 статті 283 Податкового кодексу України.

 

27 серпня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оприлюднило для громадського обговорення проєкт Закону України «Про внесення змін до законів України щодо удосконалення норм законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення».

Зауваження та пропозиції до тексту законопроекту приймаються протягом одного місяця з дня його оприлюднення на наступну електронну адресу: o.koziichuk@mtu.gov.ua.

 

13 серпня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оприлюднило для громадського обговорення проєкт Закону України «Про основні засади житлової політики».

Зауваження та пропозиції до тексту законопроекту приймаються протягом одного місяця з дня його оприлюднення на наступну електронну адресу: i.sarapina@mtu.gov.ua.

 

13 серпня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення Системи управління багатоквартирними будинками».

Зауваження та пропозиції до тексту проекту постанови Уряду приймаються протягом одного місяця з дня його оприлюднення на наступні електронні адреси: i.oleinikova@mtu.gov.ua та n.khorieva@mtu.gov.ua.

 

16 серпня Верховний Суд у справі № 925/80/23 постановив: органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за наслідки діяльності суб'єктів господарювання, що належать до комунального сектора економіки, на підставах, у межах і порядку, визначених законом. Однак орган місцевого самоврядування, який є засновником теплопостачального комунального комерційного підприємства - боржника та прийняв рішення про його ліквідацію не є тим суб'єктом, який має нести субсидіарну (додаткову) відповідальність за зобов'язаннями зазначеного комунального підприємства перед постачальниками енергоносіїв, оскільки в цій нормі закону йдеться виключно про можливість забезпечення учасником теплопостачальної або теплогенеруючої організації погашення боргу такої організації перед постачальниками енергоносіїв шляхом застосування тих видів забезпечення виконання зобов'язання, які передбачено у статті 546 Цивільного кодексу України, зокрема, в разі, якщо на договірних засадах засновник є поручителем такого боржника або заставодавцем - майновим поручителем (пункт 60).

 

10 липня Велика Палата Верховного Суду у справі № 573/1020/22 постановила: звільнення керівника комунального підприємства на підставі пункту 5 частини першої статті 41 КЗпП України (унаслідок припинення повноважень посадових осіб) є помилковим, оскільки ця норма права стосується лише члена виконавчого органу господарських товариств (правління, дирекція тощо), яким комунальне підприємство не є.

Таким чином, ані працівники комунальних підприємств, установ, організацій, ані посадові особи місцевого самоврядування не можуть бути звільненими на підставі пункту 5 частини першої статті 41 КЗпП України (унаслідок припинення повноважень посадових осіб).

05.09.2024
Як взяти на облік безхазяйне майно?
Експертки U-LEAD Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова пояснюють, що таке безхазяйна річ, та що робити органам місцевого самоврядування, коли вони виявили та ідентифікували безхазяйне майно.
#законодавство
#поради
Перейти
03.09.2024
Розподіл витрат на загальновиробничі та адміністративні
Як розподіляти витрати для підприємства? На це питання розгорнуто відповідають експертки програми «U-LEAD з Європою» Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова.
#поради
#законодавство
#фінанси
Перейти
29.08.2024
Громади працюють над застосуванням стратегічної екологічної оцінки для програмних документів
Стратегічна екологічна оцінка документів — це інструмент реалізації екологічної політики. Громади спільно із експертами U-LEAD ознайомилися із законодавчим підґрунтям тематики та розглядали питання, що виникають під час проведення процедури СЕО.
#законодавство
#поради
#екологія
Перейти
22.08.2024
Матеріальна допомога працівникам ОМС
Відпустки та літній відпочинок зазвичай пов’язаний із виплатою матеріальної допомоги. На питання «Як оподаткувати таку виплату?» відповідають експертки програми «U-LEAD з Європою» Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова.
#поради
#законодавство
#омс
#фінанси
Перейти
22.08.2024
Врахувати інтереси дитини — завдання органів місцевого самоврядування
Експертки «U-LEAD з Європою» провели інформаційну сесію «Розвиток альтернативних форм сімейного виховання в територіальних громадах», на якій ознайомили учасників із повноваженнями ОМС у реформуванні системи інституційного догляду дітей та іншим.
#омс
#діти
#законодавство
#поради
Перейти
21.08.2024
Набули чинності зміни до закону «Про місцеве самоврядування в Україні»
Державна мова на пленарних засіданнях рад і засіданнях депутатських комісій, їх відеофіксація, зберігання та оприлюднення відеозапису, а також регулярне оновлення інформації у формі відкритих даних щодо об’єктів права власності громад. Для роз’яснення ключових норм Закону U-LEAD провела серію відкритих інформаційних заходів.
#законодавство
#поради
#новини
Перейти
09.08.2024
Як оформити відповідальність за цінності у період відпустки відповідальної особи?
Триває пора відпусток, і експертки U-LEAD Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова радять, як організувати приймання і видачу матеріальних цінностей установи у разі відпустки матеріально відповідальної особи.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
31.07.2024
Правовий куточок. Липень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.07.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
02.08.2024
Облік зелених насаджень після первісного визнання в бюджетних установах
Експертки програми «U-LEAD з Європою» Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова продовжують надавати відповіді на нагальні запитання представників бухгалтерських служб бюджетних установ громад, зокрема в частині подальшого обліку зелених насаджень, після їх первісного визнання.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
30.06.2024
Правовий куточок. Червень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.06.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
05.07.2024
Як громадам запобігти конфлікту інтересів?
Під час виконання працівниками органів місцевого самоврядування своїх повноважень може бути присутнім конфлікт інтересів. Найчастіше він виникає через нестачу знань законодавства щодо політики доброчесності. Програма U-LEAD організувала захід з метою роз’яснень законодавства та його практичного застосування.
#законодавство
#омс
#боротьба з корупцією
#поради
Перейти
01.07.2024
U-LEAD та управління інспекційної діяльності в Запорізькій області розповіли про безпеку та гігієну праці
Представники громад дізналися про основні аспекти реалізації державної політики у сфері трудових відносин в режимі воєнного стану: трудове законодавство, гігієну праці та психосоціальну допомогу на робочому місці.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
01.07.2024
Безбар’єрне середовище в громаді: від комунікації до універсального дизайну просторів та послуг
На платформі U-LEARN стартувала програма підтримки «Створення інституції з безбар’єрності в територіальній громаді». Під час першого семінару експерти U-LEAD розповіли про базові принципи і нормативно-правове регулювання створення безбар’єрного середовища в Україні.
#навчальні програми
#поради
#законодавство
Перейти
27.06.2024
Первісне визнання зелених насаджень в бюджетних установах
Консультації експерток Програми «U-LEAD з Європою» Ірини Дрозд та Тетяни Ларікової тривають. На цей раз ми отримали від них ряд рекомендацій бюджетним установам щодо первісного визнання зелених насаджень.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
26.06.2024
На Донеччині розібралися, як впроваджувати військовий облік
Експерти U-LEAD продовжують роз’яснювати повноваження органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Разом з громадами Донеччини вони розібрали особливості впровадження систему військового обліку, строки внесення працівників у списки та відповідальних за це осіб.
#війна
#омс
#поради
#законодавство
Перейти
25.06.2024
Особливості обліку та оцінки запасів
Експертки U-LEAD Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова і далі надають консультаційну підтримку. Цього разу вони відповіли на ряд питань щодо бухгалтерського обліку та оцінки запасів в бюджетних установах.
#поради
#законодавство
#фінанси
Перейти
19.06.2024
У Кушугумській громаді добровільну пожежну команду створили за 23 години
Організація місцевих пожежно-рятувальних підрозділів є завданням місцевого самоврядування. U-LEAD познайомив представників ОМС з теорією і практикою заснування місцевої пожежної охорони.
#добровільні пожежні бригади
#законодавство
#поради
Перейти
19.06.2024
Мобілізація і військовий облік: експерти U-LEAD роз’яснили ОМС їхні повноваження та відповідальність
Оборонна і мобілізаційна робота, а також військовий облік громадян належать до компетенції державних органів та місцевого самоврядування. У зв’язку зі змінами до законодавства та продовженням в Україні особливого періоду роль ОМС в цих процесах стає дедалі вагомішою.
#війна
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
18.06.2024
Експерти U-LEAD ознайомили представників ОМС із напрямами підтримки в рамках програми IPARD-III
Ця програма дає можливість країнам-кандидатам на вступ до ЄС підготуватися до впровадження Спільної аграрної політики. Підтримка стосується розвитку сільських територій та сталого сільськогосподарського сектору.
#стратегія розвитку
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
17.06.2024
Петрівська громада змінила підхід до роботи з майном відумерлої спадщини
У Програмі підтримки від U-LEAD її спеціалісти напрацювали пакети документів та покрокові алгоритми з виявлення, обліку та набуття у комунальну власність громади майна відумерлої спадщини.
#житловий фонд
#омс
#навчальні програми
#законодавство
Перейти
12.06.2024
Клуб 2.0 чи творчий простір: створення у громаді Центру культурних послуг
Реформа сфери культури — одна з найменш помітних під час війни. Її ключовий етап триває прямо зараз: реформування базової мережі закладів культури на рівні громад і утворення центрів культурних послуг. Експерти U-LEAD і представники Міністерства культури та інформаційної політики роз’яснюють, з якими труднощами стикаються громади та як їх подолати.
#омс
#законодавство
#поради
#культура
Перейти
07.06.2024
Громади можуть створювати установи з надання безоплатної первинної правничої допомоги
Органи місцевого самоврядування надають своїм мешканцям широкий спектр адміністративних, соціальних та інших послуг. Безоплатна первинна правнича допомога також належить до їхніх повноважень.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
07.06.2024
Рекомендації установам громад: особливості обліку основних засобів
Експертки U-LEAD Ірина Дрозд та Тетяна Ларікова продовжують надавати консультаційну підтримку. Цього разу обговорення стосується залишкової вартості основних засобів, строків корисного використання та обліку земельних ділянок.
#поради
#законодавство
#фінанси
Перейти
06.06.2024
Як організувати бухгалтерський облік у бюджетних установах громад?
Експертки U-LEAD розкривають, в яких випадках потрібно створювати централізовану бухгалтерію, яким чином її краще організувати, та роз'яснюють обов'язки розпорядників бюджетних коштів.
#поради
#законодавство
#фінанси
Перейти
31.05.2024
Правовий куточок. Травень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.05.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
05.06.2024
Податок на гостинність: хто, де та як має контролювати туристичний збір
За словами представників громад туристичний збір наразі не став розвитковим податком. Експерти U-LEAD провели обговорення, щоб з’ясувати, за яких умов індустрія туризму буде приносити дохід, а потенціал громад розкриється в повній мірі.
#туризм
#законодавство
#поради
Перейти
29.05.2024
Як громадам забезпечити стійкість критичної інфраструктури?
Експерти U-LEAD пояснили, які плани та програми повинні мати громади у сфері забезпечення стійкості критичної інфраструктури та у сфері цивільного захисту, і як здійснюється контроль за їх дотриманням.
#війна
#енергетична безпека
#законодавство
Перейти
24.05.2024
Фахівці Держгеокадастру роз'яснили громадам Рівненщини державну політику в сфері земельних відносин
Програма U-LEAD продовжує практику співпраці з державними установами для надання громадам роз’яснень щодо законодавчих ініціатив та новацій. Цього разу Фахівці Держгеокадастру обговорювали з громадами Рівненщини управління земельними ресурсами.
#оренда землі
#законодавство
#омс
#земельна реформа
Перейти
23.05.2024
Протимінна діяльність ОМС: убезпечити, інформувати, сприяти гуманітарному розмінуванню
З початку повномасштабного вторгнення в Україні від мін та вибухових предметів постраждало майже 28,5 тисяч цивільних. Дії або бездіяльність ОМС можуть бути оскаржені до суду в порядку, встановленому законом. Які повноваження та обов’язки ОМС у сфері протимінної діяльності та як громадам убезпечити своїх дітей та дорослих, розповідаємо далі.
#війна
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
23.05.2024
Як та навіщо ОМС укладати договори з волонтерами?
Волонтерська діяльність все ще є для громад одночасно новою та надважливою. Саме тому Програма U-LEAD продовжує організовувати для посадових осіб ОМС заходи, присвячені цій темі, та залучати до роз'яснень фахівців.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
Перейти
21.05.2024
Що для ОМС врегульовує закон «Про доступ до публічної інформації»
Публічна інформація та вільний доступ до неї є одним з основоположних принципів демократичного суспільства та європейських підходів до відносин влади з громадянами. Але не вся інформація в розпорядженні ОМС є відкритою. І публічна інформація не завжди означає відкрита. Про відмінності — у нашому матеріалі.
#публічна інформація
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
17.05.2024
Вигодська громада розробила Муніципальний енергетичний план
Фахівці громади працювали протягом 6 місяців за експертного супроводу U-LEAD в рамках мережі з обміну досвідом «Розробка муніципального енергетичного плану».
#енергетична безпека
#законодавство
#навчальні програми
Перейти
16.05.2024
Як пройти перевірки в умовах воєнного часу
Ревізія, аудит та моніторинг закупівель: представники громад Запорізької області дізналися, як без проблем проходити перевірки контролюючих органів.
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
10.05.2024
Громади створюють комісії з питань безпеки
Для забезпечення належного рівня цивільного захисту громади створюють спеціальні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо створення таких комісій, розглянули основні повноваження та проаналізували механізми фінансування.
#безпека в громаді
#поради
#омс
#законодавство
Перейти
30.04.2024
Як використати майно непрацюючих закладів освіти у селах?
Якщо майно непрацюючого закладу загальної середньої освіти не можна використати для потреб освіти, соціального захисту, культури, спорту або охорони здоров’я — громади мають можливість використовувати його для інших потреб. Такі дії передбачені законодавством, але за дотримання низки умов.
#війна
#освіта
#законодавство
#комунальне майно
Перейти
22.04.2024
Нова Програма підтримки: «Розробка Статуту територіальної громади»
Бажаєте унормувати відносини з громадськістю та посилити взаємодію з жителями? Маєте необхідність врегулювати інструменти локальної демократії на місцевому рівні? Прагнете відкрито, прозоро і дієво залучати жителів до прийняття рішень на місцевому рівні? Долучайтеся до Програми підтримки від «U-LEAD з Європою»!
#навчальні програми
#законодавство
#омс
#анонси
Перейти
17.04.2024
Підтримати і допомогти: повноваження ОМС в реалізації ветеранської політики
Сформувати комплексний підхід у підтримці ветеранів/ветеранок та їх сімей, вибудовувати якісну ветеранську політику, організувати системну роботу у наданні послуг ветеранам та їх родинам на належному рівні – ці завдання вимагають від ОМС значних людських, фінансових та організаційних ресурсів. Експерти U-LEAD розповіли, як ефективно впроваджувати цю політику в громаді.
#війна
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
11.04.2024
Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»
Ветеран — не «клеймо» з купою питань, які ніхто не знає як вирішувати, а почесний статус, шанобливе ставлення та реальна підтримка. Еволюцію від першого до другого, цивілізованого підходу, зараз проходить чи не кожна громада в Україні. Фастівська громада здолала шлях від волонтерських ініціатив до комплексних змін у ветеранській політиці.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
31.03.2024
Правовий куточок. Березень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.03.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.03.2024
Діти і війна: як громадам забезпечити належний догляд і опіку?
Експерти U-LEAD систематизували інформацію щодо повноважень органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав дітей, а також розповіли про основні функції органу опіки та піклування під час воєнного стану.
#війна
#безпека
#законодавство
#внутрішньо переміщені особи
Перейти
28.03.2024
Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів
Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів, умовам та деталям укладення договорів про провадження волонтерської діяльності, механізмам компенсації витрат волонтерам, процедурі видачі волонтерських посвідчень та практичним поради щодо обліку волонтерів.
#волонтерство
#омс
#законодавство
Перейти
21.03.2024
Чому місцева влада повинна підтримувати сільський розвиток: законодавство та практики Євросоюзу
Сільські території складають понад 70% всієї площі нашої країни. Їхні добробут і розвиток мають бути для місцевої влади пріоритетною метою. На одному з заходів «Середи з U-LEAD» розповіли, які стандарти сільського розвитку діють у Європейському Союзі та який ефект від них може отримувати місцева влада та держава.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
20.03.2024
Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.
#волонтерство
#омс
#поради
#законодавство
#безпека
Перейти
14.03.2024
Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень
Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у фінансуванні послуг, перевірки Національною службою здоров’я медичних закладів та покращення сервісу для пацієнтівї.
#охорона здоров’я
#поради
#законодавство
Перейти
05.03.2024
Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?
Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.
#законодавство
#поради
#війна
Перейти
29.02.2024
Правовий куточок. Лютий 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 29.02.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
01.03.2024
Припинення права власності на знищене комунальне майно: U-LEAD роз’яснює алгоритм дій
Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.
#війна
#омс
#законодавство
#відбудова
Перейти
01.03.2024
Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення
Кампанія декларування за 2023 звітний період триває до 31 березня 2024 року. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.
#законодавство
#омс
#поради
Перейти
29.02.2024
Фіксація руйнувань та пошкоджень майна: алгоритм дій для ОМС
Ворог продовжує ракетні атаки та обстріли територій громад, і завдає чимало руйнувань та пошкоджень інфраструктури й приватного майна. Для повноцінного відновлення необхідні не лише кошти, але й специфічний процес фіксації, в якому органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль. Про алгоритм дій під час фіксації руйнувань та його особливості читайте в коментарі експерта U-LEAD.
#війна
#омс
#законодавство
Перейти
29.02.2024
Призначення керівника лікарні: від оголошення конкурсу до підписання контракту
Експерти U-LEAD пояснили представникам громад алгоритм проведення конкурсу на посаду керівника закладів охорони здоров’я і надали роз’яснення щодо сумісництва та проведення конкурсу у період дії воєнного стану.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
Перейти
19.02.2024
Працівники ОМС мають декларувати майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях
Нові роз’яснення НАЗК визначають, що суб’єкт декларування зобов’язаний вносити до декларації відомості про всі об’єкти нерухомості, що належать йому та членам його сім’ї, в тому числі якщо такі об’єкти розташовані на тимчасово окупованій території.
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
31.01.2024
Правовий куточок. Січень 2024
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.01.2024 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
31.12.2023
Правовий куточок. Грудень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.12.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
19.12.2023
Платні соціальні послуги: хто, за що і скільки має платити?
З 2020 року надання соціальних послуг передано на рівень громад. І зовсім не очевидно, звідки брати кошти на оплату цих послуг для окремих категорій отримувачів. У яких випадках соціальні послуги можуть бути платними і як розраховується диференційована плата за них — роз’яснюють експерти U-LEAD.
#законодавство
#поради
#аналітика
#соціальні послуги
Перейти
15.12.2023
Попри війну рішення про місцеві бюджети-2024 підлягають обов’язковому оприлюдненню!
Що необхідно обов’язково оприлюднити в частині бюджетних документів в період правового режиму воєнного стану? Коли та де має бути оприлюднено рішення про бюджет на 2024 рік? Що робити, якщо громада втратила доступ до своїх інтернет-ресурсів, які є альтернативні інформаційні майданчики для публікації такого рішення?
#фінанси
#поради
#законодавство
Перейти
29.11.2023
Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD
1 листопада вступили в силу нові норми щодо укриттів. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?
#законодавство
#війна
Перейти
28.11.2023
Громади можуть витрачати вільний залишок бюджету лише на певний перелік напрямів
Президент України підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р. Саме він визначає, куди громади можуть спрямовувати вільні залишки місцевого бюджету в умовах воєнного стану.
#законодавство
#місцеві бюджети
#поради
#новини
Перейти
27.11.2023
Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС?
Про роз’яснення змін для ОМС з набранням чинності Закону України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
#законодавство
#боротьба з корупцією
Перейти
30.11.2023
Правовий куточок. Листопад 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.11.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
17.11.2023
Деколонізація топонімії: громади мають реалізувати її до січня 2024 року
Як саме органи місцевого самоврядування мають виконувати Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
#дерусифікація
#новини
#законодавство
Перейти
31.10.2023
Правовий куточок. Жовтень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 31.10.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Правовий куточок. Вересень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Дана версія актуальна станом на 30.09.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
29.09.2023
Атестація педагогічних працівників: особливості процедури
Як саме проводити атестацію педагогічних працівників у 2023/2024 роках, як проводити чергову атестацію та позачергову за ініціативою працівника або ініціативою керівника? Відповідає експерт Програми U-LEAD.
#поради
#законодавство
#освіта
Перейти
27.09.2023
Звільнення з ОМС в умовах воєнного стану
Радник U-LEAD прояснює повноваження роботодавців, права працівників, загальні положення, за якими працівник може припинити службу в органах місцевого самоврядування.
#трудові відносини і організація праці
#законодавство
#поради
#омс
Перейти
05.09.2023
Озера і ставки, гідротехнічні споруди, аквакультура: як громадам управляти "водними ресурсами"
Про управління, історію місцевих водних ресурсів та перебіг реформ у цій сфері дізналися учасники обговорення "Кава з експертами", яке відбулося на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
#новини
#законодавство
Перейти
05.09.2023
Інфографіки: розробка планів відновлення
Експерти U-LEAD проаналізували законодавство та підготували для вас інфографіки, які зображають етапи й терміни планів відновлення, складові цих планів та хто їх розробляє.
#відбудова
#законодавство
Перейти
28.08.2023
Громади та експерти U-LEAD розібрали новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами
Під час заходу у форматі «Кава з експертами» громади Полтавщини, Харківщини та Черкащини обговорили з експертами Програми U-LEAD з просторового планування та управління природними ресурсами новації законодавства у сфері поводження з водними ресурсами та підходи до управління водними ресурсами.
#новини
#законодавство
Перейти
25.08.2023
Чи може громада фінансувати потреби військових за рахунок місцевих бюджетів? Роз’яснює U-LEAD
На заході для громад Черкащини обговорили гостру тему: вирішення фінансових питань в умовах воєнного стану. Учасники ознайомилися зі змінами законодавства у сферах фінансово-бюджетних відносин ОМС, опрацювали нагальні питання реалізації повноважень ОМС та обговорили повноваження щодо фінансування потреб військових за рахунок місцевих бюджетів.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.08.2023
Працівник ОМС став донором крові — як не порушити його права?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали. Мова про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації. Що робити, якщо в день здачі крові працівник мусить бути присутнім на робочому місці?
#законодавство
#омс
#поради
#охорона здоров’я
Перейти
31.07.2023
Правовий куточок. Липень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.07.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
26.07.2023
Закон №3050 і встановлення індивідуальних податкових пільг: експертка роз’яснила зміни для ОМС/ВА
Нещодавно вступив у дію Закон №3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Як він вплине на ОМС та які нові повноваження з’явилися у громад?
#законодавство
#екологія
#поради
Перейти
14.07.2023
Про спрощену процедуру для місцевих податків та зборів на період дії воєнного стану
Про особливості регуляторної політики під час війни, можливість прийняття актів місцевих рад за спрощеною процедурою, а також підводні «камені» таких послаблень дізналися учасники інформаційної сесії, яку U-LEAD провела в партнерстві з Південним міжрегіональним відділом Державної регуляторної служби України.
#фінанси
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
11.07.2023
Що треба знати про архівну справу і номенклатуру документів у 2023 році?
Про особливості архівної справи та діловодства в громаді дізналися учасники інформаційної сесії, яку провів U-LEAD у партнерстві з державним архівом Миколаївської області.
#поради
#законодавство
#омс
Перейти
11.07.2023
U-LEAD допомагає громадам розібратися з публічними закупівлями за бюджетні кошти
Про публічні закупівлі за бюджетні кошти, уповноважених осіб та роботу громад із експертами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) — читайте в нашому матеріалі.
#місцеві бюджети
#поради
#законодавство
Перейти
30.06.2023
Правовий куточок. Червень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.06.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
04.07.2023
Набуває чинності закон «Про управління відходами»
Фахівці U-LEAD пропонують вам інфографіку, присвячену пов'язаним змінам, вимогам та обов'язкам до органів місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
Перейти
04.07.2023
Що робити, якщо працівник ОМС залишився на тимчасово окупованій території і змушений був отримати паспорт рф?
Експерти U-LEAD надали роз’яснення про кадрові питання щодо роботи місцевого самоврядування в умовах окупації.
#війна
#законодавство
#поради
Перейти
21.06.2023
U-LEAD спільно з податковою роз’яснює громадам Харківщини особливості сплати податків і зборів в умовах воєнного стану
Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» та Головне управління ДПС у Харківській області під час спільної інформаційної сесії говорили про зміни до податкового законодавства в умовах воєнного стану та про здатність представників ОМС забезпечити надходження власних ресурсів місцевих бюджетів.
#війна
#законодавство
#фінанси
#місцеві бюджети
Перейти
21.06.2023
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році?
Учасники інформаційної сесії від U-LEAD дізналися про правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу. Дізнайтеся і ви!
#омс
#законодавство
#поради
Перейти
14.06.2023
Роль обласних департаментів охорони здоров’я на сучасному етапі медичної реформи
Про те, чим займаються обласні департаменти ОЗ, про їхні обов'язки, функції, минуле та майбутнє — в аналітичному матеріалі наших експертів.
#охорона здоров’я
#законодавство
#поради
#аналітика
Перейти
31.05.2023
Правовий куточок. Травень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.05.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
Перейти
30.05.2023
Експертка: громади попри війну мають оприлюднювати передбачену законодавством публічну інформацію
Про баланс між прозорістю та безпекою, вимоги до ОМС щодо оприлюднення інформації під час воєнного стану та використання в цьому процесі "трискладового тесту", а також про те, як громаді визначити, чи обмежувати до неї доступ — у нашому матеріалі.
#поради
#законодавство
#війна
Перейти
19.05.2023
Практичні поради для роботодавців при користуванні е-сервісами Пенсійного Фонду України
«U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій учасники розібралися з новаціями електронних сервісів ПФУ та особливостями сервісу «е-лікарняний», дізналися про типові помилки під час заповнення е-документів і прояснили тонкощі оплати лікарняних.
#поради
#законодавство
#новини
Перейти
30.04.2023
Правовий куточок. Квітень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.04.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
12.04.2023
Запровадження мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження до бюджетів громад
Як новий закон №1914 впливає на Податковий кодекс, що змінюється для орендарів сільськогосподарських земель та як правильно сплачувати МПЗ — розповідає радник U-LEAD.
#новини
#законодавство
#поради
Перейти
06.04.2023
Особливості обліку благодійної допомоги для релокованих громад
Про брак законодавства та норми, яких необхідно дотримуватися під час прийому та розподілення гуманітарки розповідає Ігор Агібалов.
#законодавство
#поради
#міжнародна допомога
Перейти
27.03.2023
Новий закон дав громадам додаткові інструменти у сфері пожежної охорони
U-LEAD ознайомлює зі змінами у законодавсті та пояснює їхнє значення.
#новини
#законодавство
#добровільні пожежні бригади
Перейти
27.03.2023
Правовий куточок. Березень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 27.03.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
16.03.2023
Захистити працівників та запобігти штрафам
Таке завдання Держпраці поставила громадам на березень.
#законодавство
#поради
#бізнес
#підприємництво
Перейти
14.03.2023
Атестація посадовців ОМС під час воєнного стану
Експерти U-LEAD розповіли про особливості її проведення.
#війна
#поради
#законодавство
Перейти
09.03.2023
Як воєнний стан впливає на доступ до публічної інформації, пояснюють експерти U-LEAD
В дні повномасштабного вторгнення важливим викликом для ОМС стало питання захисту інформації, особових даних та протидія дезінформуванню жителів громад.
#війна
#публічна інформація
#законодавство
Перейти
28.02.2023
Правовий куточок. Лютий 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 28.02.2023 р.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
28.02.2023
Заборона чи дозвіл на виїзд за кордон: на кого у громадах розповсюджується новий Закон
Уряд запровадив нові правила перетину кордону, якими введено ряд обмежень, що торкнулися і місцевого самоврядування.
#законодавство
#новини
#війна
Перейти
27.02.2023
Про території, де можна не сплачувати деякі види податків - розмова з експертами на Харківщині
Регіональний офіс Програми спільно з Головним управлінням ДПС у Харківській області організував інформаційну сесію для понад 40 громад.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD у партнерстві Державною податковою службою роз’яснюють громадам законодавчі новації
Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.
#законодавство
#фінанси
#новини
Перейти
16.02.2023
Експерти U-LEAD пояснили громадам алгоритм виділення паїв під час воєнного стану
Порядок виділення земельних часток (паїв) став темою для обговорення під час заходу «Кава з експертами», організованого регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.
#оренда землі
#новини
#законодавство
Перейти
01.02.2023
Законодавча підтримка: громади можуть створювати місцеві та добровільні пожежні охорони
Про останні зміни у законодавстві, організацію та забезпечення місцевих пожежно-рятувальних підрозділів у нашому матеріалі.
#добровільні пожежні бригади
#новини
#законодавство
Перейти
26.01.2023
Значення закону "Про адміністративну процедуру" для громадян в цілому і для місцевого самоврядування зокрема: приклад Німеччини
Інтерв'ю з пані Мануелою Зьоллер-Вінклер, колишньою державною секретаркою, міжнародною експерткою проєкту «U-LEAD з Європою»
#законодавство
#реформа місцевого самоврядування
#німеччина
Перейти
31.01.2023
Правовий куточок. Січень 2023
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.01.2023 р.
#законодавство
#правовий куточок
Перейти
31.12.2022
Правовий куточок. Грудень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.12.2022.
#законодавство
#правовий куточок
#дайджест
Перейти
30.11.2022
Правовий куточок. Листопад 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 30.11.2022.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
31.10.2022
Правовий куточок. Жовтень 2022
Дайджест усіх новин законодавства в частинах, що можуть стосуватися місцевого самоврядування. Ця інформація постійно оновлюється. Дана версія актуальна станом на 31.10.2022.
#правовий куточок
#законодавство
#дайджест
Перейти
Показати
##навчальнийвізит ##освіта #4pager #COVID-19 #автономія #адміністративно-територіальний поділ #Азовське море #аналітика #аналітика #анонс #анонси #безпека #безпека #безпека в громаді #безпека руху #бізнес #бізнес #благоустрій #боротьба з корупцією #боротьба з корупцією #бренд #бухгалтерія #бухгалтерія #велоінфраструктура #відбудова #відбудова #війна #війна #внутрішньо переміщені особи #внутрішньо переміщені особи #водопостачання #волонтери #волонтерство #воркшопи #ВПО #Ґендер #гендерні аспекти #гендерні аспекти #грант #громада #громадський діалог #громадський діалог #громадський простір #дайджест #дані #Данія #державне замовлення #державні фінанси #дерусифікація #децентралізація #децентралізація #діти #Дія #добровільні пожежні бригади #документообіг #Донецька область #дослідження #дослідження #еко-туризм #екологія #екологія #економіка #екстрена допомога #екстрена допомога #енергетична безпека #енергетична безпека #енергоефективність #житловий фонд #жіноче лідерство #Закарпаття #законодавство #законодавство #заощадження #запитання - відповідь #Запорізька область #звіт #земельна реформа #зміни до Конституції #інвестиції #інвестиції #інвестиційний паспорт #інвестори #інтерв'ю #Іспанія #Італія #кадрова політика #каталог заходів #Керівний комітет #коментар #комунальне майно #комунальне майно #комунальні послуги #комунальні служби #комунікація #комунікація #корупційні ризики #корупція #кризові ситуації #кроки #кроки для спеціалістів #кроки для спеціалістів #Кроки для старост #культура #Лист для керівників #Магдебурзьке право #магдебурзьке право #міжмуніципальна співпраця #міжмуніципальна співпраця #міжнародна допомога #міжнародна співпраця #міжнародна співпраця #Міжнародне експертне обговорення #міжнародне співробітництво #Міністерство цифрової трансформації #місцевий бюджет #місцеві бюджети #місцеві бюджети #місцеві вибори #мобільність #мобільність #молодіжні ради #молодь #Мости довіри #навчальний візит #навчальні програми #навчальні програми #національні меншини #німеччина #новини #оголошення #омс #омс #онлайн-візит #опалення #опалення #опалювальний сезон #організаційна структура #оренда землі #освіта #освіта #охорона здоров'я #охорона здоров’я #партнерство #ПДФО #підприємництво #планування #побутові відходи #поводження з тваринами #податки #події #поради #правила дорожнього руху #правовий куточок #правові питання #презентація #продовольча безпека #проєктний менеджмент #просторове планування #просторове планування #професійна технічна освіта #публічна інформація #публічна політика #пункти незламності #реверсна дотація #результати #релігійні спільноти #Республіка Словенія #реформа місцевого самоврядування #реформа місцевого самоврядування #розвиток спроможності #секторальні реформи #СЕРЕДА #соціальні медіа #соціальні послуги #соціальні послуги #соціологічне дослідження #спеціаліст з безпеки #стала мобільність #старости #статистика #стратегія розвитку #транспорт #Трембіта #трудові відносини і організація праці #туризм #укриття #управління побутовими відходами #управління фінансами #фінанси #фінанси #фінансування #Франція #харчування #Херсонська область #цифрова трансформація #цифровізація #цифровізація #ЦНАП #ЦНАП #шелтер #школи #школи